Posta de sol a l'Albufera

|





Josep Ferrús Vanaclocha

Eixida nº 34, dissabte 6 d’agost de 2002
GUIA: Ramon Ibor Oroval. Barquers: Juanvi i Ramon Ibor


El dimarts 6 d’agost de 2002, els membres del Col·lectiu Ullal, amb una colla d’amics del mateix col·lectiu, persones totes interessades en el medi ambient i la natura férem una eixida típica de l’estiu, la visita a l’Albufera i el seu entorn. Si no recorde mal, és la tercera visita que es fa al llac, però cadascuna d’ella ens ha aportat tantes coses que tots els anys podríem visitar-la i sempre aprendríem coses noves.
La concentració va ser al lloc acostumat, el bar Cantó a les 17:00 (bona hora després de la migdiada habitual). Després de fer-nos un café, pujàrem als cotxes i ens enfilàrem cap al portet de Sollana i allí mateix, amb una fresqueta envejable per a la calor acostumada de l’estiu i amb molta predisposició per aprendre coses noves i passar una agradable vesprada començàrem l’activitat.
Ramon Ibor, el nostre Cicerone, guia de l’eixida i baix dels arbres del portet, ens parlà sobre el futur Ecomuseu de Sollana, mostrant-nos uns plafons que han estat elaborats per la Universitat de València coordinats pel també soci del col·lectiu Javier García Gómez. Ramon es mostrà en tot moment il·lusionat pel projecte, per ser innovador i important per al nostre poble. Molts dels presents, no hi havia sentit mai parlar-ne, desconeixien el significat de la paraula ecomuseu, així que Ramon hi hagué d’explicar-los en què consistiria, què hi podia contenir i quines serien les seues activitats. La idea els va agradar moltíssim i de segur que el visitaran només siga una realitat, que esperem que siga prompte.
Després de l’explicació i amb moltes ganes d’entrar a l’Albufera, el grup es va partir en dos colles per pujar a les barques. Una eixiria d’allí mateix, del portet, la de Juanvi i l’altra, la de Ramon, del Campot. L’indret de trobada, un punt intermig del llac, però passà que la barca de Ramon li costà molt d’eixir, li fallà el motor d’arranc i eixirem una mica més tard del previst. Una vegada preparades les dues barques començarem el recorregut pel llac.
El paisatge era genial i destacaria entre altres coses la tranquil·litat de la vesprada, el contrast de colors, el reflex de la llum del sol en l’aigua, el soroll de les aus que hi passaven, la brisa marina que venia de la mar, i tantes i tantes altres sensacions que se me’n fan difícil descriure en paraules. El recorregut va ser amè i entretingut, Ramon s’esplaià a gust comentant aspectes de l’Albufera a un públic disciplinat i expectant. L’experiència acumulada de tota una vida i un desig sincer de transmetre-la, de contar-la, de contar-nos-la, llàstima que els que hi érem en la barca de Juanvi no poguérem sentir-ho tot, però Vicent G. Castillo contà als més menuts de l’embarcació una història molt bonica relacionada amb el llac, la història de la serp Sanxa que els més menuts escoltaren atentament.
En acabar el recorregut paràrem a la caseta del Senyoret al Campot de l’Albufera on berenàrem. En tornar al Portet els de la barca de Juanvi, les aigües del llac restaven quietes com dormides, els últims raigs dels sol ja feia temps que s’havien apagat, una poca llum, la necessària, ens guiava al destí i els mosquits començaren prompte a fer-se notar.

L’excursió va ser sincerament molt bonica, per tornar-la a repetir sempre que el col·lectiu n’organitze una, si no com?

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB