Crònica de la presentació del llibre "Les Bandes de Musica de Sollana" de Joan Ferrús Vanaclocha

|



I ACTE D’HOMENATGE A LA
SOCIETAT UNIÓ-ARTISTICO MUSICAL DE SOLLANA


Divendres 24 de Novembre de 2006
Casa de la Cultura de Sollana

per Llorenç Benaches


Uns dies abans de l’acte, vaig rebre a casa meua una carta del col·lectiu Ullal que contenia la invitació per aquest esdeveniment cultural tan important. Sabia que el nostre company Joan treballava des de feia temps en aquest projecte, i ja el tenia enllestit. Des de la llunyania tractava d’imaginar-me quina seria la portada i com seria el llibre. Per fi, en obrir el sobre, vaig poder veure in situ la portada on hi havia sis xiquets de la Banda “La Lira Infantil”; i bocabadat en vaig quedar 1.

Durant els dies previs a l’acte, en una de les meues hores lliures al treball, vaig navegar per la xarxa i trobi en la Revista Musica i Poble de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana dos noticies referents a aquest esdeveniment 2,3 .

El dia 24 de novembre, al mati, abans d’eixir de Barcelona, encara vaig tenir temps de veure el diari Las Provincias Digital i vaig trobar una altra noticia 4. Estava nerviós ja que feia temps que no anava a Sollana i tenia ganes de veure als companys del col·lectiu, musics i altra gent del poble. En acabar el treball agafi el cotxe i vaig fer camí cap a Sollana.

Pel camí pensava en com hauria quedat el llibre i quin magnífic treball havia fet el nostre company Joan Ferrús després de molt de temps d’esforç, de treball i d’investigació, escorcollant diferents arxius i enregistrant per a sempre la pròpia historia d’uns homes relacionats amb el mon de la música. Aquell treball que va iniciar en la revista “El Ramàs i la Llanterna” de la SUAM havia conclòs.

Vaig arribar a Valencia sobre les 6 h 30’ i encara vaig tindre temps de berenar un poquet. De seguida vaig anar cap al Centre Cultural. Allí vaig veure a molts companys del col·lectiu i altra gent que havia tingut alguna relació amb la SUAM. Després de molts anys en vaig retrobar en Javier Galiana i la seva dona, amb Jesus Llinares, amb Dora Donat; tots tres antics musics. També vaig veure als expresidents Vicent Llinares, José Escriba, Joaquim Luz i Joan Simo. I també a varies muses, a socis i altra gent. Vaig parlar amb molta gent abans d’entrar a l’auditori.
L’auditori esta ple, però em pensava que vindria més gent ja que molta gent del poble havia format part d’ella en algun temps 5.



Vaig asseure al costat de Juanvi Ferrus i Jesus Llinares, al fons de l’auditori. Sabia que en algun moment em cridarien i per la qual cosa vaig asseure cap a la vora.
Al fons estaven els ponents de l’acte, si mal no recorde d’esquerra a dreta estaven Gauden (presentador de l’acte), Joan Ferrus (autor del llibre), Joan Benito (alcalde de Sollana), Joaquim Luz (president de la SUAM) i Santiago Algado (president de la Federació de Bandes de Musica de la Comunitat Valenciana) 6.

L’acte el presenta Gauden Fernandez; comença fent un repàs del que significa el Col·lectiu Ullal a Sollana i quines publicacions d’homenatges s’havien fet fins al moment. També ressaltà que enguany no es feia un homenatge a una persona sinó a una entitat cultural que complia trenta anys d’existència. Desprès va prendre la paraula Joan Ferrus, autor del llibre, i va fer cinc cèntims del seu treball. Explica les dues parts en que es dividia el llibre i després comenta el més important de cada capítol o etapa, des de la Lira Infantil de 1902 fins a la Societat Unió Artistico-Musical de 1975. La primera part del llibre s’estructurava en 7 capítols corresponents a les diferents formacions musicals que van existir fins al 1975 i la segona en 6 capítols corresponents a cada presidència que hi va haver des de el 1975 fins l’actualitat. Joan Ferrús va estar molta estona parlant sobre la historia de les Bandes de Sollana, amb la saviesa i la claredat que el caracteritza; i quan va arribar a la creació de la SUAM i a comentar les diferents presidències en va venir al cap moltes d’aquelles coses que ell esmentava i que jo havia viscut com aprenent de solfa, com a music i com a component de la junta directiva. De seguida comença a cridar a tots els expresidents de la SUAM, per a obsequiar-los amb un llibre i amb les emocions que suposa un fort aplaudiment del públic en reconeixement d’un treball no sempre visible i molt laboriós. Pujaren Vicente Llinares, Paco Duart en representació del seu pare Francisco Duart Belda (q.e.p.d), Jose Escriba, jo mateix i Joan Simó. Al pujar dalt l’escenari ens van fer una foto rebent l’obsequi i ens quedarem asseguts en l’escenari a cada costat dels ponents.

Desprès li toca el torn de paraula al president de la SUAM Joaquim Luz, el qual es posa al dia de com estava la Societat i quins objectius planejaven per al futur. Un discurs curt però ple de l’essència musical. En acabar Joaquim li toca el torn al expresident de la FSMCV Santiago Algado. De la seva ponencia destacava que les formacions musicals no travessaven un bon moment en una societat consumista i sense valors socials com la nostra i on no es premia l’esforç, tanmateix deia que no tardarien molt de temps en ser entitats dirigides per personal qualificat i amb nomina, o siga que probablement deixarien de ser entitats sense ànim de lucre

Per acabar l’acte, l’alcalde de Sollana Joan Benito es va dirigir als assistents amb un discurs curtet però relatant l’esforç i la lluita que suposava fer cultura al poble de Sollana.

En acabar l’acte, tots els que estàvem a l’escenari, tant els ponents com els expresidents ens vam fer una foto per a la posterioritat. De seguida baixarem i tothom va anar al hall del centre per tastar la picadeta que ens havien preparat.

Mentres que Joan Ferrús signava dedicatòries als assistents, nosaltres menjaven i enraonaven sobre el que suposava aquesta fita històrica per al nostre Col·lectiu i sobretot per al poble de Sollana.






1 La maquetació corria a càrrec del nostre company del col·lectiu Pau Cordoba que ens delectava altra vegada amb el seu bon treball.

2 Es presenta el llibre “Les bandes de música de Sollana”, Musica i Poble, dimarts 21 de novembre de 2006. La noticia deia:
El proper 24 de novembre a les 19,30 h al Centre Cultural de Sollana es realitzarà la presentació del llibre “Les Bandes de Musica de Sollana ( de la Lira Infantil de 1902 a la Societat Unió Artistico Musical de 1975 ) de Joan Ferrús Vanaclocha, professor de l’Institut de Sollana i soci de la societat musica, sent el pròleg de Santiago Algado, ex president de la FSMCV.
El llibre consta de dos parts: la primera, que tracta dels inicis de la musica al poble fins l’any 1975, quan es creà la SUAM i la segona part que analitza les diverses etapes de l’actual societat.
L’acte pretén ser no només un reconeixement als sis presidents i les seues juntes que ha tingut la Societat, la qual celebra enguany els trenta anys de la seua fundació, sinó també un homenatge a tots aquells que han participat de la vida musical a Sollana al llarg del segle XX: musics, socis, mestres, muses, juntes directives, etc.
L’acte esta promogut per l’Associació Cultural Col·lectiu Ullal i estarà precedit d’una actuació d’un grup de cambra de la Societat Musical. Col·labora també la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sollana, la SUAM i Bancaixa.

3 La SUAM de Sollana commemora el seu 30 aniversari. Musica i Poble, dijous 23 de novembre de 2006. La noticia deia:
L’entitat compleix enguany 30 anys d’existència de la seua segona etapa i ha preparat una setmana cultural ded9icada a Santa Cecília.
A més a més, la SUAM de Sollana he editat un llibre que es presenta els pròxims dies.
Els actes programats van des del 18 al 26 de novembre i inclouran vetllades de musica de cambra, teatre, xocolatada, concert de la banda i missa, finalitzant amb un sopar de socis i un dinar de germanor.

4 Un libro habla sobre la banda de musica local. Las Provincias, 24 de novembre de 2006. La noticia deia: Joan Ferrus, de la asociacion cultural colectivo Ullal, presenta esta tarde a las siete y media en el centro cultural de Sollana el libro sobre la historia de las bandas de musica locales. El acto, en el que intervendra el actual presidente y el alcalde, tambien servira de reconocimiento tanto a los 30 años de la Union Artistica Musical como a los seis presidentes que han dirigido la entidad.

5 Però que hem de fer? Sollana es així i sempre ho serà. El que cal fer es continuar treballant per a que cada vegada vagi més gent a aquests tipus d’actes culturals.

6 Com anècdota, Santiago Algado era president de la FSMCV quan va fer el pròleg del llibre i va fer la ponència com a expresident.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB