Itinerari didàctic per Sollana i el terme

|



Joan Ferrús Vanaclocha

Eixida nº 20, dissabte 24 de juny de 2000
Guia: José Manuel Talens (Centre Excursionista), Ramon Ibor i Toni Segarra (Col·lectiu Ullal).

El passat dissabte 24 de juny, dia de sant Joan, el Centre Excursionista de València, dintre de les seues activitats programades en la secció “Terres i pobles” va fer una visita pels paisatges més destacats del nostre terme municipal i també un itinerari didàctic pel poble.
Mig centenar de membres d’aquesta associació es desplaçaren a Sollana en autobús per tal de conèixer l’ecosistema particular d’un poble riberenc com el nostre.
La ruta començà des del Romaní i tot aprofitant la frescor del matí, els excursionistes visitaren al llarg de la marxa a peu prevista, els ullals més representatius d’aquesta zona: L’Ullal de la Font del Forner, la Bassa de Sastre, el paratge històric de l’Alcaissia i la Font de Barret. Ja després d’esmorzar i fent un recorregut visitant algunes cases de camp com la Casa Mina, Casa Tirana i Casa Quiles embarcaren en la Casa i Motor de Foro per fer un passeig en barca per l’Albufera observant alguns tancats propis i les mates més significatives del llac.
Després del recorregut en barca, que va acabar al portet de Sollana, es va visitar el molí d’arròs Cebolla on el fill del propietari, Josele, va tindre l’amabilitat d’explicar als visitants el funcionament d’un molí d’arròs i va obsequiar a cadascun d’ells amb una bosseta d’arròs de producció pròpia.
El dinar va tindre lloca al Bar-Restaurant la Galotxa, on els excursionistes degustaren dos dels plats més representatius de la marjal riberenca: un suquet d’anguiles i paella.
Tot seguit i després d’uns moments d’obligat descans, els membres del Centre excursionista feren un recorregut didàctic pel nostre poble visitant tots aquells aspectes més característics del patrimoni local: l’antic llavador municipal, l’església del Raval, la sèquia de l’horta, el pou, el mercat, l’Ajuntament, la Sèquia Reial per acabar visitant l’església parroquial.
En la visita participaren també membres del Col·lectiu Ullal de Sollana i actuaren coma a guies, a més de José Manuel Talens del propi Centre Excursionista, dos membres del Col·lectiu, Ramon Ibor per a l’itinerari medi-ambiental i Toni Segarra per al recorregut històric de la població.
Pensem que després de la visita, els membres del Centre Excursionista, se n’anaren amb una gratificant idea de com és un poble de la Ribera, un poble de marjal i també conegueren els aspectes més rellevants de la seua pròpia història i el xicotet patrimoni local que la testimonia.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB