Eixida núm. 118: La Llum de les Imatges: Culla i Catí

|

ASSOCIACIÓ CULTURAL COL·LECTIU ULLAL, SOLLANA.
Eixida nº 118: La Llum de les imatges: Culla i Catí            
Dissabte, 15 novembre de 2014 
ORGANITZA: Juanvi Ferrús  Zaragozá
CRÒNICA: Leonor Llinares Pedro

LA LLUM DE LES IMATGES. PULCHRA MAGISTRI. L’ESPLENDOR DEL MAESTRAT A CASTELLÓ: CULLA I CATÍ. El dissabte dia 15 de novembre, acudirem puntuals a l´hora acordada i en un moment ens repartírem 20 persones entre 5 cotxes. Eixírem uns darrere dels altres, direcció cap a la primera parada, Culla. I cap a les 10:10 hi  arribàrem. El bon temps ens va acompanyar tot el dia. Allà ens esperaven ja els amics d’Alaquàs
Entràrem al bar La Solaneta i, després d´un poc d’espera ens tragueren un bon esmorzar: embotit i formatge de la zona i un pa boníssim. Alguns dels que portaven bocata decidiren guardar-lo. Tot molt bo. En un moment, es feren les 11, acabàrem engolint l´últim mos i el café, perquè Julia i Vicent Galiana junt als seus amics ens esperaven on s’iniciava la visita i ens avisaven que la guia ja començava.
Arribàrem ràpidament a la església del Salvador, el punt de recepció dels visitants, però com era xicoteta, la visita ja havia acabat; tot i això, la guia es comprometé a ensenyar-nos-la al final.
D’allí ens dirigírem cap l´Antic Hospital, on ens mostren obres que anaven des de reproduccions d’art rupestre de La Valltorta, (del famós pintor Porcar), fins testimonis ibers, grecs, romans o islàmics, destacant entre elles la Mare de Deu de la taronja, d’Olocau del Rei o  l´Arquer de la Cova dels Civil. De les quatre creus que s’hi exposaven, destacava, per la seua senzillesa, la de vidre de roca.
Després  anàrem cap a la Porta Nova, on es veia una esplèndida panoràmica i es divisava fins la mar argentada. Allí vérem  les restes del castell templari, mai més reconstruït, però de les pedres del qual, es varen fer les cases del poble i el paviment dels carrers amb les seues pujades, baixades i escales, tot molt  ben restaurat.
Acabàrem a l´antiga presó (tot i que sona mal), que acollia una mostra de retaules i pintures dels tallers de Morella i el Maestrat, destacant d’entre tots, el Tapís de l´Últim sopar, de la Catedral de Tortosa, del S. XV.
Quan després tornàvem per a vore la església del Salvador, ens trobàrem que estaven fent un bateig amb missa, pegarem una ulladeta ràpida i en eixir ens férem la foto de grup i marxàrem cap a Catí.
A Catí dinàrem al restaurant El Prigó,  crec  que fou un encert, local agradable, varietat de carta,  no massa car i tot molt bo. 

A les 16h. acudírem a la llotja de la Vila on ens esperava el guia. En la part alta admiràrem l´artesanat bonic i senzill, la pintura mural, les finestres gòtiques i el terra tan original amb aquell  empedrat centenari. Després anàrem a la església de la Assumpció que ens mostrava el teginat de fusta recuperat del segle XV i l’esgrafiat del segle XVII, els troços de l’altar de pedra recuperats amb restes de policromia. Destacar també el retaule de la capella de la noble família Espígol o altres lligades al paisatge, com els dos peirons o creus de terme.
Quan eixírem de l´església eren cap les 17,30 h., ens férem la segona foto de grup. L´aire estava refrescant i s´olorava la llenya  d´algunes xemeneies que escalfaven ja les llars del poble. Meta complida, faltava però emportar-nos algun record per al paladar, així que anàrem parant tots a l´eixida del poble, on estava la botiga de la fàbrica de formatges de Catí. Férem cua, carregàrem el que volguérem, ens acomiadarem i, cap a casa.

Un dia molt agradable, missió complida i fins l’altra.   


ÀLBUM FOTOS EIXIDA CULLA I CATÍ

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB