BARX, ruta turística de la nevera i les basses de la Drova

|BARX, ruta turística de la nevera i les basses de la Drova
Eixida nº 107,  dissabte 25 de maig de 2013
Organitza i Crònica: Joan FerrúsAssistents: Santi i Pepa, Cristina, Joan F. Leo i Paco, Antonia, Jorge i Isabel, Pau (10)
Dissabte 25 de maig, vespres de comunions a Sollana, el col·lectiu es posà novament en marxa, en aquesta ocasió n’érem 10 els aventurers disposats a recórrer el terme de Barx, a la comarca de la Safor, un municipi que es troba situat en una preciosa vall entre les serres del Buixcarró i el Montdúver i que a una altitud aproximada de 400 m. sobre el nivell de la mar, gaudeix d’un clima privilegiat.
 L’hora d’eixida, les vuit passades, direcció a Tavernes, després cap a Simat (on està el Monestir de Santa Maria de la Valldigna)  i d’ací cap a Barx, pujant per una carretera  perillosíssima no tant per les abundants corbes sinó per ser requerida per molts grups de ciclistes especialment els dissabtes i a les hores que nosaltres hi transitàvem.
Barx és municipi independent des de 1835, quan va tindre lloc l’exclaustració dels convents, entre ells el de Sta. Maria de Simat, del qual depenia fins aquell moment. Aparcàrem els cotxes prop de la Plaça de la Constitució, lloc d’inici, breu explicació de la ruta per part d’un servidor i després de fixar-nos en l’església i la font del Racó (1799), començàrem la ruta direcció Pla de Corrales – La Puigmola fins arribar a l’avenc de la donzella, un desaigüe natural de la vall que si no existira inundaria la zona. Conta la llegenda que una donzella s’havia de casar mitjançant un matrimoni de conveniència renunciant per tant a l’amor del seu estimat, així que es va llevar la vida llançant-se per l’avenç i d’ací el nom.
Abandonant velles llegendes i per darrere d’unes granges hi arribàrem a la primera de les fonts, la de la PUIGMOLA on férem la paradeta per esmorzar, no tant per l’hora (les 10) que també, sinó perquè la font dóna nom a un restaurant amb què comparteix espai i on poguérem fer-nos el calentet de després d’esmorzar;  alguns, el clàssic cremadet de rom, d’elaboració diferent en cada lloc.
Amb l’estomac servit continuàrem la ruta ara flanquejada per fonts, la dels Gamellons, la dels Trutxeros, la curiosa font del Molí amb coveta i tot, on entràrem i ens férem unes fotos i finalment la font de la Benita. 
El següent punt de parada era la nevera de Barx, (s. XVIII) per emmagatzemar la neu caiguda a l’hivern i utilitzar-la a l’estiu, ara restaurada amb unes bigues de metall que simulen els nervis del sostre. Feta la visita, continuàrem el camí de l’assagador que ens portaria a una de les fonts més populars de la zona, la de la Drova. Seguint  la ruta, passàrem per les basses, construïdes pels frares per regar les propietats i ens acostàrem a la Plaça de l’auela Quica per vore les cases de la Drova, bastides el 1723 pels frares per donar alberg als treballadors de les seues terres i als animals de tir, on destaca el rellotge de sol de l’any 1799 a la façana.  I seguirem caminant, fins creuar la carretera detenint-nos breument al Centre d’Interpretació de la Cova del Parpalló.  Tocava ara un poc de muntanya i per les faldes de la Serra del Montdúver desférem el camí novament direcció la Drova i d’ací a Barx per regalar-nos una cervesseta ben fresqueta i uns moments de sana tertúlia abans de tornar a casa. Havíem passat un matí com ens agrada, caminant amb bons companys en un dia primaveral coneixent nous indrets del nostre territori.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB