Ruta de Senderisme: El Montgó (la Marina Alta)

|


                                          Eixida nº 88 Data : Dissabte 30 d’octubre de 2010.
                                                             Guies : Roque i Sonia.
                                                        Organitza : Francesc BuïguesPROGRAMA.- Eixida de Sollana amb cotxes particulars a les 7,30 h. (cal ser puntuals i estar a les 7,15 al Rívoli). Agafarem l’autopista a Favara i des d’allí anirem fins l’eixida d’Ondara, direcció Xàbia; a 6 kms. deixarem la carretera nacional i entrarem per la dreta a la comarcal de Xàbia; a 500 m. està la 1ª redona, girarem a l’esquerra i a 2 kms. es troba el punt d’aplegada, Jesús Pobre. Allí ens reunirem amb els guies per a iniciar la ruta a les 8,30 h., la qual finalitzarem aproximadament a les 14,30 h. al mateix lloc, on dinarem en un restaurant. Per la vesprada qui vulga podrà visitar la veïna població de Gata de Gorgos, famosa per la seua indústria de l’espart, la llata i el vímet.

QUÈ VISITEM.- El Montgó és més que una muntanya, el seu perfil, que s’eleva fins 753 metres es converteix en una referència visual des de qualsevol punt de la Marina Alta. Els valors naturals, culturals i paisatgístics del Montgó van afavorir la seua declaració com a Parc Natural l’any 1987.

Al llarg dels segles, són moltes les cultures que han anat deixant les seues empremtes en aquesta muntanya, i l’han convertit en un testimoni privilegiat de la història. Des del paleolític, passant pels ibers, els romans i els musulmans, fins als recents abancalaments propis de les colònies agrícoles, que van permetre el conreu del raïm de moscatell, també dels garrofers, oliveres i ametlers.

La situació geogràfica, la seua orientació i el clima que ací es dóna, permeten la presència de més de 650 espècies de plantes, moltes d’aquestes rares o endèmiques, com l’herba santa (Carduncellus dianius). Respecte de la fauna, rapaces com l’àguila de panxa blanca, el duc o el falcó pelegrí; o mamífers com la geneta, la rabosa o el porc senglar són indicis d’un ecosistema ric i encara ben conservat. Hi ha vàries rutes; la que nosaltres farem comença a la urbanització “Los Lagos”, prop de Jesús Pobre i finalitza al cim d’El Montgó. Són 14 kms. el total de l’anada i tornada, de dificultat mitjana i amb una durada aproximada de 6,30 h. Des del cim observarem la comarca de la Marina Alta amb tota la seua diversitat: a l’esquerra la capital, Dénia, i a la dreta Xàbia; les dues poblacions més importants. Si seguim la costa vorem una geografia típica d’una zona turística molt construïda i sovint desordenada. Cap a l’interior estan les muntanyes i les poblacions menudes que conserven encara el seu tarannà tradicional amb abancalaments i conreu de secà. Al Nord tenim la Marjal de Pego, zona semblant a Sollana, i cap al Sud-Oest la Serra de Bèrnia amb 1.100 m. d’alçada, que separa les dues Marines. Si el dia és clar podrem vore Eivissa al bell mig de la nostra Mediterrània.

QUÈ CAL PORTAR.- Botes de muntanya, barret o gorra, pantalons llargs, aigua i esmorzar, càmera de fotos i si fera mal temps, tratge d’aigua. Reserves al nostre company Francesc Buïgues abans del dimecres 27 d’octubre, confirmant l’assistència i aclarint si es quedeu o no a dinar.

L’Associació no es fa responsable dels danys físics que puguen produir-se els participants.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB