L’hort ecològic de Paco Tortosa a Carcaixent

|

ASSOCIACIÓ CULTURAL COL·LECTIU ULLAL
Excursió en bicicleta i tren (o en cotxe) Eixida nº 92 Data : Dissabte 26 de febrer de 2011.
 Organitza : Juanvi Ferrús

PROGRAMA: Concentració al Bar Rívoli a les 7:45 h. Eixida de Sollana a les 8 h. en bici cap a l’estació de Benifaió on agarrarem el tren de les 8:44 h. direcció Carcaixent. En arribar (8:58 h.) , ens arreplegarà Paco Tortosa qui ens guiarà en bici fins el seu hort ecològic (a uns 8 km del casc urbà). Esmorzar a les 10:30 h. Explicació de com viuen i treballen la finca de 3 hectàrees en producció ecològica. Possibilitat de comprar oli ecològic produït a la mateixa finca, així com pomelos i llimes. A les 13’00 h. tornada cap al tren i, des de Benifaió, novament en bici cap a casa per estar a hora de dinar. Existeix també l’opció alternativa d’anar en cotxe, aquells que no puguen anar en bici que acudisquen a la mateixa hora a la plaça i allà farem dos grups els de bicicleta i els de cotxe. El programa és el mateix, tornar a dinar a casa.

CAL DUR: Motxilla amb esmorzar i beguda, bicicleta en condicions, ganes de passar un dissabte de forma diferent i voluntat de conéixer una persona curiosa: geògraf, fotògraf, escriptor i un ecologista convençut (per això anem en bicicleta). Una oportunitat que no cal deixar escapar.

 ¿Qui és Paco Tortosa? Paco Tortosa i Pastor és un valencià de Carcaixent, Doctor en Geografia, Premi Bancaixa 1994 d’iniciatives sobre Medi Ambient i Premi d’Investigació de l’Horta Sud 1997, fotògraf, escriptor però principalment un ecologista convençut. S’ha especialitzat en temes de cicloturisme i mobilitat urbana en bicicleta, essent també assessor i conferenciant sobre aquests temes. Porta 30 anys de viatges a base de pedalejar. A Paco el coneixen com “El pare del cicloturisme a Espanya” ja que va ser pioner de l’activisme de la bicicleta amb alforges arran d’un viatge per Europa allà pels anys 70. La seua filosofia radica en un elogi del viatge lent, per això li agrada fer aventures “al filo de lo posible” vull dir, com més lentes millor, assaborint a poc a poc el paisatge, essencial segons ell per augmentar l’autoestima, és per això que recomana a tots la cicloteràpia, l’ús de la bicicleta com a mitjà per sentir-se bé. Paco ha recorregut bona part d’Europa en bici i també Cuba, Xile, Argentina, Marroc,... gasta la bicicleta per als seus desplaçaments diaris, tant, que estima que ha superat amb bicicleta la distància que separa la terra de la lluna: 340 mil quilòmetres, diu també com a curiositat que quan va fer el Camí de Santiago des de Roncesvalles amb bicicleta (52 dies), anava tan a poc a poc i entretingut que li passaven els caminants. El 1983 publica “España en bici”, revisat el 1992 i el 2002, llibre que ha estat considerat com “La Biblia” del cicloturisme. I des d’aleshores, no ha parat d’escriure llibres, sent seues també la majoria de les il·lustracions que s’hi inclouen: “L’Albufera. Guia de descoberta del Parc Natural”, “Espais naturals: terres litorals valencianes”, “Espais naturals: terres d’interior valencianes”, “Guia del patrimoni arquitectònic de la Ribera Alta”, “Parques naturales de la Comunitat Valenciana”, “Arquitectura rural dispersa del macizo del caroig”,”Casas Rurales. Comunitat Valenciana”, etc... són una breu mostra d’entre tots els que ha escrit, de fet ara mateix està acabant unes rutes cicloturistes per a la veïna ciutat de Sueca. Confiem que haver-lo conegut servisca per veure, viure i sentir la natura una mica més, en definitiva per estimar-la més i millor, un dels objectius del COL·LECTIU ULLAL. (Joan Ferrús Vanaclocha)

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB