Tertúlia: Jaume I el Conqueridor

|


Tertúlia nº 3: Jaume I el conquistador (2ª part) amb motiu de la commemoració del 800 aniversari del seu naixement.
Centre Cultural de Sollana, 17 d’octubre de 2008. Crònica: 1ª Blas Fuentes, 2ª Francesc Buïgues



Amb el motiu de la celebració de l’aniversari del naixement del nostre rei Jaume I, el Col·lectiu Ullal va celebrar dues tertúlies per parlar sobre aquest personatge tan important en la història, cultura, societat valenciana que hem tingut, tenim i tindrem durant tants segles. Només cal dir que per a parlar sobre la reconquesta, ja necessitàrem el doble d’hores de les previstes, ja que un gran número de gent ha volgut participar. I és que aquesta ha estat la principal cosa positiva d’aquestes tertúlies, l’assistència. Però em referisc tant a la quantitat de persones presents, que per dos vegades consecutives havien emplenat l’aforament de la biblioteca municipal; com per la diversitat. Poques vegades, per no dir mai, en aquest poble havien assistit a una activitat cultural com aquesta, tal varietat de gent, de diferents edats i grups, des de gent bastant jove fins a gent immigrant, tots desitjosos d’aprendre coses noves, i el que és més important, participant en l’activitat amb qüestions que dubtaven. En resum, una bonica experiència que esperem tinga continuïtat, amb una molt bona feina documental per part de Gauden i de Joan Ferrús, que a banda d’açò, també li han donat una direcció amena que va fer que el temps se’ns passara volant.

Blas Fuentes


DUES TERTÚLIES PER A UN GRAN REI. Els dies 7 de març i 17 d’octubre de 2008 el Col·lectiu Ullal va organitzar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sollana, actes amb motiu del huit-cents anys del naixement del Rei Jaume I. Tots dos es realitzaren el mateix dia de la setmana, a la mateixa hora i lloc: divendres a les 19’30 hores a la biblioteca del Centre Cultural; i tots dos van comptar amb una bona assistència. A la tertúlia del 7 de març acudírem al voltant de catorze persones, la majoria del Col·lectiu i algunes de l’Associació Amics de Sollana. L’hora i mitja de durada se’ns va fer curta per l’interés que s’hi respirava a l’ambient, escoltant sobretot allò què ens explicaven Joan Ferrús i Gauden Fernández. Començaren dient que del naixement del nostre Rei al febrer de 1208 va estar marcat per la freda relació que mantenien els seus pares, la qual feia difícil l’arribada de descendència; i acabaren relatant el moment en el qual les tropes de Jaume I aplegaren a les muralles de la València musulmana. L’atenció dels presents combinat amb un entorn de llibres, crearen un ambient molt acollidor, i en acabar tots coincidírem que calia organitzar-ne una segona part. Al dia següent el Col·lectiu visitava el Monestir d’El Puig i la primera exposició de l’Any Jaume I organitzada per la Generalitat Valenciana.

El 17 d’octubre, com ja va passar a l’ocasió anterior, Joan Ferrús va aplegar amb llibres sobre la figura del Rei, dels quals el més recent era El Rei Conqueridor, Jaume I, entre la història i la llegenda escrit pel riberenc Antoni Furió i editat per Editorial Bromera d’Alzira; sense oblidar el llibre publicat per l’escriptor de Sueca Víctor Gómez Labrado. Ajuntàrem quatre taules, deixàrem els llibres exposats als assistents i continuaren de bell nou la tertúlia Joan i Gauden. De les vint-i-set persones que hi estàvem, nou érem del Col·lectiu, dos de l’Associació Amics de Sollana i quinze eren alumnes de l’Institut de Secundària i dels cursos de formació d’adults. També comptàrem amb la presència de l’Alcaldessa Alícia Hervàs. Es va fer una repassada d’allò que s’havia dit a la primera xerrada, perquè hi havia gent nova, i de la història amb els seus fets i anècdotes de manera que anàrem huit segles enrere despertant altra vegada la curiositat de tots. Una de les preguntes va ser relativa al fet de si Jaume I va passar per Sollana en tornar del setge a Cullera, i la resposta va ser que no. En aquells temps Sollana estava quasi envoltada de marjal i aiguamolls, situació que feia difícil el pas de les tropes per a anar a acampar a Silla. Molt probablement la ruta seguida anà des de Cullera fins a Albalat, passant per Cotes (terme d’Algemesí), Almussafes, l’Alcaissia, Rafalcadí i Silla, amb la qual cosa l’itinerari passaria pel nostre terme però sense entrar a la població.

Com en l’altra tertúlia, ens va mancar temps i isquérem del Centre Cultural amb la satisfacció d’haver conegut millor la nostra història. Al dia següent férem una excursió per visitar la València musulmana i la segona i tercera exposició sobre el Rei Jaume inaugurades aquella setmana.


Francesc Buïgues i Bolufer
19 d’Octubre de 2008

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB