CONVOCATÒRIA Excursió nº 108. DISSABTE 15 de juny de 2013

|Excursió nº 108.    DISSABTE 15 de juny de 2013. 
 Grau de dificultat: baixa.
 Total del recorregut: 14 km. 
UN AVANÇ DE LA PRÒXIMA EIXIDA (1)

La RUTA DELS 8 POBLES és un passeig per la Gallinera més amable, més humana, més tradicional, un recorregut de 14 quilòmetres al llarg d’aquesta estreta vall, perquè el visitant descobrisca l’encant dels seus pobles i l’autenticitat dels seus habitants, a més de la bellesa incomparable  i captivadora d’un dels llocs més màgics del territori valencià.

Comença a Benirrama, passant per Benialí, Benissiva, Benitaia, La Carroja, Llombai i Alpatró i acabant a Benissili, 8 pobles i moltes històries que contar al caminant. L’orografia de la zona ha volgut preservar l’ànima d’aquests 8 pobles i els seus costums. 

La crua realitat és també una altra, la despoblació que està sofrint la zona amb una densitat de població cada vegada més escassa, amb projectes per impulsar l’economia de la zona, projectes que es recolzen en el sector turístic com aquesta RUTA DELS 8 POBLES, però que la falta de compromisos seriosos i recursos  van desgastant l’ànim de les gents d’aquests llocs.

Un dels majors atractius de l’eixida seran les incomptables fonts i llavadors que trobarem pel camí, tot i que la prioritat de l’eixida serà caminar, gaudir de cada passada, de cara racó, allunyats de les celeritats que ens imposa el ritme de vida actual.

Durant el trajecte gaudirem d’espais únics com els despoblats moriscs de BENIMARSOC i de l’ALCÚDIA  a BENIRRAMA, a l’inici de la ruta, on podrem constatar l’herència musulmana, així com també el conreu d’oliveres, cirerers, ametllers i vinyes. Observarem des de  baix les restes dels dos castells que protegien les entrades principals de la Vall, el de BENIRRAMA (al principi) i el de BENISSILI (al final). L’herència morisca és sempre present i l’imaginari col·lectiu es fa evident: conta la llegenda que en perdre els musulmans els territoris de la península, l’últim príncep musulmà es girà per mirar per última vegada la Vall de Gallinera pronunciant aquestes paraules: “No m’importa perdre un imperi en justa batalla, però només abandonar aquesta vall pot fer plorar un príncep de l’Islam” i acte seguit les seues llàgrimes caigueren, per última vegada, sobre les terres de la Vall de Gallinera. Unes terres que en breu trepitjarà el Col·lectiu Ullal.

1.La ruta s’inicia a la FONT DE  LA MATA de Benirrama, i d’ací passem a la FONT i DESPOBLAT MORISC  DE BENIMAROSC fins arribar a BENIRRAMA, el poble més proper a la mar dels vuit pobles de la vall.  (1,3 km)
2. De Benirrama, farem camí, passant pel despoblat morisc i la font de l’ALCÚDIA, cap a BENIALÍ, capital de Gallinera. De visita obligada serà el modest però captivador llavador, sense cap dubte, punt de trobada del pobles en altre temps, un lloc on es rendia tribut a l’aigua, la necessitada aigua.  (3 km)
3. De BENIALÍ, continuem el nostre camí fins BENITAIA I BENISSIVÀ, els pobles bessons, separats per la carretera (1 km)
4. I d’ací a LA CARROJA, on visitarem la FONT DE BAIX i el llavador (2 km)
5. En Eixir de la Carroja, la ruta s’allunya de l’asfalt entre bancals de cirerers, és el tram menys urbà de tot el recorregut. Visitarem la FONT D’EN PERE i la FONT DE L’ORENGA fins arribar a ALPATRÓ, el poble més gran dels 8. Abans però passarem per la FONT VELLA D’ALPATRÓ. Al poble visitarem també el llavador i la FONT D’ALPATRÓ (2,6 Km)
6. Abandonem Alpatró i per una carretera asfaltada arribem a LLOMBAI, actualment deshabitat on podem vore l’antiga almàssera; al final del poble, format només per un carrer, ens trobem amb el llavador (1,5 km)
7. De Llombai arribem finalment a BENISSILI, l’últim poble de la ruta, el més alt de tots i visitem el llavador. (0’9 km)
8.  Ja només ens queda i a través d’una senda que passa pel DESPOBLAT DE LA SOLANETA arribar a la FONT DE LA MATA de BENISSILI, final de la ruta (1,4km).

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB