Els despoblats moriscos a la Marina Alta

|
Associació Cultural Col.lectiu Ullal.
Ruta de Senderisme i cultural
Eixida nº 101. Dissabte 2 de juny de 2012
Guia: Gabriel Castells. Organitza: Francesc Buïgues

PROGRAMA.- Eixida de Sollana amb cotxes particulars a les 8,10 h. (cal ser puntuals i estar a les 8 h. al Rívoli). Anirem fins Oliva (La Safor), i d’alli ens desviarem cap a Pego, a l’entrada de la qual ens estarà esperant Gabriel Castells. A les 9’15 iniciarem la visita als despoblats de les tres Valls: la d’Ebo amb una població habitada que du aquest nom; la Vall d’Alcalà amb dues poblacions habitades, Alcalà de la Jovada i Beniaia; i la Vall de la Gallinera, amb set poblacions habitades. Hi ha dues valls més amb despoblats, la de Laguar i la de Pop, que junt amb el pla de La Rectoria, configuraven una nombrosa quantitat de llogarets moriscos. Pel matí vorem Les Valls d’Ebo i d’Alcalà fins les 14 h. A migdia serà opcional quedar-se a dinar a un restaurant de la Vall de Gallinera o tornar a casa. Per la vesprada vorem els despoblats d’aquesta Vall.
Llogarets a visitar: l’Atzuvieta, Nevera de Baix, la Roca, Queirola i altres per determinar.
Dificultat baixa. Portar aigua, esmorzar, bon calçat, motxilla, cantimplora, impermeable, roba còmoda, gorra o barret, ulleres de sol i càmera de fotos.
Reserves a F.Buïgues abans dimecres 30 de maig, confirmant o no dinar.
L’Associació no es fa responsable dels danys personals que es puguen ocasionar els participants.

 UN POC D’HISTÒRIA del llibre”Vida i final dels moriscos valencians” de Joan Francesc Mira.-“Les etapes de conquesta i ocupació del nou Regne de València, poden ser considerades també fases d’una expulsió parcial i d’un arraconament progressiu de la població musulmana. Posteriorment, algunes revoltes dels moriscos, considerades actes de traïció, foren aprofitades per a anul·lar molts dels tractats de rendició, per a ocupar noves terres i llocs. El 1609 es va promulgar el decret d’expulsió massiva de la població d’origen musulmà, convertida a la força durant la Guerra de les Germanies. Aquesta ordre significava exiliar violentament, i de colp, una tercera part dels habitants del Regne de València. En cap altre territori tindria un efecte tan extens i profund. El nostre país ja no tornaria a ser el mateix, ni des del punt de vista nacional, ni religiós, ni cultural ni lingüístic, ni d’ocupació del territori, ni de poblament o de producció agrària. La crisi en què es va veure sumit el país no es va superar del tot fins quasi un segle després.
Les terres de la Marina Alta tingueren una importància cabdal en l’expulsió. A diferència d’altres llocs,quasi el 60% de la població era morisca, pels ports de Dénia i Xàbia n’embarcaren cap`al nord d’Àfrica més de 42.000, tots els de la Marina Alta, però també de les comarques veïnes (La Safor, El Comtat, la Marina Baixa), i a la Vall de Laguar es produí una de les dues rebel·lions més importants de tot el territori valencià.
La geografia de la Marina Alta es caracteritza per tenir una plana litoral escassa i un rerepaís muntanyenc amb nombrosos cims que s’aproximen o superen els mil metres d’alçària. L’interior estava intensament poblat aprofitant les estretes valls, els brolladors d’aigua per a les hortes i els bancals en terrassa guanyats als vessants de les muntanyes. Es vivia bàsicament de l’agricultura de secà, amb unes quantes hortes, i de la ramaderia. Aquesta classe de poblament era dispers i estava format per llogarets amb poques cases. En molts casos, es tractava d’alqueries anteriors a la conquesta del Rei Jaume I, mentre que la població expulsada de la costa en crearia unes altres (...) Els cristians vells vivien bàsicament a les viles fortificades de la zona costera, on se situaven les millors terres. Era el cas de Pego, Dénia, Xàbia, Teulada o Calp (...)”.

ELS DESPOBLATS MORISCOS DE LA VALL DE GALLINERA

|


 
 
Eixida 101: ELS DESPOBLATS MORISCOS DE LA VALL DE GALLINERA:
Amigues i amics, després del bon dia que passàrem, malgrat la calor, el dissabte 12 de maig amb la visita a CARRÍCOLA (el poble de les escultures a l'aire lliure) i OTOS (el poble dels rellotges de sol) vos invite a participar d'una nova aventura: recòrrer els despoblats moriscos de la Vall de Gallinera, a la Marina Alta, de la ma d'un entés com ens ho ha demostrat en altra ocasió i que ho és Gabriel Castells. L'eixida està preparant-se per al dissabte 2 de juny de 2012; és una eixida cultural,  i de senderisme. Està prevista per a tot el dia quedant-se a dinar en algun dels pobles de la Vall de Gallinera, que per cert ara tindran els cirerers  en plena producció, tot i això està també l'opció de tornar a dinar a casa. En breu rebreu la convocatòria oficial, però d'entrada ací en teniu un tast:
 
EXCURSIÓ Nº 101: ELS DESPOBLATS MORISCOS DE LA VALL DE GALLINERA, Dissabte 2 de juny de 2012. Excursió cultural i de senderisme molt senzilla.

Després de l'expulsió dels moriscos el 1609 molts dels pobles que formaven part de la Vall de Gallinera quedaren despoblats. Altres foren novament habitats pels repobladors mallorquins. Però no tots els que es despoblaren ho feren al segle XVII, també hi ha d'altres que desaparegueren durant el segle XV. L'existència de tantes alqueries ha d'explicar-se per la pressió senyorial sobre els musulmans de la Vall de Gallinera, que provocava la necessitat de posar en conreu terres marginals i produir, així, més rendes. Entenem per alqueria el conjunt de cases, els habitants de les quals explotaven un terme determinat situat al seu voltant. Es tracta d'un lloc d'habitat de camperols lliures que eren propietaris de les seues terres. Era la unitat més petita del districte castral en el Xarq Al-Andalus. Quasi totes les alqueries de la Vall portaven topònims gentilicis en Beni (fill de) el que fa suposar que es van assentar sobre la basse de grups parentals.

A continuació pots observar un llistat de les poblacions-alqueries que composaren la Vall de Gallinera: L'Alcúdia, Benialí, Benifader, Benicalaf, Beniestor, Benifotox, Benihaia, Benimàmet, Benimahoet, Benimarsoc, Benirrama, Benissili, Benissiva, Benitaia, Bocàssim, La Carroja, Llombai, Alpatró, Ràfol, Solana de Benissili, La Solana. De tots aquests poblets, alguns han desaparegut i es que es conserven encara ara i que conformen els pobles de la Vall són: Benialí, Benirrama, Benissilí, Benissivà, Benitaia, La Carroja, Al Patró. 

Una aventura pel passat morisc que no us podeu perdre.
Joan Ferrús.
 
 

Carrícola, un poble fet museu i Otos, el poble dels rellotges de sol

| 
Eixida nº 100.  DISSABTE: 12 maig de 2012. Hora de concentració: 8:00 h. Plaça Major de Sollana. Eixida: 8: 10 h. Organitza: Joan Ferrús. Excursió apta per a tots els públics, és una excursió de senderisme molt senzilla i també cultural. EXCURSIÓ RECOMANADA PER L’ULLAL.   

PROGRAMA: Eixida de Sollana direcció Autovia Albacete. Eixida 640 per incorporar-nos a la CV-40 direcció Ontinyent/Alcoi. Seguirem la CV-40 direcció Ontinyent. Deixarem Ontinyent a la dreta i agafarem la CV 40 / A7 direcció Albaida, passarem per Atzeneta d’Albaida i d’ací a Carrícola, un poble menut d’un centenar d’habitants,  on arribarem al voltant de les 9:15 h.

CARRÍCOLA. Ací farem les dues rutes escultòriques pels espais mediambiental on trobarem un total de 71 obres realitzades per diferents artistes de diversos llocs de la Vall d’Albaida, l’Alcoià, la Ribera, València o Madrid: 1ª RUTA: “Un passeig pel barranc del castell”. Podem esmorzar al poble en acabar la ruta o dalt del castell. 2ª RUTA “Els camins de l’aigua”. Mentre estem pel poble farem també la 3ª RUTA “Passejant per Carrícola”. Més informació:   www.biodiverscarricola.org 

OTOS. Acabada la ruta de Carrícola ens desplaçarem a OTOS on dinarem a CA LES SENYORETES, hotel restaurant rural regentat per l’escriptor de la Vall d’Albaida Joan Olivares, abans de dinar farem la RUTA ITINERARI TURÍSTIC CULTURAL dels Rellotges de sol, es tracta d’un breu itinerari per la població per vore 8 rellotges solars realitzats per reconeguts artistes plàstics, tots ells de reconeixement internacional que han participat en el projecte: Andreu Alfaro, Rafa Armengol, Manuel Boix, etc...  a més d’altres 11 rellotges que es distribueixen per les façanes i els carrers del poble.    

CAL DUR: calçat adequat per anar per la muntanya, esmorzar i picadeta per compartir, i moltes, moltes ganes de caminar i disfrutar de la natura i la cultura. Recordem que l’Associació no es fa responsable dels danys físics que puguen produir-se els participants. Interessants en participar en l’eixida poseu-vos en contacte amb Juanvi Ferrús el més prompte possible per  saber quants en serem i per reservar per al dinar.

PREVISIÓ PRÒXIMES ACTIVITATS: JUNY: Dissabte 9: Excursió nº 101:  La Vall d'Alcalà i els despoblats moriscos. La Foradà. JUNY: Finals: Excursió nº 102: CULLERA CULTURAL I SENDERISME. Senderisme: Visitar la Restauració del Castell i al poble els refugis de la guerra civil.  

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB