Cronica de la presentació Ruta Verda per Sollana

|


CRONICA DE LA PRESENTACIÓ DE ITINERARIS PER SOLLANA I EL TERME VI: “ RUTA VERDA PER SOLLANA (UN PASSEIG PELS ESPAIS NATURALS D’UN POBLE D’ALBUFERA) “ DE

GAUDEN FERNANDEZ VANACLOCHA


Salo de la Sèquia Reial del Xuquer de Sollana
23 de desembre de 2009
Per Llorenç Benaches

Vaig acudir al lloc de la presentació amb la meua dona una mica abans de que començara aquest acte. Allí vaig veure als companys del col•lectiu i de seguida començarem a fer la tertúlia, feia temps que no veia a alguns. Mentre esperàvem, el company Francesc Bohigues ens va regalar un exemplar de la Ruta Verda i vaig fer una ullada molt rapida. Mentres enraonàvem el salo de sessions s’emplenava de gent sollanera. Seriem gairebé una seixantena de persones interessades en esdeveniments com aquest. Des de el nostre estimat company Vicent Garcia Castillo fins a politics locals com l’alcaldessa Alícia Hervas, el regidor de Cultura Julio Gordillo; per part del PAIS Joan Benito i per el Bloc J. Vicent Ferrer. Potser hi hagués algun polític més que ara mateix no recorde. També hi havia gent d’altres entitats com la Sèquia Reial del Xuquer,...
A la meua dreta hi havia un xicotet estand amb totes les publicacions del col•lectiu Ullal: els sis números d’itineraris, el llibre de les Bandes de Musica, el llibre de Julio Llinares “Records d’infantesa” i altres més. Al fons ja s’havien situat a la taula els dos ponents , el president del Col•lectiu Ullal Joan Ferrús i l’autor de la Ruta Verda Gauden Fernandez.

El president del col•lectiu Joan Ferrús va prendre la paraula i va comentar el perquè d’aquest parèntesi de quatre anys sense haver eixit cap numero d’aquesta col•lecció. Comenta que en aquests anys els esforços del col•lectiu s’havien dirigit cap altres activitats també profitoses per al poble de Sollana com eren el llibre de les Bandes de Musica, els dos llibres de les memòries del col•lectiu i altres coses més. Va fer també una introducció de les ultimes novetats del nostre col•lectiu i de seguida va fer cinc cèntims del llibre que es presentava.

Desprès agafa la paraula l’autor, Gauden Fernandez, i ens explica en que consistia aquella ruta que havia elaborat i quina finalitat tenia. Comenta que el que volia era destacar totes aquelles coses de interès que hi havia a Sollana, tant culturals , mediambientals com del patrimoni; tot açò per tal de potenciar el turisme envers el nostre entorn i aprofitar aquest recurs per a que fora un esglaó important en la economia futura sollanera. Aquesta ruta circular podria tenir dos orígens o punts de partida: l’estació del Romaní i l’estació de Sollana i donaria a conèixer al visitant de fora dos ecosistemes locals importants, la marjal i l’horta, a més a més d’altres punts patrimonials d’interès.

Gauden Fernandez comenta també quins eren els punts d’interès que tan bé quedaven reflectits amb el plànol central, obra d’un altre company nostre com es Toni Segarra que ens delectava altra vegada amb el seu bon treball i amb les magnifiques fotografies d’altre jove sollaner, Aureli Duart. Gairebé tota la ruta transcorria dins del parc natural de l’Albufera, visitant el Portet de Sollana, algunes casetes pairals, motors i trilladores, alguns tancats com el de Sacares, alterons com el del Pelat, tot fins arribar al llac de l’albufera. També incloïa ullals del nostre terme com la Font del Forner, Font de Barret i Rejolar, alguns d’ells en procés de recuperació. A més a més incloïa elements d’interès del nostre patrimoni artístic-històric com l’antic llavador, la fonteta del Calvari, l’església del Raval, el pou artesià, la casa de la Vila, el Mercat, la plaça Major i l’església parroquial de Santa Maria Magdalena.

L’autor posa èmfasi també en que aquesta ruta no s’havia de quedar solament en un paper sinó que es tractaria de donar-la a conèixer a tota la Comunitat. El col•lectiu elaboraria un tríptic per a tal menester que recolliria la informació idònia per als senderistes i viatgers que volgueren conèixer de més a prop el nostre entorn. Comenta també que calia senyalitzar aquesta ruta i incloure-la algun dia en les rutes o senders reconeguts a la nostra comunitat valenciana.

En acabar l’autor, un fort aplaudiment recompensa tot aquell gran treball exposat. Gauden de seguida va projectar un PowerPoint que havia elaborat per la presentació de la ruta. En una improvisada pantalla es projecta aquest audiovisual d’uns quants minuts de durada que resumia tot aquest gran projecte fet per a un poble com el nostre, Sollana.

Quan acaba la projecció s’encengueren les llums i molts sollaners començaren a marxar. Altres es quedaren a enraonar i comentar alguns aspectes de la Ruta Verda i altres com jo, anàrem de presa per a que l’autor ens fera una dedicatòria al nostre llibret.
Supose que va quedar molt clar el que es pretenia, i quina finalitat tenia aquesta Ruta Verda. Pense a hores d’ara que els politics participants en l’acte prengueren nota de tot el que es pot fer per millorar el nostre poble i que ells com dirigents que son ho tenen a l’abast.
El que subscriu la crònica després de parlar en diferents companys es va dirigir al Rivoli, on tendria lloc el sopar de Nadal del nostre col•lectiu.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB