El museus i el castell de Dènia

|


Col·lectiu Ullal

Eixida nº 36

DATA: Dissabte 17 de maig de 2003
RUTA: Els museus i el castell de Dènia.
GUIA: Josep Antoni Gisbert Santoja, director del Museu arqueològic de Dénia.
ASSISTENTS: Enrique Perales; Isabel Perales i Carla; Toni, Oreto i Pablo; Juanvi, Àngeles, sa mare i Carlos; Vicent i Llorenç Ferrús; Juan Miguel Vanaclocha; F. Buïgues, Pepa i Diana; Joan Ramon Claver; Joan Ferrús i Joan; Pilar, Marta i Andreu. (15 adults i 7 xiquets).


per Juanvi Ferrús Zaragozá


El passat dissabte 17 de maig es va organitzar un viatge cultural guiat fins la població de Dénia per visitar el castell àrab, el museu arqueològic i el museu del joguet. L’hora d’eixida, les 8’30 h. i el lloc el bar “Cantó” de Sollana. Quan hi acudírem tots els que havíem decidit anar, eixírem cap a Dénia amb cotxes particulars.

Arribàrem a Dénia a les 9’45 aproximadament, aparcàrem darrere del castell des d’on anàrem a l’encontre del responsable de la visita cultural al castell que finalment no va ser el director del museu perquè li va resultar impossible acompanyar-nos i va delegar en un company. A les 10’30 h. i després d’haver esmorzat molt a prop de l’Ajuntament, iniciàrem la visita al Castell de Dénia. Acompanyats del guia férem una visita per l’interior del castell i visitàrem el museu arqueològic que es troba dins del palau del governador (creat com a tal l’any 1957), lloc on hi és tot el fons arqueològic propietat de la ciutat de Dénia.

Finalitzada la visita a la fortalesa, continuàrem el recorregut fins el museu etnològic, per a dirigir-nos després al museu del joguet. El primer d’ells, ubicat molt a prop de l’Ajuntament, concretament al carrer Cavallers i va servir per mostrar-nos el paper del port i de la ciutat de Dénia en el procés de producció i comercialització de la pansa, la qual va contribuir de manera notable al llançament internacional de la població i a moments d’esplendor econòmic durant tot el segle XIX i principis del XX. Finalitzàrem el recorregut cultural visitant l’antiga estació del ferrocarril, (anomenada casualment Estació del Nord), on es troba actualment ubicat el museu del joguet, i on es recullen diverses mostres de la indústria del joguet desenvolupada durant tot el segle XX, vestigis de la que hui en dia resten molt poca cosa.

Finalitzat el nostre recorregut, dinàrem en un restaurant molt ben situat al davant del port de Dénia, trobant a faltar el no haver pogut pegar una volteta per la costa amb una de les barques que hi eren amarrades al port i que recorren part de la costa de la Marina Alta, mostrant-nos el litoral marítim que, la veritat siga dita, és una vertadera preciositat.

Només puc dir d’aquest viatge que va transcórrer amb molta harmonia i fou molt interessant.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB