Enquesta i Concurs

|

Durant aquest ultim mes ha estat penjada l'enquesta: Creus correcta la composició del Consell de Cultura Local? amb el resultat següent: al 100% dels enquestats no els sembla correcta aquesta composició.

Respecte al concurs sobre la nostra historia: Que saps de Sollana? cal dir que no hi ha cap guanaydor, ha quedat desert.

Diada de Sant Jordi

|


Avui en un dia tan especial per aquells amants de la lectura regala llibres del Col.lectiu Ullal.

Un any amb vosaltres

|

Aquesta setmana el blog del Col.lectiu compleix un any d'existència. Hi ha que dir, que des de que tenim el comptador de visites (principis de gener) ens visiten mensualment unes 100 persones de les quals la meitat son nous visitants. La mitjana de pagines vistes mensuals esta al voltant de 350.
Respecte als comentaris brillen per la seva absència.
L'origen de les visites son pràcticament de l'estat espanyol, malgrat que hi ha un xicotet percentatge dels Estats Units, Regne Unit i Andorra la Vella.

Si vols participar. Ja ho saps.

Excursió a Torrent

|




TORRENT
Torre mudéjar
Museu Comarcal de l’Horta Sud

Dissabte 24 d’abril 2010
Concentració: 8’45 h. Bar Rívoli
Eixida 9’00 h. Eixida nº 83
Cal anar ben desdejunats.

VISITA RECOMANABLE ULLAL- VISITA RECOMANABLE ULLAL

PROGRAMA. Eixida de Sollana a les 9 h. En arribar a Torrent (al voltant de les 10 h.), quedarem amb Adrià Bessó (director del museu Josep Ferris) qui ens mostrarà l’església de l’Assumpció i seguidament el museu. A mitjan matí podem fer-nos un cafenet. A continuació l’arqueòloga Lourdes Roca (encarregada de la restauració) ens farà una visita guiada a la torre musulmana i pel Torrent antic. Acabada l’eixida hi ha dues possibilitats: quedar-se a dinar una boníssima paelleta que ens la faran els amics d’Alaquàs o tornar-se’n a casa a dinar. Contactar amb JUANVI FERRÚS


UNES PINZELLADES DE TORRENT. ( Per Vicent Mocholí. ) El proper dissabte 24 d’Abril visitarem un poble de l’horta sud, cap de partida judicial i amb el creixement demogràfic més elevat que cap altre de tota l’horta: la ciutat de Torrent. Des dels seus orígens, que es remunten a l’edat de bronze, al terme de Torrent s’han trobat restes del temps dels romans. Sembla evident que l’etimologia del topònim és d’origen llatí fent referència a un torrent o barranc i de fet hi ha restes de viles romanes. La llarga dominació musulmana ha deixat a Torrent una herència molt més notòria; en el traçat dels seus carrers, estrets i tortuosos, d’una estructura àrab i sobretot en la grandiosa torre, bastida probablement a la fi de l’època islàmica. Conten les cròniques que aquesta fortalesa va ser donada per Jaume I a l’ordre de l’Hospital l’any 1233 i foren ells els encarregats de poblar l’alqueria, amb famílies d’aragonesos i catalans, i tingueren jurisdicció sobre el lloc fins el 1807.

L’època foral va deixar a Torrent edificis significatius com l’esglèsia de l’Assumpció (s. XVI), amb estil gòtic tardà. Altre edifici singular és l’ermita de San Lluis Beltran (XVII).

L’any 1848 marca l’inici d’una sèrie de reformes urbanes: l’enllumenament públic, el pont que sobre el barranc s’uneix amb la carretera d’Alaquàs i, el 1893, el primer ferrocarril de via estreta. Una època, aquesta, d’economia pletòrica i de gran activitat industrial, consolidada amb l’elaboració de xocolates i graneres (“de Torrent, granerer”). Aquesta bonança econòmica queda reflectida en els edificis modernistes, així com detalls característics de l’època (reixes façanes, ornaments,..). Però és a la segona meitat dels segle XX quant Torrent es transforma, amb un creixement desorbitat, fent-se notar les primeres corrents migratòries, no tan sol en aquesta ciutat sinó en tota l’horta sud, consolidant una industria de tota mena.

Torrent al dia d’avui és una xicoteta ciutat populosa i moderna, que ha anat perdent la idiosincràsia de poble de l’horta i on gent de tot el país i d’altres formen part de la seua població.Torrent afronta l’inici del tercer mil•leni essent una ciutat moderna, amb àrees residencials com són el Vedat i les “cumbres de Calicanto”. Els masos repartits per tot el terme, que foren font de riquesa amb els tarongers, alguns s’han convertit ara en polígons industrials. En l’aspecte arquitectònic i cultural, destaquen la casa de la cultura, l’Ajuntament, i l’asil, tots ells edificis d’interés que han estat rehabilitats. Però sense dubte la joia cultural de Torrent és l’auditori, construcció d’estètica contemporània, que ocupa una superfície de 3000 m2 i té una capacitat superior als 600 espectadors. Dintre de la excursió per Torrent, visitarem el museu comarcal de l’horta sud Josep Ferris March. Aquest fou concebut des dels seus orígens, en juny del 2000, com un centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural de la comarca, destacant aquells elements que constitueixen els seus senyals d’identitat. A més de l’exposició permanent de la casa de llauradors que alberga el museu, els seu director Adrià Bessó Ros ens explicarà el funcionament i tots els projectes que s’estan duent a terme. Per acabar, visitarem la torre mudéjar amb l’arqueòloga Lourdes Roca, la qual ha estat l’encarregada de la recuperació d’aquest important edifici. EXCURSIÓ ORGANITZADA PER JUANVI FERRÚS (logística) I VICENT MONCHOLÍ (Contactes en Torrent).

Sopar commemoratiu 12 anys i literari amb motiu del dia del llibre

|

Amigues i amics:


Com tots els anys i en una data pròxima a la de constitució del col•lectiu, 25 d’abril de 1998, ens reunim habitualment en un bar de Sollana per veure’ns, parlar de les nostres coses i donar compliment a un dels nostres objectius fundacionals: FOMENTAR LA RELACIÓ PERSONAL ENTRE ELS MEMBRES DE L’ULLAL I ESTIMULAR ENTRE ELLS LA INQUIETUD PER LA TEMATICA LOCAL, COMARCAL I VALENCIANA EN GENERAL.

És en aquest sopar quan es reparteix la memòria anual (enguany la memòria nº 12) on es detallen no solament les activitats realitzades des de l’abril passat sinó també on es deixa constància d’elles a través d’unes cròniques digníssimes escrites per membres o simpatitzants de la nostra associació. També, des de ja fa uns anys i per estar pròxims a la data del 23 d’abril, dia del llibre, solem aprofitar el sopar per convertir-lo en una vetllada literària. Enguany tenim una novetat i la temàtica serà:

LITERATURA INFANTIL I JUVENIL DES DE SOLLANA

Amb Eva Alepuz i Neus Carañana, les quals ens presentaran els seus treballs i també els seus darrers projectes i publicacions.
COMPTAREM TAMBÉ AMB LA PRESÈNCIA DE L’AMIC TONI SEGARRA QUI HA IL•LUSTRAT ELS DARRERS TREBALLS D’AQUESTES ENTUSIASTES MESTRES.



Recordeu, la cita serà la següent:

DIVENDRES 23 D’ABRIL DE 2010.
SOPAR COMMEMORATIU 12é ANIVERSARI DEL COL•LECTIU ULLAL.
BAR ÀGUILA. 21’30 H.
Ticket sopar: 10 € confirmar l’assistència el més aviat possible als següents companys: JUANVI FERRÚS i JOAN RAMON CLAVER.

NOTICIES ULLAL. També i per a l’endemà tenim programada una nova activitat, es tracta de l’eixida nº 83 de l’Ullal, en aquest cas a TORRENT. VISITA A LA TORRE MUSULMANA I AL MUSEU MUNICIPAL. Encara estem confeccionant el programa del dia però cap la possibilitat que ens quedem a dinar. Eixida altament recomanable ullal.

Gauden Fernandez

La Glòria del Barroc

|


Potser hauria d’advertir a aquells que no s’han adonat que, encara que la guia de visita impresa és bilingüe, el títol de l’exposició “La Gloria del Barroco”, és solament en castellà, i això a mi, personalment, em fereix i m’ofén com a valencià, com crec que també ho fa als amics i amigues sollaneres amb qui vaig compartir la jornada.

No obstant això, deixant a banda aquesta particularitat idiomàtica a què ja ens tenen acostumats, hauré d’extraure breument tot allò que al meu entendre representà la visita en aquesta nova versió de “La llum de les imatges”, a què el col•lectiu Ullal és assidu en cada una de les seues edicions. Per començar vam tenir molta xamba –i una il•lustrada complicitat- amb la guia, aquella xicota d’Alcàsser que ara viu a Xàtiva, i que en la nostra llengua ens mostrà i explicà els petits – i no tan petits- detalls que fan més enriquidora i entenedora la visita als profans en aquesta matèria artística.

Tot i que els valencians som barrocs en tantes facetes de la nostra vida (artístiques, festives, gastronòmiques i fins i tot quotidianes), he de reconèixer que les tres esglésies seus d’aquesta exposició –Sant Esteve, Sant Martí i Sant Joan de la Creu- ens van impressionar pel seu exuberant barroquisme, ratllant de vegades amb el rococó, i amb una certa influència centreuropea. Poc a veure amb les nostres esglésies locals, que tot i participar de les darreries del barroc –quasi sempre construïdes durant el segle XVIII- contenen fortes influències neoclàssiques.

Així, doncs, si el continent expositiu ens enlluernà positivament a tots –l’interior magníficament restaurant dels edificis–, el contingut –les obres d’art exposades- no passen generalment per estar a l’altura d’unes altres exposicions anteriors; potser perquè aquelles disposaven d’un espai temporal i artístic més vast. Cal destacar en aquesta, al meu parer, el Sant Andreu de Josep de Ribera –propietat dels Lladró–, la capçalera del presbiteri de Sant Esteve, pintada per Vicent López –i també la porta del sagrari, com jo vaig suggerir, i finalment m’aclarí el catàleg-guia; el grup escultòric de Sant Martí i el pobre, l’escultura flamenca en bronze més important d’Espanya, a la façana de l’església pròpia; la Immaculada d’Alonso Cano i algunes altres de les obres en l’apartat dedicat a la devoció a la Mare de Déu: el llit de la Mare de Déu, procedent d’Albaida, i l’Aixovar de la Mare de Déu d’Oliva, per a sorpresa dels amics d’aquesta població que ens acompanyaven en la visita; potser també la diversa iconografia dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats.

Per a mi, tot i ser important la visita, ho va ser tant o més retrobar-me, després d’uns anys, amb els amics sollaners del col•lectiu Ullal, i comprovar que ho féiem tots plegats a la visita que fa el número… 82!!!, del grup. Això té un notabilíssim mèrit, Joan!!!


Francesc Beltran i López

Massanassa, un poble de l'Horta de València

|

Article aparegut a la publicació local de Massanasa "La Terreta" al juny del 2007.






El Rajolar

|

Encetem una via més de comunicació amb el soci mitjançant la publicació d'aquest butlleti del Col.lectiu Ullal en format pdf.
Si vols participar, anima't i escriu


http://docs.google.com/fileview?id=0B600StlpmwZsNzg1NWUwMzItZDNmMC00Yzc4LTljZGItYTI3NWRjNDk2MDAw&hl=en

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB