Els sopars de la tardor

|




Sopar Premis Literaris Ciutat d’Alzira. 14-11-08. L’Associació ha participat en tres esdeveniments culturals que amb el curt període d’un mes, s’han realitzat al nostre poble i comarca. Un d’ells ens és propi. M’estic referint als 20é Premis Literaris Ciutat d’Alzira concedits el 14 de novembre de 2008. Els altres dos han estat el 17é Guardó d’Or de la Ribera atorgat al Col·lectiu el 28 de novembre i al sopar de Nadal celebrat el 12 de desembre. La nit dels Premis Ciutat d’Alzira igual que els altres dos sopars, era divendres i quedàrem a ca Juanvi a poqueta nit per eixir cap a la Sala Rex Natura d’Alzira. És un lloc als afores de la població, però molt adequat per a actes d’aquest caire. Ens reberen a l’entrada alguns bufons amb un aire festiu, donant-nos la benvinguda als assistents. A l’ampli lloc de recepció ens serviren una copa mentre seguia aplegant gent i saludàvem a coneguts de la comarca: allí estaven escriptors, artistes, intel·lectuals i polítics de la Ribera, comarques veïnes i Ciutat de València. Després entràrem a l’immens saló les mil dues-centes persones que, aproximadament acudirem. Els premis amb les modalitats de narrativa, investigació, assaig, novel·la juvenil, novel·la infantil, poesia i teatre, foren presentats pels patrocinadors: l’Alcaldessa d’Alzira, el Rector de la Universitat de València, la Presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta, el President de la Fundació Bancaixa i el Rector de la UNED. En total sumaren la important quantitat de 157 originals.


L’eix angular dels parlaments va incidir en la necessitat de reviscolar l’ús del valencià. En uns moments en els quals la nostra llengua està patint un retrocés important, és necessari que la societat i les institucions insistisquen en fer del valencià una llengua normalitzada, objectiu que s’ha aconseguit en l’àmbit literari. També es va fer un homenatge a la Llei d’Ús i Ensenyament per complir-se el seu 25é aniversari. Josep Gregori, de l’Editorial Bromera, i amb un discurs ben aclaridor va dir recordant a un personatge històric, que el poble valencià serà valencià o no serà. Després isqueren els escriptors premiats, els quals parlaren de la importància de la lectura, sobretot pels xiquets i els joves. Nosaltres, en la conversa del sopar parlàvem d’allò què observàvem i anaven dient els protagonistes; i també aprofitàrem per organitzar la nit del sopar del Guardó d’Or. Cap a la una de la matinada i després d’obsequiar-nos amb uns llibres, tornàvem a Sollana comentant l’acte pel camí i satisfets d’haver acudit a un certamen cultural de tant alt nivell.


Sopar Lliurament guard´ó d’or al col·lectiu. 28-11-08. Dues setmanes després i a la mateixa hora, les 21’30, a la llar dels jubilats i en una nit molt freda es celebrava el sopar per a l’atorgament del Guardó d’Or comarcal del Bloc Nacionalista Valencià al nostre Col·lectiu. A les 20’45 h. quedàrem per preparar una exposició de les nostres publicacions a l’entrada i així mostrar a la comarca i al poble part del treball realitzat. A l’hora prevista començava l’acte amb una assistència aproximada de 150 persones, la majoria de la comarca però també molts de Sollana, entre els quals estaven l’Alcaldessa, el Regidor dels Independents i òbviament el del Bloc, amb membres de l’Agrupació local, els Presidents de la Sèquia Real del Xúquer i dels Jubilats i 21 socis del Col·lectiu. També hi eren l’Alcalde de Sueca i altres Regidors dels pobles veïns. La sala estava de gom a gom i després de presentar-se l’acte i explicar als assistents què era el Col·lectiu, va parlar el Secretari General del Bloc i Diputat a Corts Enric Morera, i tot seguit se’ns va lliurar la distinció als membres de la Junta Directiva en representació de tots els socis. El President Joan Ferrús va fer un eloqüent discurs ple de referències a la Ribera i a Sollana, i va insistir en la necessitat de reconéixer i recolzar la nostra llengua i cultura. L’acte va finalitzar amb l’actuació del cantant Toni de l’Hostal, que modelava la seua veu d’una forma admirable quan cantava, i entremig ens contava acudits i fets irònics improvisats que feren riure als assistents al llarg de tota l’actuació. Cap a la 1’30 de la matinada finalitzava la vetlada després que la nostra associació fos felicitada pels assistents i després que nosaltres agrairem al Bloc la distinció rebuda que creava la possibilitat de ser més coneguts a la comarca. L’esdeveniment ens va submergir amb el goig d’haver viscut i compartit amb els altres, una vegada més, moments importants per a la cultura i la llengua de Sollana i la Ribera.

Sopar De Nadal. 12-12-08 Divendres 12 de desembre i al bar Rívoli ens reunírem com altres anys els socis per a gaudir d’una vetlada de germanor, i tancar així l’any del 10é aniversari. Érem 32 persones amb ganes de compartir aquest moment, per això la majoria en finalitzar el cafè encara seguíem asseguts xerrant. També acudiren tres membres de l’Associació cultural Amics de Sollana, entre ells el seu President Vicent Muñoz Vendrell, deferència que és d’agrair. Com és habitual, les converses giraren al voltant de la nostra Associació, de la vida cultural i mediambiental del poble, de la gestió política local i d’altres temes que ens feren més curta la nit. Després de sopar, Joan Ferrús va repartir la Memòria II que va de l’any 2003 fins a l’abril del 2008, i tot seguit va llegir la presentació de la publicació, que és un agraïment als membres del Col·lectiu per la seua participació en les activitats. Francesc Buïgues va comunicar als socis que hi havia al seu abast tres DVD’s sobre les activitats i un CD de l’Agenda Local 21 de Sollana. Va ser una nit agradable, al final de la qual ja pensàvem amb l’eixida que el company i cronista de Benifaió Francesc Beltran, ens havia preparat per al dia següent al seu poble.



Francesc Buïgues i Bolufer
Diumenge, 28 de desembre de 2008

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB