ELS DESPOBLATS MORISCOS DE LA VALL DE GALLINERA

|


 
 
Eixida 101: ELS DESPOBLATS MORISCOS DE LA VALL DE GALLINERA:
Amigues i amics, després del bon dia que passàrem, malgrat la calor, el dissabte 12 de maig amb la visita a CARRÍCOLA (el poble de les escultures a l'aire lliure) i OTOS (el poble dels rellotges de sol) vos invite a participar d'una nova aventura: recòrrer els despoblats moriscos de la Vall de Gallinera, a la Marina Alta, de la ma d'un entés com ens ho ha demostrat en altra ocasió i que ho és Gabriel Castells. L'eixida està preparant-se per al dissabte 2 de juny de 2012; és una eixida cultural,  i de senderisme. Està prevista per a tot el dia quedant-se a dinar en algun dels pobles de la Vall de Gallinera, que per cert ara tindran els cirerers  en plena producció, tot i això està també l'opció de tornar a dinar a casa. En breu rebreu la convocatòria oficial, però d'entrada ací en teniu un tast:
 
EXCURSIÓ Nº 101: ELS DESPOBLATS MORISCOS DE LA VALL DE GALLINERA, Dissabte 2 de juny de 2012. Excursió cultural i de senderisme molt senzilla.

Després de l'expulsió dels moriscos el 1609 molts dels pobles que formaven part de la Vall de Gallinera quedaren despoblats. Altres foren novament habitats pels repobladors mallorquins. Però no tots els que es despoblaren ho feren al segle XVII, també hi ha d'altres que desaparegueren durant el segle XV. L'existència de tantes alqueries ha d'explicar-se per la pressió senyorial sobre els musulmans de la Vall de Gallinera, que provocava la necessitat de posar en conreu terres marginals i produir, així, més rendes. Entenem per alqueria el conjunt de cases, els habitants de les quals explotaven un terme determinat situat al seu voltant. Es tracta d'un lloc d'habitat de camperols lliures que eren propietaris de les seues terres. Era la unitat més petita del districte castral en el Xarq Al-Andalus. Quasi totes les alqueries de la Vall portaven topònims gentilicis en Beni (fill de) el que fa suposar que es van assentar sobre la basse de grups parentals.

A continuació pots observar un llistat de les poblacions-alqueries que composaren la Vall de Gallinera: L'Alcúdia, Benialí, Benifader, Benicalaf, Beniestor, Benifotox, Benihaia, Benimàmet, Benimahoet, Benimarsoc, Benirrama, Benissili, Benissiva, Benitaia, Bocàssim, La Carroja, Llombai, Alpatró, Ràfol, Solana de Benissili, La Solana. De tots aquests poblets, alguns han desaparegut i es que es conserven encara ara i que conformen els pobles de la Vall són: Benialí, Benirrama, Benissilí, Benissivà, Benitaia, La Carroja, Al Patró. 

Una aventura pel passat morisc que no us podeu perdre.
Joan Ferrús.
 
 

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB