Sopar Commemoratiu i literari

|

24 d’abril 2010. Sopar commemoratiu 12é aniversari i literari amb Eva Alepuz, Neus Carañana i Toni Segarra: LITERATURA INFANTIL DES DE SOLLANA.

Assistents: Joan F. – Pedro i Cristina Velasco – Pilar Fuset – Antonio Sánchez – Vicent Añó – Vicent Noverjes – Tolet – Antonia Chulvi – Pau Córdoba – Cloti Valerio – Joan Ramon Claver – Juanvi Ferrús – Juanjo Roig - Maria i Gauden – Susi Cabeza – José Ramon i Neus Carañana – Eva Alepuz – Blai – Toni Segarra – Francesc Buïgues – Caballero i Begoña - Brauli Duart: Total 26 adults.

Crònica de Blas Fuentes

El sopar literari del 12 aniversari del Col•lectiu Ullal va esdevenir, una vegada més, una ocasió especial per a reunir-nos i xarrar de les nostres inquietuds i experiències. Esta nova reunió es va celebrar al bar Àguila el dia 23 d’abril, dia de sant Jordi i del llibre, a les 21.30 hores i, malgrat el mal oratge i tot el que va ocórrer eixe dia, la nit va resultar perfecta.

Durant el sopar, mantinguérem entre nosaltres una gran diversitat de temes que, alhora eren semblants, i que per a cadascú tenien una visió diferent, com per exemple la família, els projectes de futur, la feina i les aficions. Quants records del passat i quantes il•lusions per al futur es van escoltar en unes poques hores!

Una vegada acabat el sopar, el president del Col•lectiu Ullal, Joan Ferrús, va iniciar el seu parlament. Hi va parlar dels grans hòmens que han participat en les nostres activitats, alguns dels quals ja no estan entre nosaltres, i també va tractar de les últimes activitats realitzades pel Col•lectiu (la presentació del llibre sobre la ruta verda escrit per Gauden, les eixides als paratges imprescindibles de visitar que hi ha a la Comunitat Valenciana...) i dels projectes que tenim pendents que ixquen a la llum ben aviat.

I tot just abans de donar pas als artistes convidats a l’acte, quan ningú s’ho esperava, ja que feia bastants minuts que s’havia fet entrega de l’última memòria d’activitats del Col•lectiu, se li va donar a tots els assistents un breu llibret titulat Literatura infantil i juvenil des de Sollana, que recull en una síntesi perfecta la vida i obra d’Eva Alepuz, Neus Carañana i Toni Segarra, i també inclou dibuixos, poemes i el record en forma d’una entrevista feta per dos sollaneres, Pilar Fuset i Glòria Serra, al gran mestre i escriptor de Castalla, Enric Valor i Vives, sense el qual no es podria entendre ni la literatura ni la llengua valenciana.

Després d’esta sorpresa, va iniciar la seua conferència Eva Alepuz, qui ens va explicar, amb la mateixa il•lusió i tendresa amb què li ho conta als seus xiquets menuts, com va nàixer la idea d’El ratolí Valentí, i tot el que va succeir al voltant de la seua escriptura i publicació. Com li brillaven els ulls quan ens llegia les pàgines del seu conte! Poc a poc, esta mestra està obrint-se pas en el món editorial amb obres que ensenyen.



A continuació, va agafar el torn de paraula Neus Carañana, qui ens va ensenyar i parlar de la gran quantitat de llibres escrits i publicats que té. L’escriptora ens va recitar alguns dels seus poemes escrits ja per a uns xiquets més grans, alhora que ens els explicava, ja que els seus versos ja intenten fomentar la lectura entre els més joves i, a més, comencen a provocar-los sentiments amb les paraules i a comprendre el llenguatge poètic. També es va referir al seu conte La nostra amiga Mandonguilla, al procés de creació i d’edició, i per acabar, ens va presentar en primícia la seua nova obra, que es presentarà a un mes vista del sopar literari en el centre cultural. Es tracta de la rondalla Cendrellós Mendrellós, saltejador de camins, la primera rondalla pròpia del poble de Sollana.





Finalment, l’artista local Toni Segarra, un fort nexe d’unió entre les dos escriptores, ens va explicar com va nàixer la seua amistat amb Neus i Eva, els sentiments que li provoquen Sollana i els colors, i la facilitat d’enteniment que va trobar per a treballar conjuntament amb elles. Tot seguit va parlar del llibret Literatura infantil i juvenil des de Sollana, sobre la bona idea que li va semblar, sobre els dibuixos que hi apareixen, i també va parlar-nos de l’exposició SOLLANA, a trossos i a traços, que en eixos dies estava exposada al centre cultural. Ja, a última hora, ens va anunciar també els seus projectes, cada vegada més ambiciosos i de major entitat, i ens va mostrar els esbossos dels dibuixos que va realitzar per a El ratolí Valentí i per a La nostra amiga Mandonguilla.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB