CRONICA DEL SOPAR D’ESTIU I 14é ANIVERSARI DEL COL.LECTIU ULLAL

|



Bar Rivoli, divendres  27 de juliol de 2012

Per Llorenç Benaches

I  DESPRES DE LA TEMPESTA  A LA LLUNA DE SOLLANA

Aquest divendres de juliol tingué lloc al bar Rivoli el sopar d’estiu i a la mateixa vegada la celebració del 14é aniversari del nostre Col·lectiu. Feia poques hores que havia arribat al poble i havia quedat per anar-hi amb el meu amic Alvaro Santos que venia de Catarroja. Mentre esperava enraonava amb les meues veïnes Rosa, Angelita i Isabel. Al cap d’una estona una veïna en va mostrar el llibret de festes que havien repartit els festers d’enguany.  Tot va esser una sorpresa ja que no esperava que els repartiren amb tanta antelació; ho esperava per a la vespra del patró. Així que, amb el llibret amb la ma en vaig asseure per tal de fullejar-lo, i en va agradar  com gairebé tot el que es publica fent referència a la nostra localitat. .

El meu amic Alvaro arribava  a les 8:30 a casa de mon pare, i seria la primera vegada que assistiria a un acte d’aquest tipus. Feia temps que anava al darrere d’ell per a que ingressara al col·lectiu i finalment pensi que després d’aquesta nit la probabilitat segur que augmentaria. A casa enraonaren una estona ja que feia temps que no ens veiem i després de que passara aquella tronada d’estiu decidirem fer camí cap el Rivoli. 

Al arribar a la plaça ens adonarem que després de la pluja soparíem a l’interior del bar. A la plaça, asseguda en una taula vaig trobar a la nostra companya Anna Espasa  i ens posarem a enraonar ja que feia temps que no ens veiem; al cap d’una estona vaig recollir el llibre de festes que m’havien guardat.

Després de la conversa entrarem al bar per sopar. Al arribar a taula no vaig poder seure al costat d’Alvaro ja que no vaig trobar dos cadires lliures. Així que, el vaig deixar en bona companyia.
Vaig seure en companyia de Pau Córdoba, Clotilde Valerio, Joan Ribera i Joan Ferrús i començarem a enraonar. Al poc de temps ens serviren el sopar que va consistir en una picadeta en la que hi havia formatge fregit amb melmelada de fruita, patates braves i amanides. Després de picar i beure i al mateix temps enraonar sobre temàtica diversa ens serviren els entrepans xicotes que cal dir que estaven molt bons.

La temàtica tertuliana fou diversa: parlarem de la cultura en Sollana, del Col·lectiu i especialment d’un tema que estava en boca de tothom i que ens afectava bastant com a ciutadans de peu: la crisi a Espanya. Aquest tema, sense adonar-nos apareixia espontàniament entre les converses a causa de que estigues tan arrelat en el nostre subconscient. En acabar de sopar ens serviren un plat de pastes i els cafès .

Les taules estaven plenes i aquest cop no podria dir quants érem. El president Joan Ferrús es va dirigir als assistents per agrair-los la seva presencia i de seguida comença a parlar, fent cinc cèntims del curs que acabava;  la valoració fou molt positiva. Al mateix temps es repartia la memòria anual del Col·lectiu que aquesta vegada fou curteta, no per les retallades, sinó perquè a l’any vinent es publicaria la III Memòria del Col·lectiu Ullal. Després ens va avançar algunes activitats que hi havia preparades pel curs vinent i posa molt d’èmfasi en la III Festa Estellés que organitzaria el col·lectiu. En acabar, els assistents el gratificarem amb una fort aplaudiment. 

La tertúlia continuava en l’ambient i la protagonista continuava essent la crisi. Recordava també unes converses d’un sopar de l’any anterior en que uns companys feien mofa de les retallades de Mas en Catalunya i que finalment tanqui amb el refrany: “Cuando veas a tu vecino las barbas cortar, pon las tuyas a remojar! Ara, en trobava allí davant d’ells i tot el que l’any passat havien defensat com a prosperitat de la comunitat s’havia  trencat com un castell de naips. En fi, la crisi econòmica espanyola a banda d’econòmica te també una part d’existencial que afecta a tothom. 

En acabar el sopar, els que teníem més ganes de xerrar ens dirigirem al pub Ritme per tal de donar continuïtat a la tertúlia  i així parlar sobre algunes qüestions locals sollaneres i també nacionals.  Assegudets a la taula estaven Sisco, Pau, Cloti, Alvaro, Joan Borja i Joan Ferrús. Entre d’altres temes es parla d’història, dels diferents escrits apareguts al BIM i al llibret de Festes i també de l’entrevista sobre historia apareguda al diari Levante feia pocs dies. I com havia passat al sopar, el tema de la crisi econòmica torna a ser el protagonista. Es parla d’economia política  i de política econòmica, i sobretot escoltaven amb atenció la dissertació que feia el nostre company Borja, com a entès en matèria econòmica. Després d’una bona estona de tertúlia es va fer hora d’anar-se’n, però en vaig quedar amb una frase que va dir un company: “Qui te la informació té el poder”.




.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB