Presentació del llibre: ELS POBLADORS DE SOLLANA AL SEGLE XIX : CENSOS DE POBLACIÓ DE 1857 I 1860, DE GAUDEN FERNÁNDEZ VANACLOCHA

|

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE
ELS POBLADORS DE SOLLANA AL SEGLE XIX :
CENSOS DE POBLACIÓ DE 1857 I 1860,
DE GAUDEN FERNÁNDEZ VANACLOCHA
Edifici de a Séquia Reial del Xúquer.
Divendres, 18 de gener de 2013, 20 h 

Fa temps, Gauden va començar un treball sobre la seua genealogia familiar, el qual va anar ampliant i el va dur a un estudi més ambiciós sobre els censos de població dels anys 1857 i 1860. Açò permet fer un seguiment dels cognoms més antics de Sollana que, com ell ens diu, són els més estesos. A la relació que hi apareix a la segona part del llibre, es pot comprovar el cens amb claredat per la meticulosa transcripció que n’ha fet dels documents originals. A la primera part del llibre, ens parla dels pobladors des del segle XIII, els censos realitzats i els mètodes de confecció entre moltes informacions.
El dia assenyalat i tal com havíem acordat, alguns membres del Col·lectiu quedàrem una estona abans per a preparar l’acte: Joan portaria les caixes dels llibres, Juanvi, Antònia, Toni i Paco prepararien les dues taules a l’entrada per a exposar les publicacions, Blas faria les fotografies i jo mateix el vídeo. Mitja hora abans entre a l’edifici de la Séquia Reial amb la sensació de trepitjar un lloc amb història, que constitueix una part important del passat del poble. Puge l’escala i em trobe amb Antònia i Gauden i familiars de l’autor. A les dependències, el nou president de la Séquia, José Luis Oroval, els mostra la sala de juntes, les oficines i l’arxiu. De sobte em pregunte per què no he arribat abans i així ho haguera vist tot; per això, li demane a José Luis que m’ensenye els llocs ja visitats, el qual accedeix amablement. L’entrada a l’arxiu em resulta fins i tot emocionant. José Luis hem diu que els documents més antics són de l’any 1920. On estaran els altres, els del segle XVIII i XIX? Mentrestant, entra Joan per a reclamar-nos ajuda, ens fem una foto amb l’escut de la Séquia al fons i, tot seguit, passem al replanell previ a la sala on es presenta el llibre. 
Un ple absolut
 A les dues taules distribuïm els llibres, quadernets i fullets. Quasi quinze anys de treball per la cultura, moltes hores, reunions, debats, diners, persones implicades; tot això sintetitzat amb una mirada a les taules. La gent va aplegant, salutacions i repartiment de fullets. L’ambient va pujant graons i la festa per la cultura augura un acte amb bona assistència. Quan comença la presentació, la sala està de gom a gom. Joan explica què és el Col·lectiu, quines activitats realitza, la importància de la cultura, també parla de la genealogia i d’algunes curiositats, fent esment a alguns dels seus avantpassats.
 Després parla Gauden, per moments la seua xiqueta menuda el reconeix i li parla. Davant la curiositat dels assistents, explica el contingut del llibre i sobre tot moltes anècdotes, una d’elles, que em confessava al final de l’acte haver oblidat, era que els censos es feien per la nit, aprofitant les hores nocturnes quan tots els membres d’una família estaven a casa.
Passada més d’una hora de parlaments entre Gauden i Joan, finalitza l’acte amb un sorollós aplaudiment i semblances satisfactòries per l’èxit de la convocatòria. Juan Moleres i Vicent García Castillo acudeixen a felicitar Gauden. Com va dir Joan, si Julio Llinares haguera viscut també haguera estat allí. A l’acte no hi faltaren els socis del Col·lectiu, les autoritats municipals, representants de tots els partits polítics, els cronistes d’Almussafes i Benifaió i molts veïns amb voluntat de gaudir l’esdeveniment cultural. 
A l’entrada, els companys venen llibres, els assistents continuen xarrant a rotgles que, a poc a poc, van desapareixent, fins que la sala es queda buida. Són quasi les nou i mitja de la nit i a la porta de l’edifici ens acomiadem. El carrer Mingarro, antic carrer Cavallers, i la plaça Major també estan buits. El Col·lectiu ha complit una vegada més amb els seus objectius, però les activitats de l’associació continuen: el dia següent ens espera una excursió a la serra d’Espadà. 


Francesc Buïgues Bolufer 

Galeria fotogràfica de l'esdeveniment

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB