SOPAR GALA PREMIS LITERARIS CIUTAT D’ALZIRA

|


Divendres  6 de novembre de 2012             Crònica: Joan Ferrús 


Assistents: Maria Guardiola i amiga, Juan Vanaclocha, Francesc Buïgues i filla, Vicent Moncholí i fill, Juanvi i Xus Ferrús, Pepa Orobal, Joan Ferrús i Macarena, Rosa Ribes, Vicent Galiana i Juli Llinares, Ramon Juan, Ramon Ibor i Isabel Rams, Pepa París (19)

El passat 9 de novembre, Alzira es vestia novament de llarg per lliurar els seus Premis literaris. La cita, un any més, a les nou de la nit a la Sala Rex Natura de la ciutat. El rebedor de la sala estava de gom a gom: escriptors, mestres i ensenyants en general, polítics, homes i dones vinculats al món de la cultura i de l’ensenyament, majoritàriament de la Ribera, però també d’altres comarques i, probablement, alguns vinguts de terres més llunyanes, es reuniren tots novament en aquesta vetlada cultural i literària que anualment organitza l’Ajuntament d’Alzira i Edicions Bromera. I allí estava també present l’Associació Cultural Ullal de Sollana. Ja fa anys que assistim a aquest esdeveniment fent visible el nom de Sollana a la Ribera. De fet, i no és una exageració dir-ho, en molts ambients culturals es coneix el nostre poble a través dels membres de la nostra associació i només per això hem de sentir-nos orgullosos.


Més de sis-centes persones es donaren cita aquella nit, nosaltres anàrem arribant i ens trobarem tots al rebedor de la sala. Després de les salutacions acostumades, primer entre nosaltres i tot seguit a alguns coneguts (el cronista d’Alzira Aurelià Lairon, l’escriptor Josep Piera, ...) anàrem entrant a la sala on entre plat i plat i glop i glop s’anaren deixant caure els guardonats en les diverses modalitats.

La periodista M. Carme Cano, fou l’encarregada de conduir l’acte i l’editor de Bromera, Josep Gregori, qui pronuncià les primeres paraules, un parlament que evidencià els mals moments pels quals passa el sector del llibre amb una crisi general  i que també està afectant greument el consum cultural, de fet, és per tots sabut que les vendes de llibres estan descendint des de fa anys i això afecta a la cadena de valor del llibre: llibreries, distribuïdores, editorials, etc... D’altra banda  el canvi de les dinàmiques de les institucions públiques pel que fa al llibre escolar ha afectat també a la producció editorial, abans amb el sistema de bons per adquirir llibres permetia unes vendes mínimes, ara amb l’anunci de formació de bancs de llibres i la promoció de reutilització del material didàctic és quan s’acabarà d’estrangular el sector. Quan escric aquestes línies he sabut que edicions Bromera, com moltes altres empreses, està afrontant un ERO temporal (expedient de regular d’ocupació)  per una reducció de vendes, la qual cosa obliga a una reducció en la producció, i alhora a prescindir durant un any de la col·laboració de 12 treballadors. 

Però tornem als premis literaris, els primers a recollir l’estatueta dissenyada per Manuel Boix, van ser els guanyadors de les modalitats de narrativa infantil i juvenil que es van fer públics en dies anteriors: Jordi Sierra i Fabra, guanyà el de narrativa infantil i Vicent Enric Belda el de narrativa Juvenil. 

La resta de premis es feren sabedors al llarg del sopar: el de poesia (Emili Rodríguez), el de divulgació científica (Susanna C. Manrubia) sobre un curiós tema de gens i genealogies, el d’assaig (Joan Borja) i finalment, el més esperat, el de novel·la, que va recaure en l’obra El retorn de Macbeth, de l’escriptor Francesc Puigpelat. Tots ells anaren precedits d’unes paraules del representant de l’entitat que promovia el premi. 

Una nit plena quant a satisfaccions i il·lusions alhora, un èxit cultural de renovació anual pel compromís de l’ajuntament d’Alzira en convocar els premis, per les empreses i entitats patrocinadores i per l’editorial Bromera. I els socis de l’Ullal que hi assistírem en fórem testimoni: ens ho passarem bé, sopàrem de gust i tornàrem carregats de llibres a casa.  

GALERIA FOTOGRÀFICA


0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB