Premi Santa Cecília 2013 atorgat al Col·lectiu Ullal

|






El Col·lectiu Ullal va rebre el passat novembre el premi Santa Cecília 2013.

El Col·lectiu Ullal rebé el passat 23 de novembre de mans de la presidenta de la Societat Musical Vicenta Cañada, el premi Santa Cecília 2013 per haver contribuït a la divulgació de la música a Sollana amb l’edició d’un llibre en l’any 2006 sobre la història de les bandes de música del nostre poble, del qual és autor Joan Ferrús Vanaclocha.   

Crònica de l’acte: Gauden Fernández  






Pareixia que l’any 2013 anava a tindre un interminable estiu que fins ben entrat novembre no ens deixà, però el cap de setmana on la Societat Unió Artístico-Musical de Sollana celebrava la festivitat de Santa Cecília el fred ja pegava de valent. El dissabte 23 de novembre es celebrava el tradicional concert en honor a la seua patrona en l’auditori que la Societat disposa al seu local social. L’auditori estava ple de gom a  gom, havent cadires quasi fins a la porta d’entrada al recinte.



Aquesta celebració, a més a més, coincidia amb l’acte d’entrega del premi “Santa Cecilia” que en la seua segona edició anava a ser atorgat al nostre col·lectiu, el “Col·lectiu Ullal”, per la seua contribució en la consolidació de la Societat Unió Artístico-Musical de Sollana i pel seu treball de divulgació de la cultura local. En particular pel gran treball de recopilació de la història de la música a Sollana que va desenvolupar el nostre president Joan Ferrús Vanaclocha i que quedà plasmat en 2006 al llibre “Les bandes de música de Sollana, de la Lira Infantil de 1902 a la Societat Unió Artístico-Musical de 1975”. Ja abans del començament de l’acte, el públic assistent va poder gaudir de l’esmentada publicació així com de la resta que el Col·lectiu ha editat des dels seus inicis, a la taula que al local social havien preparat els seus membres.




El concert començà al voltant de les 19h amb l’actuació de la cada vegada més nombrosa Orquestra de Cambra de la SUAM, sota la direcció de Juan Bautista Soria Medina, formada majoritàriament per joves sollaners que de segur que en un futur contribuiran a que la música continue sent un dels referents culturals del poble.



Una vegada arribats al descans del concert, es passà a l’acte d’entrega del premi a la nostra associació. Sis membres de l’associació en representació del quasi centenar de socis que a hores d’ara disposa el “Col·lectiu Ullal” pujaren a l’escenari. Encapçalats per Joan Ferrús, pujaren a rebre el premi Francesc Buïgues, Blas Fuentes, Antònia Chulvi, Pau Córdoba i Gauden Fernández.




El premi va ser presentat per Laia Buïgues, la qual va lloar el treball del Col·lectiu al llarg dels seus 15 anys d’història i en particular de Joan, el qual, casualitats de la vida, va ser professor de Laia en la seua època d’estudiant.



Joan continuà l’acte recordant la història de les bandes de música a Sollana des de l’any 1902, fent un repàs dels fets més significatius de la música a Sollana durant el segle XX i l’actual, i acabà agraint a la SUAM i a la seua presidenta Vicen Cañada, el fet d’haver pensat en el Col·lectiu a l’hora de lliurar el premi.



Una vegada signat el llibre d’Or de la SUAM per part de Joan Ferrús i repartides les insígnies a la resta de representants del Col·lectiu, l’acte continua amb el concert ofert per la Banda Simfònica de la Societat Unió Artístico-Musical de Sollana, també dirigida per Juan Bautista Soria Medina, i on en aquest dia s'incorporaven dos nous músics: Jordi Perales Vila i Noé García Montserrat.

Placa commemorativa


Al llarg de l’acte s’aprofità també per a  homenatjar a Federico Estarelles 'Capotet', qui va ser l'abanderat de la SUAM des de l'any 1975 i abandonava ara el càrrec, sent rellevat per Vicente Navarro Fortea.




PARLAMENT DE LAIA BUÏGUES PASTOR, SECRETÀRIA DE LA SOCIETAT UNIÓ ARTÍSTICO MUSICAL DE SOLLANA, EN LA II EDICIÓ DELS PREMIS SANTA CECÍLIA. ANY 2013



Molts de vostés recordaran que l’any passat nasqué la iniciativa dels PREMIS SANTA CECÍLIA amb la intenció de fer un reconeixement públic a totes aquelles persones que han participat o participen en la construcció i consolidació de la nostra institució.



Volem recordar l’extracte del punt quart de l’acta de la reunió mantinguda per la Junta Directiva amb data de 19 de novembre de 2012 en la qual s’aprovava per unanimitat la constitució d’aquests premis:



“...Es tractarà d’uns premis que anualment atorgarà la SUAM a aquelles personalitats que hagen contribuït d’alguna manera a consolidar la Societat Unió Artístico-Musical de Sollana o a enriquir la pròpia cultura local. El premi podrà anar dirigit tant a personalitats locals com foranies”.



“...S’aprova per unanimitat la constitució d’aquests premis, que rebran el nom de PREMIS SANTA CECÍLIA DE LA SOCIETAT UNIÓ ARTÍSTICO-MUSICAL DE SOLLANA i seran lliurats anualment en el Concert de Santa Cecília. Els premiats rebran la insígnia i signaran a “El Llibre d’Or de la SUAM”.



L’any passat foren premiats Federico Estarelles, després de 35 anys com a abanderat en la nostra Societat, i també Vicent Portolés, que deixava la nostra Escola de Música després d’exercir durant 12 anys com a professor de violí. Foren un guardons al mèrit INTANGIBLE que suposava el compromís i la implicació que durant anys havien mostrat amb a la nostra Societat Musical.



Enguany, però, el tribunal integrat pels membres de la Junta Directiva i el director artístic, hem volgut premiar el que hem considerat un mèrit TANGIBLE que pren forma de llibre.



Estem parlant del llibre titulat Les bandes de música de Sollana: de La Lira Infantil de 1902 a la Societat Unió Artístico-Musical de 1975. Aquest llibre, que molts de vostés ja coneixeran, va ser presentat al públic fa just set anys, un 24 de novembre de 2006 al Centre Cultural. L’editava l’Associació Col·lectiu Ullal i l’autoria corresponia al seu President, Joan Ferrús Vanaclocha.



El llibre consta de 158 pàgines que resumeixen amb rigorositat i de manera ben documentada la història de la música del segle XX al nostre poble.



La publicació del llibre Les Bandes de Música de Sollana suposa per al nostre poble que, per primera vegada, hi haja una recopilació completa i sistematitzada que garantisca que la història de la música local no serà oblidada, al mateix temps que implica un reconeixement explícit i un homenatge al paper que les distintes bandes de música i personalitats implicades han tingut en el context cultural i social.



És per això que volem guardonar en esta Segona Edició dels Premis Santa Cecília de la Societat Unió Artístico-Musical de Sollana, per la seua aportació a l’hora de recollir amb rigorositat la història de les bandes de música del nostre poble al Col·lectiu Ullal de Sollana. Demanem la presència dels representants del col·lectiu encapçalats pel seu president Joan Ferrús Vanaclocha.



[LA PRESIDENTA COL·LOCA LA INSÍGNIA I JOAN FERRÚS SIGNA AL LLIBRE D’OR DE LA SOCIETAT MUSICAL ]



Ara em permetran que llija una breu ressenya sobre Joan i el Col·lectiu que representa:



Joan Ferrús Vanaclocha és professor a l’Institut de Sollana i des de fa anys soci de la nostra Societat Musical. Tots aquells que l’hem tingut com a professor (inclosa jo mateix) hem sigut testimonis de l’estima que sent per la seua localitat. Una estima que s’ha traduït a les seues classes en forma d’anècdotes sobre el nostre poble, curiositats sobre el terme i, sobretot, una clara intencionalitat a l’hora de transmetre als alumnes inquietuds perquè coneguen el lloc on viuen i mantinguen viva la flama de la cultura popular.



Però si cal destacar alguna qualitat de Joan, és el compromís mostrat a l’hora d’impulsar la constitució d’una entitat que seria anomenada Col·lectiu Ullal de Sollana, i que es va constituir com a tal ara fa 15 anys, un 25 d'abril de 1998,  marcant-se com a objectiu general: "El coneixement, l'estudi i difusió de la història, tradicions, costums i altres activitats de tipus cultural i medi ambientals que tinguen a veure amb Sollana, la Ribera i en general amb la Comunitat Valenciana."



I ningú dubta que aquest objectiu s’ha complert perquè des de l’any 1998 i fins a l’actualitat, el Col·lectiu Ullal ha dut a terme 110 excursions i eixides culturals per terres valencianes, ha creat la Ruta Verda per Sollana i el seu terme, ha participat a l’Agenda Local 21, ha col·laborat en la commemoració del 725é aniversari de la Carta Pobla i ha publicat prop de 20 obres que, per cert, tenen exposades a un estand a l’entrada del local per a tot aquell interessat a adquirir-ne alguna. Entre estes obres es troba la que hui premiem, Les bandes de música de Sollana, i per la qual esta Societat Musical li està plenament agraïda.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB