Un libro habla sobre la banda de música local

|

Article aparegut a Las Provincias el 24 de novembre de 2006



Joan Ferrús, de la asociación cultural colectivo Ullal, presenta esta tarde a las siete y media en el centro cultural de Sollana el libro sobre la historia de las bandas de música locales. El acto, en el que intervendrá el actual presidente y el alcalde, también servirá de reconocimiento tanto a los 30 años de la Unión Artística Musical como a los seis presidentes que han dirigido la entidad.

Es presenta el llibre "Les bandes de música de Sollana"

|

Noticia apareguda a la revista Musica y Pueblo el 21 de novembre de 2006



El proper 24 de novembre a les 19,30 h al Centre Cultural de Sollana es realitzarà la presentació del llibre "Les Bandes de Musica de Sollana" (de la Lira Infantil de 1902 a la Societat Unió Artistico Musical de 1975) de Joan Ferrús Vanaclocha, professor de l'Institut de Sollana i soci de la societat musical, sent el pròleg de Santiago Algado, ex president de la FSMCV.

El llibre consta de dos parts: la primera, que tracta dels inicis de la música al poble fins l'any 1975, quan es creà la SUAM i la segona part que analitza les diverses etapes de l'actual societat.

L'acte preten ser no només un reconeixement als sis presidents i les seues juntes que ha tingut la Societat, la qual celebra enguany els trenta anys de la seua fundació, sinò també un homenatge a tots aquells que han participat de la vida musical a Sollana al llarg del segle XX: músics, socis, mestres, muses, juntes directives, etc.

L'acte està promogut per l'Associació Cultural Col·lectiu Ullal i estarà precedit d'una actuació d'un grup de cambra de la Societat Musical. Col·labora també la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sollana, la SUAM i Bancaixa.

Vicente Garcia Castillo recibe la medalla de oro de la villa

|

Noticia apareguda a Las Provincias el 8 de maig del 2007


AURELIANO J. LAIRÓN/ ALZIRA


En el transcurso de un pleno extraordinario celebrado el pasado viernes, el alcalde de Sollana, Joan Benito, impuso a Vicente García Castillo la medalla de oro de la villa.

El homenajeado, visiblemente emocionado, agradeció la distinción que le fue concedida por unanimidad de todos los grupos políticos que conforman el Consistorio y animó a los concejales de Sollana a trabajar unidos por el progreso del pueblo que le vio nacer en 1923.

Vicente García Castillo, que reside en Almussafes desde 1954, villa a la que considera su segundo pueblo, no ha perdido nunca el contacto con su localidad natal. En Sollana ejerció como docente, desarrolló tareas administrativas en el Ayuntamiento y, con posterioridad, en la Acequia Real del Júcar, organismo al que dedicó la mayor parte de su quehacer laboral desde 1947 y en el que se jubiló en 1988.

Amante de la historia, tradiciones y costumbres de su pueblo, ha llevado a cabo una gran labor de recuperación y estudio de materiales, y ejerció la corresponsalía de LAS PROVINCIAS durante muchos años.

XIII Assemblea d'història de la Ribera

|




Els moriscos a la Ribera del Xúquer, segregació integració i expulsió - 400 anys després.
Llombai, 29,30,31 gener 2010


Amics i amigues del Col•lectiu,

Vos presente, per si és del vostre interés, la convocatòria per a la pròxima XIII ASSEMBLEA D’HISTÒRIA DE LA RIBERA que tindrà lloc a Llombai el darrer cap de setmana de Gener de 2010: divendres 29,dissabte 30 i diumenge 31. Tot i que el programa encara no està confeccionat, sí que vos puc avançar com es desenvoluparà atenent a la forma d’actuar d’anys anteriors.
DIVENDRES 29. Presentació oficial de l’Assemblea, parlaments, repartiment de credencials i primeres comunicacions. Normalment comença al voltant de les 7 de la vesprada.
DISSABTE 30. Tot el dia (inclou dinar). Les comunicacions es complementaran amb diverses exposicions i una visita al despoblat d’Alèdua a més de l’església i de l’antic convent de Santa Creu de Llombai.
DIUMENGE 31. Continuació de les comunicacions i tancament dels actes a migdia.

La quota d’inscripció és de 50 €, la qual inclou el dinar del dia 30 de gener. En cas d’estudiants i aturats, la quota serà de 30 €, sempre que s’acrediten documentalment aquestes condicions. Els professors de la Conselleria d’Educació poden optar al certificat del CEFIRE (Alzira) prèvia inscripció.

Per tal d’estimular la participació i fer sentir la presència de sollaners en aquestes importants convocatòries culturals que tenen lloc a la Ribera, hem decidit que aquells membres del col•lectiu que vulguen participar només pagaran la meitat, és a dir 25 €, fent-se càrrec el Col•lectiu de l’altra meitat. El que fareu és formalitzar vosaltres la totalitat de la matrícula i després el col•lectiu ja vos abonarà la meitat. En el full següent teniu la Butlleta d’inscripció. Si teniu cap dubte parleu amb Joan Ferrús Vanaclocha . Recordem finalment que el termini d’inscripció per als assembleistes acabarà el dia 19 de gener del 2010. Als interessats els recomane que consulten el blog de l’Assemblea on hi ha moltíssima més informació, dates, recursos sobre moriscos, bibliografia, etc... :

xiii-assemblea-historia –ribera.blogspot.com

Ruta dels Monestirs. Etapa 3

|




CONEGUEM EL PATRIMONI NATURAL I CULTURAL VALENCIÀ


RUTA DELS MONESTIRS
etapa 3:
Pinet-La Barraca
d’Aigües Vives
23 km – 6h 45 ‘

Ruta 2, els excursionistes abans de visitar l’ermita
de la consolació de Llutxent.

LA RUTA DELS MONESTIRS és un itinerari turístic, que uneix els monestirs de la Murta a Alzira, Aigües Vives a Carcaixent, Santa Maria de la Valldigna a Simat, Sant Jeroni de Cotalba a Alfauir i Corpus Chirsti a Llutxent; tots ells situats a les comarques centrals de València. La ruta es pot fer per carretera amb vehicle o la que farem nosaltres a peu condicionada per a la pràctica del senderisme: el GR-236., un ritual d’encontre amb el passat, el qual ens permetrà recuperar la possibilitat d’admirar els nostres paisatges amb els ulls dels nostres avantpassats. Els camins recuperats ens portaran als llocs per on ells anaven, treballaven i estimaven. La ruta comunica tres comarques valencianes: LA VALL D’ALBAIDA, LA SAFOR I LA RIBERA, amb zones muntanyenques i marítimes, amb set valls meravelloses i úniques que travessarem abans d’arribar al destí final: el Monestir de la Murta a Alzira.

Eixida nº 80 DATA: Dissabte 16 de gener de 2009
HORA: Concentració a les 7: 25 h en el BAR RÍVOLI. Eixida en minibús a les 7’30 h. CAL SER PUNTUALS.
CAL DUR: Esmorzar, dinar i beguda, (podeu portar per compartir: fruits secs, papes, olives, fruita, xocolate, café, etc....), roba còmoda i d’abric segons l’oratge, protecció solar, gorra o barret, calçat apropiat per a senderisme. En cas que l’oratge siga malament, protecció per a la pluja, impermeable o semblant.
PLA DE RUTA: El divendres anterior, dia 15, hem d’anar 5/6 cotxes al punt de destí (La Barraca d’Aigües Vives) i deixar-ne 4/5 per a l’endemà. El dissabte dia 16 anirem en minibús a Pinet (Inici de la ruta). Farem la ruta i, en acabar-la, amb els cotxes que tindrem a La Barraca, tornarem a Sollana.
GRAU DE DIFICULTAT: Dificultat mitjana; altitud màxima 550 m.
ORGANITZA JUANVI FERRÚS
NOTA: L’organització no es fa responsable dels danys que els excursionistes puguen produir-se a ells mateixos.
IMPORTANT. Cal confirmar l’assistència a Juanvi Ferrús ja que el minibús només té disponible 20 places, a més necessitem també 4 o 5 voluntaris per deixar el cotxe a la Barraca el divendres dia 15.


LA NOSTRA RUTA per al dia 16 de gener:
1. Eixida de Sollana en minibús a les 7:30 h. Cal ser puntuals. En arribar a Pinet si arribem bé d’hora podrem fer-nos encara un calentet abans d’eixir, per això recomanem puntualitat a l’eixida.

2. La Ruta: Iniciarem la 3ª etapa ascendint per la senda antiga de Pinet a Barx per tal de travessar la serra del Buixcarró. Després de la costosa pujada, el nostre itinerari continuarà ara més pla per pista forestal fins descendir cap a la Valldigna. La GR-235 ens portarà a Barx, lloc de descans dels monjos del Monestir de Sta Maria de la Valldigna al qual va pertànyer entre 1300 i 1835 quan es constituí com Ajuntament. Abans d’arribar a la població, trobarem a la nostra dreta, l’antiga Nevera (S. XVIII), digna de vore. Serà ja l’hora d’esmorzar.
Seguirem la nostra ruta, ara descendent, pel camí vell de Barx a Simat amb agradables vistes panoràmiques del monestir i les poblacions properes. La segona meitat del tram transcorre seguint el llit del barranc de Barx el qual ens portarà finalment a Simat on visitarem el MONESTIR DE SANTA MARIA DE LA VALLDIGNA (tenim visita guiada concertada).
De Simat passarem a Benifairó de la Valldigna (hora de dinar) situat als peus del castell de Marinyén, i continuarem pel camí vell d’Alzira, el qual entre camps de tarongers ens durà fins la plataforma de l’Antic Ferrocarril Carcaixent-Denia, arribant finalment al CONVENT D’AIGÜES VIVES, i poc després a la Barraca d’Aigües Vives, el nostre destí.
3. Final de Ruta. Amb els cotxes que tindrem esperant-nos del dia anterior tornarem a casa.

Us animem a sumar-vos a aquest nou projecte del col•lectiu LA RUTA DELS MONESTIRS, una forma més de conèixer el nostre territori, ja que per estimar-lo cal conéixer-lo, i si és passet a passet millor. Vos espere. Si voleu més informació, en trobareu molta a internet, clicant RUTA DELS MONESTIRS o preguntant a Juanvi Ferrús

La ruta dels Monestirs: 2ª etapa Almisera, Llutxent i Pinet. El sopar de lliurament del Guardó D'or de La Ribera

|


Eixida nº 79. Data : Dissabte 12 de desembre de 2009.
Assistents (15): Toni Velis, Vicent Albentosa, Gauden, Antonia Chulvi, Pau, Joan Ferrús, Juanvi Ferrús, Cristina Molina, Santi Ferrús i Pepa, Sebastián Gómez i Àngels, Paco Buïgues i Pepa, Ramón Juan.

La Ruta dels Monestirs està formada per quatre etapes que sumen aproximadament 80 quilòmetres. El Col•lectiu va realitzar la primera el 21 de novembre, eixint de Gandia fins a Almiserà. La quarta finalitzarà a Alzira i amb ella haurem visitat els cinc monestirs del trajecte i tres comarques: la Safor, la Vall d’Albaida i la Ribera. El Col•lectiu s’ha proposat realitzar-les abans del mes de maig de 2010 per evitar la calor, i només ha trobat una dificultat: són trajectes lineals, no circulars, amb la qual cosa els cotxes es queden a l’inici de la ruta i cal establir una alternativa que ho solucione. Tenint en compte açò, el nostre organitzador Juanvi Ferrús va preveure que, per a la segona etapa, caldria deixar el dia d’abans un cotxe a Pinet, la localitat que anava a ser el final de ruta. D’aquesta manera al finalitzar l’excursió els conductors podrien anar en cotxe a l’origen de la ruta i recollir la resta de vehicles. Així doncs, el divendres 11 de desembre a poqueta nit Juanvi, M.ª Angeles, Pepa i jo anàrem a Pinet per deixar el cotxe de Juanvi. A continuació tornàrem amb el meu, fent el trajecte Pinet-Barx per una pista forestal d’aproximadament 15 kms., que ens va resultar fins i tot complicada en alguns punts. La nit fosca i amb molta humitat, ens va fer sentir per moments una mica sols, sentiment que s’accentuà quan perdérem la cobertura dels mòbils. Per si açò no en fora prou, a mitjan camí ens trobàrem a uns espectadors d’excepció: un ramat de vaques i bous pasturant tranquil•lament a la vora del camí, que ens observaven impassibles i als quals no ens haguera agradat trobar a peu.
Després de l’aventura inicial ens quedava el repte d’arribar a temps al sopar del Guardó d’Or de la Ribera que se celebrava a l’Alcúdia. Aquest esdeveniment el convoca el Bloc Nacionalista Valencià per premiar persones i entitats que s’han caracteritzat per una trajectòria cultural i cívica de promoció i defensa de la nostra llengua, cultura i territori. Es convoquen des de l’any 1992. L’any 2008 ens el concediren al Col•lectiu Ullal, i aquest any tingueren la deferència de convidar-nos. Amb una mica de retard entràrem al restaurant “Siglo XXI” i després de saludar ens asseguérem amb gent del Bloc de Sollana i El Romaní. La nit va comptar amb una bona assistència i el Guardó es va atorgar a l’alcudienca Oreto Isona i Lorente, que havia faltat feia dos anys. Aquesta dona va destacar per la seua trajectòria valencianista i sindical, i va ser tal la seua activitat, que moltes persones s’implicaren amb ella també impregnades pel seu caràcter. Als parlaments el nom del Col•lectiu es va escoltar junt amb el d’altres i, després d’una agradable nit ambientada amb un cor de veus “a cappella” (sense instruments), decidírem tornar a casa eixint discretament de l’esdeveniment, ja que era la una de la matinada i a les 06.30h havíem de llevar-nos per eixir de ruta. L’acte del lliurament encara no havia finalitzat.
El dissabte 12 de desembre a les 7.40h eixírem de Sollana i després de 60 Km aparcàrem el cotxe a les 08.40h al pont sobre el riu Vernissa, que separa Lloc Nou de Sant Jeroni d’Almiserà. Allí saludàrem a Sebastià i Àngels que venien del Poble Nou de Benitatxell per afegir-se a la nostra aventura. Només baixar feia fred tot i que el dia va ser bo per al senderisme. A pocs metres ens férem la foto d’inici d’etapa, just al mateix lloc on el passat 21 de novembre ens havíem fet la de final de la primera ruta. L’ascens per la senda de Les Eretes, enmig de pins i garrofers, ens anava mostrant la bella vall i el riu Vernissa. Tanmateix, el dia no era gens clar i això ens va impedir gaudir bé del paisatge muntanyenc. Malgrat això, al llarg del dia sí que poguérem assaborir l’entorn més pròxim i la natura. Abans d’arribar a les rodalies del Castell de Vilella esmorzàrem, asseguts damunt les roques envoltats de matolls. Uns oferien cacaus, altres xocolate i altres bombons casolans. La conversa i els acudits conformaren un ambient cordial i agradable, que completà el goig de gaudir de la natura i adquirir cultura al mateix temps, gràcies a les explicacions improvisades que alguns oferien. Així va ser l’etapa anterior i així es va desenvolupar aquesta.
Continuàrem la ruta i a prop del Castell de Vilella observàrem una de les estampes més boniques del dia: la fortificació d’alt d’un tossal. Es tractava d’un castell del segle XII construït pels musulmans que es trobava acompanyat de moltes boires baixes a les muntanyes del fons. Després d’açò continuàrem per la senda de La Catalana i aparegueren zones de muntanya abancalades amb marges o murs de pedra seca. Estos bancals ara abandonats, en un passat veieren créixer garrofers, oliveres, vinya, i fins i tot, blat. Els marges representen el gran esforç que en altres temps els pobladors de la zona feren per poder menjar i subsistir. També observàrem alguna caseta menuda de pedra. A mesura que ens apropàvem a Llutxent, seguien havent-hi més bancals (els quals foren una constant al llarg de la ruta), però ara estaven treballats i plantats d’oliveres en plena producció. Hi havia llauradors que amb aparells mecànics i manuals espolsaven les olives que queien damunt la xarxa. Estàvem en ple temps de collita.
Entràrem a Llutxent i en un bar ens férem un café. Després pujàrem pel Calvari del segle XV i visitàrem l’Ermita de la Consolació del segle XVIII. El Calvari, declarat bé d’interès cultural, està molt empinat i tot ell empedrat amb les capelles escaients. De l’ermita cal destacar la circular de ceràmica del segle XVIII, on es representen les escenes del “Miracle dels corporals”. Després d’aquesta visita anàrem al Convent del Corpus Christi del segle XV, que al 1474 es va constituir com a universitat i estudi, de manera que comptava amb una rica biblioteca i arxius. Les Guerres de Successió (1707), del Francès (1808) i d’Espanya (1936), afegides a la desamortització de Mendizábal (1833), deixaren el Convent i tot el patrimoni religiós en un estat lamentable. No obstant, ara s’està recuperant el que hem deixat perdre i hem destruït en dos-cents trenta anys. Una mostra d’això és el vell claustre del convent. Val a dir també que l’església és d’estil gòtic amb una nau afegida d’estil barroc.
A les 14.30h i asseguts a una llarga banqueta d’obra del convent, dinàrem sota un tebi sol, per a tot seguit continuar la ruta. Passàrem pel voltant d’un altre castell musulmà del segle XII, el de Xio, dalt del Mont Sant. Deixàrem el castell i per una baixada entràrem dins d’un barranc que conduïa a una zona d’ascens seguint un tram llarg i pla anomenat el Pla dels Arenals. Els camps eren majoritàriament d’oliveres, encara que durant l’ascens també observàrem algun garrofer i algun bancal de tarongers. Ja en el pla de la muntanya s’observà una vegetació pràcticament de matoll i amb pocs arbres conseqüència dels incendis d’anys enrere. A ponent s’observava un espill d’aigua dalt de les muntanyes: es tractava del pantà de Bellús. Del Pla dels Arenals passàrem a una baixada que en l’últim tram era prou accentuada, i acabàrem la ruta a Pinet on ens férem la foto i a continuació un cafè reconfortant a un bar. Amb el cotxe que Juanvi havia deixat el dia abans, pujàrem els conductors per tornar a Almiserà, on cadascú va agafar el seu vehicle i va tornar a Pinet per recollir a la resta de la colla. El dia va resultar gratificant i ens ho passàrem, com ve essent habitual, molt bé. Són excursions on es combina el gaudiment de la natura amb el coneiximent del nostre patrimoni cultural. Havíem caminat 22,15 quilòmetres en huit hores i mitja, però berenant a Pinet ja estàvem preparant la tercera etapa.


Francesc Buïgues i Bolufer

Properes activitats

|


Amics del Col·lectiu,

Us anuncie les dos pròximes activitats previstes:

DISSABTE 16 DE GENER Ruta dels Monestirs
- 3ª etapa - Des de Pinet a la Barraca d'Aigües Vives.
Excursió per a tot el dia. Eixida a les 7'30 h. des del
Rívoli. Desplaçament en minibus a Pinet. Començament de
la ruta al voltant de les 8'30 h. Esmorzar a Barx.
Visita guiada al Monestir de Santa Maria de la Valldigna.
Dinar en ruta. Visita (no guiada al Monestir de Santa Maria
d'Aigües vives). Arribada a la Barraca d'Aigües
Vives. Tornada a Casa en cotxes particulars.

Haurem de deixar 3 o 4 cotxes a la Barraca el dia anterior
per poder tornar a Sollana, així que necessitem voluntaris.
La idea serà eixir el divendres de vesprada (ja es
confirmarà l'hora), deixar els cotxes a la Barraca i
tornar tots en un cotxe i així tindre'ls disponibles
per a l'endemà. L'organtizador és Juanvi així que
cal posar-se en contacte amb ell, tant per fer la ruta
(màxim 20 per al minibús) com per deixar els cotxes.


CAP DE SETMANA 29,30,31 (Divendres a
les 19 h. - dissabte tot el dia - diumenge de matí)
Participació en al XIII ASSEMBLEA D'HISTÒRIA DE LA
RIBERA que es farà a Llombai amb el títol ELS
MORISCOS A LA RIBERA DEL XÚQUER. SEGREGACIÓ, INTEGRACIÓ I
EXPULSIÓ, 400 ANYS DESPRÉS. S'ha de pagar una quota de
50 € que inclou el dinar del dissabte 30. Hi ha divrses
comunicacions sobre el tema establert i també una excursió
per al dissabte, en pocs dies vos passarem el programa
complet. Els interessats posar-se en contacte amb Joan
Ferrús.

El Col·lectiu, per fomentar la participació en
esdeveniments d'aquest tipus es farà càrrec de la
meitat de la quota, és a dir 25 € així el soci que vulga
participar només haurà de pagar 25 €. (Val la pena i si
voleu saber més podeu trobar més informació en internet).

Annexe dos documents ampliant aquesta informació.

Salutacions, Gauden

Crònica del Sopar de Nadal

|

Bar Riboli, 23 de desembre de 2009
Per Llorenç Benaches


Després de la presentació del sisè numero d’itineraris per Sollana i el terme, Encarna i jo eixirem al carrer per tal d’esperar als companys que anaven al sopar. Mentres enraonaven vingué Pau Cordoba que ja estava preparat per gaudir de les exquisideses del Riboli. Anàrem passejant cap al bar i enraonarem una miqueta de diferents temes històrics, arquitectònics,...
Arribarem d’hora i pillarem lloc de seguida. Al cap d’un moment, la resta de companys que havia deixat el Saló de sessions de la Sèquia Reial ja havia arribat.

Vaig seure en front de Joan Ferrus, Gauden Fernandez i Pau Cordova. I al costat de Juanra i Juanvi. Mentre esperaven, van eixir diferents temes per als tertulians. Vaig parlar amb l’autor de la Ruta Verda, Gauden Fernandez, sobre la temàtica ambiental sollanera. Ens preguntàvem com un poble com Sollana, on gairebé molt del seu terme municipal esta ubicat dins del parc natural de l’albufera, no aprofitava les seues oportunitats de creixement econòmic sostenible i de futur; això en va fer recordar aquella oportunitat industrial perduda dels anys setanta quan vingué la Ford. Va eixir també a la tertúlia el tema de l’Agenda 21 i en vaig quedar bocabadat al assabentar-me de la composició i de l’estructura del Fòrum de participació.

Començaren de seguida a posar la picadeta per la taula, que tenia forma de U. Si mal no recorde posaren braves, ensaladilla rusa, croquetes i sèpia. Una mica més tard els entrepans xicotets, tot açò acompanyat per vi, cervesa i coca-cola. Mentre menjaven, nous temes eixien a conformar la tertúlia: les falles, la Ruta Verda, el patrimoni historicoartístic, el medi ambient, la historia, la política, etc. La meua dona estigué quasi tota l’estona raonant amb Pilar Fuset i Pau Cordoba.

Abans del cafè, el nostre president Joan Ferrús prengué la paraula i ens comenta una miqueta com seria l’activitat del col•lectiu en l’any que encetaven. Parla de les eixides properes i a més a més ens pasà una fotocopia d’un article publicat al Levante referent al nostre estimat company Vicente Garcia Castillo. Amb un brindis amb cava encetarem el 2010 tots els assistents.

Com no es podia fumar, vaig tindre que eixir al carrer; allí en trobi amb Aureli Duart, autor del reportatge fotogràfic de la Ruta Verda i raonarem una miqueta. També vaig parlar amb Xavier Llàtzer del Romaní i alguns més.

Sense adonar-me’n la gent va marxar i ens quedarem uns quants per anar al Ritme: Juanvi, Caballero, Silla, Pau, la meua dona i jo. Allí ens férem una tometa i continuarem xerrant. Després d’una estona, el que subscriu la crònica recorda que els seus nens estaven en la cangur i devia marxar ràpidament. Va ser una velada agradable tant la presentació com el sopar i vaig gaudir ja que desprès d’uns quants anys per fi havia coincidit la data del sopar de Nadal amb les meues vacances.

I per avui res més.

Cronica de la presentació Ruta Verda per Sollana

|


CRONICA DE LA PRESENTACIÓ DE ITINERARIS PER SOLLANA I EL TERME VI: “ RUTA VERDA PER SOLLANA (UN PASSEIG PELS ESPAIS NATURALS D’UN POBLE D’ALBUFERA) “ DE

GAUDEN FERNANDEZ VANACLOCHA


Salo de la Sèquia Reial del Xuquer de Sollana
23 de desembre de 2009
Per Llorenç Benaches

Vaig acudir al lloc de la presentació amb la meua dona una mica abans de que començara aquest acte. Allí vaig veure als companys del col•lectiu i de seguida començarem a fer la tertúlia, feia temps que no veia a alguns. Mentre esperàvem, el company Francesc Bohigues ens va regalar un exemplar de la Ruta Verda i vaig fer una ullada molt rapida. Mentres enraonàvem el salo de sessions s’emplenava de gent sollanera. Seriem gairebé una seixantena de persones interessades en esdeveniments com aquest. Des de el nostre estimat company Vicent Garcia Castillo fins a politics locals com l’alcaldessa Alícia Hervas, el regidor de Cultura Julio Gordillo; per part del PAIS Joan Benito i per el Bloc J. Vicent Ferrer. Potser hi hagués algun polític més que ara mateix no recorde. També hi havia gent d’altres entitats com la Sèquia Reial del Xuquer,...
A la meua dreta hi havia un xicotet estand amb totes les publicacions del col•lectiu Ullal: els sis números d’itineraris, el llibre de les Bandes de Musica, el llibre de Julio Llinares “Records d’infantesa” i altres més. Al fons ja s’havien situat a la taula els dos ponents , el president del Col•lectiu Ullal Joan Ferrús i l’autor de la Ruta Verda Gauden Fernandez.

El president del col•lectiu Joan Ferrús va prendre la paraula i va comentar el perquè d’aquest parèntesi de quatre anys sense haver eixit cap numero d’aquesta col•lecció. Comenta que en aquests anys els esforços del col•lectiu s’havien dirigit cap altres activitats també profitoses per al poble de Sollana com eren el llibre de les Bandes de Musica, els dos llibres de les memòries del col•lectiu i altres coses més. Va fer també una introducció de les ultimes novetats del nostre col•lectiu i de seguida va fer cinc cèntims del llibre que es presentava.

Desprès agafa la paraula l’autor, Gauden Fernandez, i ens explica en que consistia aquella ruta que havia elaborat i quina finalitat tenia. Comenta que el que volia era destacar totes aquelles coses de interès que hi havia a Sollana, tant culturals , mediambientals com del patrimoni; tot açò per tal de potenciar el turisme envers el nostre entorn i aprofitar aquest recurs per a que fora un esglaó important en la economia futura sollanera. Aquesta ruta circular podria tenir dos orígens o punts de partida: l’estació del Romaní i l’estació de Sollana i donaria a conèixer al visitant de fora dos ecosistemes locals importants, la marjal i l’horta, a més a més d’altres punts patrimonials d’interès.

Gauden Fernandez comenta també quins eren els punts d’interès que tan bé quedaven reflectits amb el plànol central, obra d’un altre company nostre com es Toni Segarra que ens delectava altra vegada amb el seu bon treball i amb les magnifiques fotografies d’altre jove sollaner, Aureli Duart. Gairebé tota la ruta transcorria dins del parc natural de l’Albufera, visitant el Portet de Sollana, algunes casetes pairals, motors i trilladores, alguns tancats com el de Sacares, alterons com el del Pelat, tot fins arribar al llac de l’albufera. També incloïa ullals del nostre terme com la Font del Forner, Font de Barret i Rejolar, alguns d’ells en procés de recuperació. A més a més incloïa elements d’interès del nostre patrimoni artístic-històric com l’antic llavador, la fonteta del Calvari, l’església del Raval, el pou artesià, la casa de la Vila, el Mercat, la plaça Major i l’església parroquial de Santa Maria Magdalena.

L’autor posa èmfasi també en que aquesta ruta no s’havia de quedar solament en un paper sinó que es tractaria de donar-la a conèixer a tota la Comunitat. El col•lectiu elaboraria un tríptic per a tal menester que recolliria la informació idònia per als senderistes i viatgers que volgueren conèixer de més a prop el nostre entorn. Comenta també que calia senyalitzar aquesta ruta i incloure-la algun dia en les rutes o senders reconeguts a la nostra comunitat valenciana.

En acabar l’autor, un fort aplaudiment recompensa tot aquell gran treball exposat. Gauden de seguida va projectar un PowerPoint que havia elaborat per la presentació de la ruta. En una improvisada pantalla es projecta aquest audiovisual d’uns quants minuts de durada que resumia tot aquest gran projecte fet per a un poble com el nostre, Sollana.

Quan acaba la projecció s’encengueren les llums i molts sollaners començaren a marxar. Altres es quedaren a enraonar i comentar alguns aspectes de la Ruta Verda i altres com jo, anàrem de presa per a que l’autor ens fera una dedicatòria al nostre llibret.
Supose que va quedar molt clar el que es pretenia, i quina finalitat tenia aquesta Ruta Verda. Pense a hores d’ara que els politics participants en l’acte prengueren nota de tot el que es pot fer per millorar el nostre poble i que ells com dirigents que son ho tenen a l’abast.
El que subscriu la crònica després de parlar en diferents companys es va dirigir al Rivoli, on tendria lloc el sopar de Nadal del nostre col•lectiu.

Material audiovisual a l'abast dels membres del col.lectiu

|

Estimats amics del col·lectiu,

Vos comunique que teniu a l'abast de tots vosaltres el següent material audiovisual:

DVD I . Sopar IV
aniversari. Homenatge a Francesc Manuel Llorens i Ferri.
31-Maig-2002 45m.

DVD II . Sopar VI
aniversari. Homenatge a Julio Llinares Girona.
23-Abril-2004 45 m.

DVD III . Sopar VIII aniversari
(05.05.2006). Presentació del llibre "Les bandes de
música a Sollana" de Joan Ferrús Vanaclocha (24.11.2006). Sopar IX aniversari (11.05.2007). 45m.

CD Agenda Local 21 de Sollana. Any 2008.

CONDICIONS:

Sol·licitar-los al telèfon de Francesc.

Cada soci els tindrà el màxim d' 1 mes i els tornarà a l'adreça C/Ramón i Cajal 30-Pta. 6.

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB