Eixida núm. 105: XÀBIA, una vila fortificada. Els molins de vent

|

XÀBIA, una vila fortificada. Els molins de vent. Eixida nº 105, dissabte 23 de febrer de 2013 Organitza: Francesc Buïgues Guia: Joaquim Bolufer Marqués Cronica: Júlia Llinares i Vicent Galiana 

Assistents: Els amics d’Alaquàs: Vicent, Vicen, Maria José, Enrique, Carmen Ros, Conrado i Carmen Andreu. Toni i Oreto, Vicent i Júlia, Paco i Leo, Pili i Rafa, Francesc, Pepa i Diana; Cristina, Antonia, Pau, Joan, Calabuig, Vicent Albentosa, Juan Vanaclocha, José Roman, Mari Guardiola, Pepa Ferrús. (28). 

Havíem rebut la convocatòria de l’eixida 105. Sobre el paper pintava bé: el Francesc Buïgues és un gran coneixedor i enamorat de la seua comarca(La Marina Alta) i sempre que ha organitzat alguna visita hem tornat satisfets del que ens ha transmés.
Tres dies abans els pronòstics del temps ja deien que precisament eixe dia, el 23-F , canviaria radicalment l’ oratge: previsió de pluja, baixada considerable de temperatura i fort vent.
Com sempre ,havíem quedat a la plaça Major a les huit del mati amb la idea d’organitzar-nos. Quan arribàrem, Joan Vanaclocha ens va dir que en el temps que feia que estava allí, havia vist com baixava el termòmetre de la farmàcia de 12 a 10 graus. En pujar als cotxes ja feia 9 graus i eixos van ser els que tinguérem durant tot el dia.
A les 8,15 començava a plovisquejar, quedaven 90 kilòmetres i una hora de camí. Al passar La Safor, ja es veia que l’assumpte anava a pitjor: al Montgó estava tot cobert de núvols negres i amenaçadors i ja no era plugim, sinó pluja de veritat el que ens queia.
Més endavant el Joaquim ens explicaria que per allà diuen “Quan el Montgó porta mantellina, aigua veïna“.
Arribàrem al punt d’encontre a les 9.30, en el temps justet per a que Francesc ens presentara a Joaquim, veure el riurau d’Arnau, xopar-nos un poc, fer peixet posant la sabata en els tolls, decidir qui volia arròs del senyoret o arròs al forn per a dinar (açò últim repetit per a poder aclarir-se ), i esmorzar distribuïts en dos bars del poble (érem massa per a un sols).
Abans i a cobert de la pluja , en el riurau, el nostre guia, Joaquim Bolufer, arqueòleg municipal de Xàbia, ja ens havia explicant la seua funció.
“Els riuraus son construccions del segle XIX d’obra amb sostre de canyis, que es dedicava per a assecar el raïm i transformar-lo en pansa per a exportar-la tant des del port de Xàbia com del de Dènia, en la seua major part a Gran Bretanya. Les famílies dedicades al comerç de la pansa feren grans fortunes fins un d’ells tindre els seus propis vaixells per al transport de la mercaderia. La seua vinculació, sobretot amb el mon anglès, va fer que evolucionaren cap a una mena de burgesia local il·lustrada, molt religiosa i amb un cert fons social”.
Després d’esmorzar entrarem dins la Vila, la ciutat antiga rodejada de muralles de les que s’ha recuperat un traçat i que foren enderrocades al 1874. Les seues pedres foren destinades a l’ampliació de l’ espigó del port, donada la importància del comerç marítim de la pansa abans ja esmentat. Allí, a la cantonada entre el Mercant Municipal i l’Església- fortalesa de Sant Bertomeu, el Joaquim ens explicà un poc més de la història del seu poble.
“Xàbia té un ampli terme municipal de seixanta huit kilòmetres quadrats, amb un litoral de més de vint kilòmetres ple de cales, platges i alts penya-segats. Fita al terme de Dènia per el Nord i El Poblenou de Benitatxell al Sud.
L’orografia del terme està determinada al Nord per el massís del Montgó-Cap de Sant Antoni i al Sud per les muntanyes del Puig, La Granadella i la cadena dels Tossalets (el nom més conegut seria el Cap de la Nau). Entre l’un i l altre queda una gran vall anomenada de Sant Bertomeu, creada per els allaus del riu Gorgos, on està ubicada la pròpia ciutat de Xàbia així com el altres nuclis de la població: Duanes de la Mar (el port) i l’Arenal.
Terres amb un sòl molt ric , amb abundància d’aigua i fàcilment cultivables, que ha permés al llarg de la història assentaments humans des de fa més de 30.000 anys (excavacions iniciades per el nostre guia Joaquim en 1990 en Cova Foradada-Cap de Sant Antoni,) passant per assentaments ibers, fenicis, romans i d’època islàmica”.
Abans de visitar l’Església entrarem a l’Oficina de Turisme, que està en altra cantonada de la plaça, per tal de agafar els fullets pertinents de la Comarca (rutes en bicicleta, de cales i platges, dels miradors, de senderisme, plànol de la ciutat, etcètera). El més curiós és que el terra es de vidre transparent per tal de veure les tombes medievals que hi ha baix: estàvem damunt del cementeri de la Vila d’època medieval.
L’Església de Sant Bertomeu (1513) és un edifici d’una sola planta i de considerable altura, pràcticament exempt, construït en pedra tosca procedent dels muntanyars de la costa, pedra amb molta porositat i poc de pes, fàcil de treballar i amb la que pràcticament es va construir tot el poble vell. Per a veure la seua funció defensiva com a últim refugi front als pirates, en cas de que estos aconseguiren travessar la muralla, pujarem per una escaleta circular per on, amb molta dificultat, podia passar una persona fins dalt del sostre. Des de allí hi havia una vista perfecta de tota la ciutat i la costa: estava construïda com última defensa de la ciutat amb matacans sobre les portes d’entrada.
Després anàrem cap al Museu Arqueològic i Etnològic Municipal Soler Blasco, instal·lat en un edifici del segle XVII, on estan exposades totes les troballes del terme. Es un espai ben resolt que et dona una idea de la importància de la ciutat al llarg de la història: paleolític, tresors ibers (penjolls, arracades, etc.), gran quantitat d’àmfores romanes, restes àrabs, documentació i talles medievals i d’època moderna. I ja en l’últim pis, el mes recent: eines de treball del camp, del riuraus, vestits d’època, etcètera. Cal almenys dues horetes per a gaudir d’ell.
A l’eixir ens adonarem de que ja no plovia. Com havien dit els meteoròlegs feia sol i continuaven el vent i el fred (9 graus). Abans de dinar férem una volteta per dins la
Vila, apreciarem el lloc on estava una de les portes d’entrada i la reconstrucció de part de la muralla.
Les 2,30 i la taula preparada per a dinar: dalt a La Plana del Montgó, restaurant Amanecer, preu concertat per Francesc. Provarem quatre tipus de coquetes, amanida, l’arròs que cadascun havíem triat i de postres dolços a compartir, cafè i misteleta (acompanyat de cervesa i vi de la terra). Cap queixa del lloc, ni del menjar ni del preu, perfecte.
Per tal de baixar el dinar anàrem caminant uns 20 minutets fins els molins de vent, construccions utilitzades des de l’edat mitjana fins els darrers anys del segle XIX, d’ aproximadament sis metres de diàmetre i set d’alçada, destinats a moldre cereals aprofitant la força del vent. Eren cinc molins i pujarem a un d’ells. Des d’allí es veia tota la vall i es podia apreciar perfectament tota la línia de costa (Xàbia, L’Arenal i Duanes), així com totes les casetes disseminades pertot arreu del terme.
El Joaquim ja ens havia explicat que en l’últim padró municipal eren 33.000 habitants, dels que el 55% eren estrangers, a destacar: prop de 6.000 anglesos i 1.800 alemanys (últimament, deia, estem notant que hi ha més russos).
Per a finalitzar el dia agafarem els cotxes i anàrem cap al far de Sant Antoni. Vistes espectaculars: a dreta el Cap de la Nau, a l’esquerra cap a Dènia, un tallat de mes de 100 metres. Ens férem l’ultima foto de rigor. Eren ja les 6,30 h. passades, el sol començava a pondre’s i havia que tornar a casa. Arribarem quasi a les 8 de la nit.
Agrair a Francesc per l’organització i a Joaquim per les seues explicacions i haver-nos acompanyat tot el dia. Crec que tots els que anàrem tornarem amb la mateixa conclusió: “ens ha agradat molt i ací hem de tornar”.

GALERIA FOTOGRÀFICA

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB