Futura eixida ELS PELEGRINS DE LES USERES, Xodos – Sant Joan de Penyagolosa, 27 d'abril

|



Excursió nº 106  
Dissabte 27 d’abril de 2013
Hora concentració 6:20 h.
Eixida 6:30 h Plaça Major. Sollana
Organitza:Paco Montagud  i Joan Ferrús.  Grau de dificultat: mitjana


ELS PELEGRINS DE LES USERES, és una tradició religiosa del s. XIV que té lloc cada any a LES USERES (CASTELLÓ), consistent en una romeria de 35 km d’anada al Santuari de Sant Joan de Penyagolosa i 35 km de tornada. L’anada és sempre el darrer divendres d’abril i la tornada el dissabte. Els pelegrins preguen, seguint una antiquíssima tradició, per aigua, collita i contra la pesta i els actes que acompanyen el CAMÍ (ressos, parades, menjars, rituals, ...) pràcticament no han canviant des dels seus inicis. El silenci regna en la peregrinació, només trencat pels cants dels pelegrins, 13 en total, acompanyants d’un nombrós seguici format per cavalleries, rector, cantors, cuiners, alcalde i dipositari, fent un total de 46 persones. Nosaltres els acompanyarem en un tram del seu peregrinatge, el de tornada de Sant Joan de Penyagolosa a Xodos i sentirem en viva pell el que senten durant el seu camí complet els pelegrins.

PROGRAMA:
1.EIXIDA a les 6:30 h de la Plaça Major de Sollana. (A-7 direcció València, i després per la CV-10 cap a Castelló fins l’eixida “Castelló Nord- La Pobla Tornesa” per agafar la CV-15 i després la CV-170 fins ATZENETA DEL MAESTRAT on arribarem cap a les 8 i esmorzarem.
2. Després, per la CV-171 fins a XODOS on arribarem cap a a les 9:30. Deixarem els cotxes i pujarem a Sant Joan de Penyagolosa (8 Km) pel GR-33 o Camí dels Peregrins. Arribarem a l’Ermitori cap a les 11:30, acompanyarem l’estància dels pelegrins i farem el dinar cap a les 12:00, al mateix temps que ells.
3. Cap a les 13:00 començaran l’eixida de Sant Joan del Penyagolosa cap a Xodos. Baixarem pel mateix sender acompanyant els pelegrins,
4. Cap a les 3 s’arriba al poble de Xodos, es fa la rebuda dels pelegrins a l’església i mentre ells segueixen camí fins a les Useres nosaltres tornarem cap a Sollana. L’hora probable d’eixida serà cap a les 16:30 o les 17:00 i l’arribada al poble cap a les 19:30.

GR-33
          Xodos - Sant Joan de Penyagolosa- Xodos

Comarca:
Plana Alta - Alcalatén
Recorregut:
8 km + 8 km = 16 km
Temps:
2 h (pujada) + 1 h. 38 min. (baixada)
Cota mínima:
990 m.
Cota màxima:
1390 m.
Dificultat:
Mitjana

Equip i material recomanable: motxilla xicoteta, botes de muntanya, gorra, aigua, protecció solar, esmorzar, dinar i picadeta per compartir, càmera de fotos, bastó, i roba segons l’oratge.


NOTES: El mateix dia de l’eixida concretarem els cotxes segons la disponibilitat. Intentarem agrupar-nos en el menor nombre de cotxes. Seria convenient sufragar les despeses de la gasolina entre els ocupants de cada vehicle. Podeu consultar més dades sobre aquesta tradició ancestral en qualsevol pàgina de GOOGLE. Vos oferim també en la pàgina següent, la descripció detallada del que fan els pelegrins en el període de temps que coincidirem amb ells.






Segons el document del Reglament dels Pelegrins publicat per l’Ajuntament de Les Useres:

“A las 12:00 horas el Cantor Mayor, va a buscarlos para llevarlos a comer. La comida consiste: 1º ensalada con lechuga; 2º un plato de arroz con bacalao; 3º un huevo hervido; 4º un plato de bacalao con salsa; aceitunas para postre y vino y pan todo el que quieran. Terminados ellos de comer, comen el Alcalde, los Clavarios y las cargas y comen lo mismo que ellos. También al final se canta el Responso y besan la mano al sacerdote.
A las 13:00 horas entran los Peregrinos en la Iglesia se ponen en semicírculo y se disponen a salir. Cuando ya están todos fuera y un poco separados del Ermitorio de San Juan, el sacerdote de la Peregrinación canta el “Sancte Joanes Batista” se quitan todos el sombrero y se vuelven hacia el Ermitorio, y cuando los cantores han terminado de cantar él “Ora Pro Nobis” se ponen todos el sombrero y sigue la Peregrinación. Al llegar al Pino que es donde esperan las caballerías se canta el “OMNES SANCTE” se reza un Credo y los Peregrinos se calzan los pies.
Al ponerse en marcha, los cantores cantan la 1ª Estación, y al llegar a un llano cerca del Mas de Amot, se quitan todos el sombrero y se vuelven otra vez hacia el Ermitorio de San Juan rezándose un Padre Nuestro como despido final a San Juan, sigue la Peregrinación y los cantores van cantando la 1ª Estación hasta llegar a la Fuente del Archivello en donde se descansa y se fuma un cigarrillo.
Al ponerse en marcha los cantores cantan la 4ª. Estación hasta la entrada a Chodos, hacia las 15:00 horas. Allí sale una Procesión a recibirlos y se hace con esta Procesión lo mismo que en todas las demás. Además se da pan a todos los que han acudido a recibirlos, lo mismo que por el camino se da pan a todos los pastorcitos y gente que sale a verlos pasar.
Con la Procesión de Chodos se va hacia la Iglesia en donde se hace lo mismo que en todas las Iglesias que se encuentran. Allí se canta el "OMNES SANCTE" y el Regina y el GUIA sale hacia fuera haciendo las mismas reverencias que en otros sitios. Al salir fuera de la Iglesia se canta el Nerecorderis y siguen las dos procesiones hasta el porche en donde van pasando los Peregrinos haciendo como en los otros sitios las mismas reverencias”.
 

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB