Inauguració de l'exposició dels llibres de festes de Sollana. 23.04.2015

|

INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ SOBRE ELS LLIBRES DE FESTES DE SOLLANA.
XARRADA INFORMATIVA A CÀRREC DE JOAN FERRÚS

Dijous 23 d’abril de 2015 a les 19 h i al Centre Cultural, va tindre lloc la inauguració de l’exposició dels llibres de festes conservats fins avui, acte organitzat pel Col·lectiu Ullal i l’Ajuntament de Sollana, i dedicats tots ells a les festes Majors del Crist i de la Magdalena. Dins d’unes vitrines i damunt una taula romanien exposats i ordenats tots aquestos llibres i llibrets que d’aquesta manera mostraven un conjunt atractiu i interessant, on es palesava l’evolució socioeconòmica del segle XX. Francament feia goig observar la col·lecció, tot i estar  incompleta. Aquesta està constituïda pel llibret de l’any 1903 i per la recopilació de Vicent Garcia Castillo que va dels anys 1943 fins l’actualitat. Castillo no va poder acudir per un impediment.

La zona de l’exposició a poc a poc anà omplint-se de persones fins aplegar a ser-ne aproximadament unes trenta-cinc. Anna Espasa, Gestora Cultural, inicià l’acte excusant l’absència de l’Alcalde i la Regidora de Cultura per estar en eixos moments ocupats en l’organització de l’event gastronòmic i festiu “Menja’t Sollana” que s’inaugurava al dia següent. Anna agraí a Castillo la recopilació realitzada al llarg dels anys i a Joan Ferrús l’interés i dedicació posats en aquesta faceta de publicacions. Tot seguit Joan ens parlà sobre la quantitat d’expressions i detalls que contenen els llibres, el qual amb el seu to  i habilitat tan bé va captar l’atenció dels assistents al llarg d’una hora.
Començà parlant del primer i únic llibre conservat d’inicis del segle XX, el de l’any 1903, on allò més característic és la fotografia de l’actual Plaça Major on apareix la torre musulmana. És l’únic vestigi gràfic que tenim de la seua existència  del qual han eixit còpies fotogràfiques, gravats i pintures. A continuació Joan ens destaca el buit de publicacions de l’any 1904 fins 1943, moment en què Castillo inicia la col·lecció. Són d’ aquestos anys els llibrets més senzills i pobres per trobar-nos a la postguerra; segueixen els anys 1950 on s’observa una millora i continuem fins els anys 1970 quan apareix el format actual.

Els assistents recularem mentalment amb el temps de l’any 1903 fins el 1978 per mitjà d’anècdotes, expressions hui fora d’ús i que resulten fins i tot pintoresques, i un munt de detalls extrets de les publicacions. Vegeu si no uns exemples:
“...corridas de becerros...” (any 1943), “... velada de boxeo...” (anys 1948 i 1949), “...se repartirà la cera a domicilio...” per referir-se a donar per les cases ciris la vespra del Crist (anys 1960-62), “...disparo de una monumental traca y bombardeo terrestre mecanizado...” (any 1960).
És curiós la quantitat d’informació històrica i social que se’n pot extraure d’aquests llibres si s’estudien acuradament com a fet Joan, destacant també els anuncis dels comerços locals. Per a l’any vinent queda la segona part de la xarrada que anirà dels anys 1979 fins el 2015. A l’aperitiu final els assistents comentàvem tot allò que acabàvem d’escoltar i els més majors reviscolaren els seus records contant coses sobre el que s’havia parlat.

Francesc Buïgues Bolufer


0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB