La Serra de la Falaguera, Font de l'Almaguer

|

ASSOCIACIÓ CULTURAL COL·LECTIU ULLAL DE SOLLANA

CONEGUEM la nostra comarca


Rastrejant el llegat prehistòric per terres de l’Almaguer

Eixida nº 76
DATA: Dissabte 20 de juny de 2009
HORA: Concentració a les 8’45 h. al BAR RÍVOLI. Eixida a les 9’00 h.
ORGANITZA: Juan Miguel Vanaclocha i Gauden Fernández.
CAL DUR: Esmorzar i beguda fresca, roba còmoda, protecció solar, gorra o barret i calçat apropiat per a fer un poc de senderisme.


La serra de la Falaguera forma part de les estribacions més orientals de la “Serra del Caballón”, situant-se estratègicament entre el riu Magre i l’estreta plana litoral existent entre esta i l’Albufera. La travessa, en direcció est-oest, una vall tectònica tancada entre les restes de dos files de relleus calcaris del Terciari, coronats pel “Puntal del Besorí” amb 361 metres d’alçada.

El terreny és calcari, amb altes concentracions de guix i amb algunes zones argiloses. La vegetació és escassa, formada principalment de garriga i matoll, encara que als barrancs hi podem trobar encara zones de bosc i espècies arbustives típicament mediterrànies. Ja des d’època musulmana la vall que travessa la serra s’anomenà “Almaguer”, que significa “canal”, possiblement com a referència al pas natural que permetia la comunicació entre la vall del Magre i l’Albufera.

La zona que visitarem conté indicis de poblament ja des del període epipaleolític (fa uns 10.000 a 8.000 anys), molt a prop de la Font de Almaguer, estant relacionades amb altres restes, com destrals de pedra polida i puntes de fletxa trobades a la partida de “la Paridera” i el “Pla de les Clotxes” al terme municipal de Benifaió. Concretament, podrem observar les restes d’unes pintures rupestres pertanyents a l'art llevantí, declarades per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat. La Conselleria de Cultura es va encarregar l’any 1999 de col·locar unes reixes per protegir-les.

També visitarem les restes d’un poblat de l'Edat de Bronze (anys 1800 a 700 a.C.), abandonat o destruït abans de l’aglutinament de la població existent als xicotets poblats circumdants a la vall del Magre, en el poblat íber format en la lloma sobre la qual actualment se situa Llombai, on van baixar i es van assentar. Este poblat va ser de nou habitat, ja en època musulmana, situant-se en un extrem del mateix una torre de guaita que permetia el control de la vall i del camí que comunicava esta vall amb l’alqueria de Pigacen (Picassent).

PROGRAMA DE L’EIXIDA
· Concentració al Bar Rívoli a les 8’45 h. Eixida: 9'00.
· Arribada a l’Almaguer a les 9’15h. Inici de la ruta cap a les restes del poblat del Bronze.
· A les 10’00h esmorzar al mateix poblat. Cal dur-se l’entrepà i beguda.
· Cap a les 10’30h inici de la ruta cap al Barranc de la Falaguera i les pintures rupestres.
· A les 11’30h tornada cap als cotxes.
· 12'00h Tornada cap a Sollana.
· Arribada a Sollana. 12’30h.

Pròximes activitats previstes:
- Dissabte 18 de juliol . “Ruta del pla” Ruta de senderisme per la marjal sollanera. Organitza Juanvi Ferrús.
- Divendres 7 d’agost. Sopar d’estiu, com és habitual arrecerats a la lluna de València a la Plaça Major de Sollana.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB