Excursió a Torrent

|




TORRENT
Torre mudéjar
Museu Comarcal de l’Horta Sud

Dissabte 24 d’abril 2010
Concentració: 8’45 h. Bar Rívoli
Eixida 9’00 h. Eixida nº 83
Cal anar ben desdejunats.

VISITA RECOMANABLE ULLAL- VISITA RECOMANABLE ULLAL

PROGRAMA. Eixida de Sollana a les 9 h. En arribar a Torrent (al voltant de les 10 h.), quedarem amb Adrià Bessó (director del museu Josep Ferris) qui ens mostrarà l’església de l’Assumpció i seguidament el museu. A mitjan matí podem fer-nos un cafenet. A continuació l’arqueòloga Lourdes Roca (encarregada de la restauració) ens farà una visita guiada a la torre musulmana i pel Torrent antic. Acabada l’eixida hi ha dues possibilitats: quedar-se a dinar una boníssima paelleta que ens la faran els amics d’Alaquàs o tornar-se’n a casa a dinar. Contactar amb JUANVI FERRÚS


UNES PINZELLADES DE TORRENT. ( Per Vicent Mocholí. ) El proper dissabte 24 d’Abril visitarem un poble de l’horta sud, cap de partida judicial i amb el creixement demogràfic més elevat que cap altre de tota l’horta: la ciutat de Torrent. Des dels seus orígens, que es remunten a l’edat de bronze, al terme de Torrent s’han trobat restes del temps dels romans. Sembla evident que l’etimologia del topònim és d’origen llatí fent referència a un torrent o barranc i de fet hi ha restes de viles romanes. La llarga dominació musulmana ha deixat a Torrent una herència molt més notòria; en el traçat dels seus carrers, estrets i tortuosos, d’una estructura àrab i sobretot en la grandiosa torre, bastida probablement a la fi de l’època islàmica. Conten les cròniques que aquesta fortalesa va ser donada per Jaume I a l’ordre de l’Hospital l’any 1233 i foren ells els encarregats de poblar l’alqueria, amb famílies d’aragonesos i catalans, i tingueren jurisdicció sobre el lloc fins el 1807.

L’època foral va deixar a Torrent edificis significatius com l’esglèsia de l’Assumpció (s. XVI), amb estil gòtic tardà. Altre edifici singular és l’ermita de San Lluis Beltran (XVII).

L’any 1848 marca l’inici d’una sèrie de reformes urbanes: l’enllumenament públic, el pont que sobre el barranc s’uneix amb la carretera d’Alaquàs i, el 1893, el primer ferrocarril de via estreta. Una època, aquesta, d’economia pletòrica i de gran activitat industrial, consolidada amb l’elaboració de xocolates i graneres (“de Torrent, granerer”). Aquesta bonança econòmica queda reflectida en els edificis modernistes, així com detalls característics de l’època (reixes façanes, ornaments,..). Però és a la segona meitat dels segle XX quant Torrent es transforma, amb un creixement desorbitat, fent-se notar les primeres corrents migratòries, no tan sol en aquesta ciutat sinó en tota l’horta sud, consolidant una industria de tota mena.

Torrent al dia d’avui és una xicoteta ciutat populosa i moderna, que ha anat perdent la idiosincràsia de poble de l’horta i on gent de tot el país i d’altres formen part de la seua població.Torrent afronta l’inici del tercer mil•leni essent una ciutat moderna, amb àrees residencials com són el Vedat i les “cumbres de Calicanto”. Els masos repartits per tot el terme, que foren font de riquesa amb els tarongers, alguns s’han convertit ara en polígons industrials. En l’aspecte arquitectònic i cultural, destaquen la casa de la cultura, l’Ajuntament, i l’asil, tots ells edificis d’interés que han estat rehabilitats. Però sense dubte la joia cultural de Torrent és l’auditori, construcció d’estètica contemporània, que ocupa una superfície de 3000 m2 i té una capacitat superior als 600 espectadors. Dintre de la excursió per Torrent, visitarem el museu comarcal de l’horta sud Josep Ferris March. Aquest fou concebut des dels seus orígens, en juny del 2000, com un centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural de la comarca, destacant aquells elements que constitueixen els seus senyals d’identitat. A més de l’exposició permanent de la casa de llauradors que alberga el museu, els seu director Adrià Bessó Ros ens explicarà el funcionament i tots els projectes que s’estan duent a terme. Per acabar, visitarem la torre mudéjar amb l’arqueòloga Lourdes Roca, la qual ha estat l’encarregada de la recuperació d’aquest important edifici. EXCURSIÓ ORGANITZADA PER JUANVI FERRÚS (logística) I VICENT MONCHOLÍ (Contactes en Torrent).

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB