(primavera 2004)
Arran la tertúlia que va tindre lloc el darrer dia 28/2/04 en el que es parlà del medi ambient a Sollana amb l’assistència del regidor de medi ambient Juan Ribera; el professor universitari Javier García Gómez, membre també del Col•lectiu, va exposar el contingut de l'Agenda 21.
Aquesta Agenda 21 és un pla d'accions per al desenvolupament sostenible al segle XXI, que signà Espanya a la Conferència de les Nacions Unides per al Medi Ambient i el Desenvolupament, celebrada a Rio de Janeiro l'any 1992. L'Agenda 21 proposa que totes les comunitats locals creen la seua pròpia Agenda 21 Local com a concreció de la primera signada a nivell estatal. Es va considerar que l’impuls de plans d'acció d'àmbit municipal podia ser una important via per a que es fera realitat el desenvolupament sostenible a nivell mundial.
En Europa, el compromís institucional per al foment de l’Agenda 21 Local va tindre com a referent la Carta d’Aalborg (Dinamarca) l’any 1994. L’any 2000 es crea la xarxa de municipis valencians cap a la sostenibilitat, després de la signatura de la Carta de Xàtiva pels seus integrants.
Sollana és actualment membre de la xarxa de municipis valencians cap a la sostenibilitat després d’haver signat tant la Carta d’Aalborg com la Carta de Xàtiva, per tant també està involucrada en la difícil tasca de transformar-se en un municipi sostenible a nivell medi ambiental.
Encara que és funció del govern municipal articular les eines necessàries per aconseguir l’objectiu marcat per l’Agenda 21 Local, el Col•lectiu Ullal ha creat una comissió especialitzada, dins del grup, destinada a crear un projecte de sensibilització ciutadana cap el medi ambient sollaner amb l’objectiu de facilitar l’assoliment per part de la ciutadania de les iniciatives proposades per l’ajuntament de cara a l’implantació de l’Agenda 21 Local.
• 27 de març de 2004 1ª Reunió de la comissió A21L-Ullal. Assistents: Javier Garcia, Toni Segarra, Maria Luz i Gauden Fernández.
A la reunió s’analitzà com el Col•lectiu Ullal podia catalitzar l’implantació de la agenda 21 a Sollana, concloent que si bé no podia prendre accions executòries pròpies de l’ajuntament si podia sensibilitzar a la població cap a temes medi ambientals, creant així una demanda ecològica que forçaria al govern local a executar amb convicció l’A21L.
Mitjançant una turmenta d’idees es proposaren un bon grapat d’activitats que s’acordà concretaríem en una propera reunió.
• 8 de maig de 2004 2ª Reunió de la comissió A21L-Ullal. Assistents: Javier Garcia, Gabi Ridaura, Maria Luz i Gauden Fernández.
A la reunió es concretaren les activitats a realitzar, podent-se diferenciar dos vessants: la primera a nivell institucional, en la que el Col•lectiu proposaria a l’Ajuntament la constitució d’un Consell Municipal del Medi Ambient, composat pel regidor de medi ambient, un representant del Col•lectiu Ullal, representants de partits polítics, de llauradors, d’empresaris, de les sèquies, etc. que tindria com a missió el desenvolupament de les infrastructures necessàries per a fer de Sollana un poble sostenible; i l’altra vessant que seria la de crear un projecte d’activitats de sensibilització ciutadana cap al medi ambient amb ajuda de les subvencions que la conselleria atorga per a aquestos menesters.
En relació a la segona vessant s’acordà crear un projecte apte per a presentar-lo al més de setembre d’enguany a la conselleria.
Este projecte estaria composat per una sèrie d’activitats agrupades en sis temàtiques: medi ambient sollaner, aigua, deixalles, energies, soroll i interculturalitat, que es desenvoluparien al llarg de l’any 2004-05.
El calendari d’activitats proposades és el següent:
1. Trimestre octubre/novembre/desembre de 2004 – INTERCULTURALITAT - Activitats escolars i per a adults enfocades en el comerç just i sostenible amb material didàctic i suport per part d’Intermon Oxfam.
2. 1er semestre de 2005 (gener-juny) – AIGUA, ENERGIA, DEIXALLES I MEDI AMBIENT SOLLANER - Activitats escolars en forma d’unitats didàctiques i per a adults en forma de xerrades i visites, en base a material propi i existent al CEFIRE: UD arròs, UD aigua, UD energies alternatives; visites a la depuradora de Sollana, a la planta de tractament de residus d’Alzira o Guadassuar; xerrades sobre etnobotànica (amb presència de Joan Pellicer), xerrades sobre agricultura ecològica; taller de cuina; Creació d’un manual de pràctiques domèstiques, etc.
3. Mesos de juliol i agost de 2005
i. Fomentar el dia de la bicicleta (volta ciclo-ecològica pel terme).
ii. Taller de voluntariat per a la marcació dels punts d’interès dels itineraris didàctics publicats pel Col•lectiu.
iii. Concurs-exposició de fotografia sobre el medi ambient sollaner.
iv. Jornada de millora del medi al portet de Sollana.
Gauden Fernández Vanaclocha
Secretari Col•lectiu Ullal
15 de maig de 2004
INVISIBLES
Hace 1 año
0 comentarios:
Publicar un comentario