Eixida nº 109. 26-0ctubre-2013: El Castell de Benissanó

|



Eixírem de Sollana a les 8:30 i com que arribàrem bastant bé a Benissanó i la visita no la teníem fins les 10:15, el primer que férem va ser esmorzar en un bar ben a prop del castell. Davant del bar estava el Pouet de la Salut on abans la gent solia agafar aigua, però ara està tancat i això no pot ser.

Després d’esmorzar, anàrem al castell on estava esperant-nos Begoña, la nostra guia, qui ens explicà tot el referent a la història del Castell, que data del s. XV i que es va construir per orde del Senyor Luís de Cavanilles Villarrasa, aleshores Governador General; en el transcórrer del temps va passar per diversos propietaris dins de la mateixa família, però va ser l’any 1960 quan va ser adquirit per un empresari i finalment el 1996 el va comprar l’Ajuntament de Benissanó.

El castell està molt ben conservat i restaurat, tant la part baixa, com la segona planta, on hi ha les dependències. El sol del terra té una ceràmica molt bonica i ben conservada, perquè la majoria de rajols són originals, així com també els sostres. Begoña ens va explicar una història molt curiosa, la del Rei de França Francesc I qui després de perdre la guerra contra Carles I, Rei d’Espanya, va ser reclòs al castell de Benissanó i va rebre un bon acolliment a causa del rang que tenia. Un dia de ball, el Rei els digué a les seues filles que ballaren amb ell i elles li van contestar que ni mortes i davant de tal atreviment, el rei les va agafar pels cabells  i així les mostra humiliades al rei de França, doncs bé en una de les dependències del castell, en la sala noble, hi ha un vidriera que representa aquesta història i al voltant de la sala, un fris amb els escuts dels Cavanilles Villarrasa alternant amb una inscripció que diu la frase següent: “la supervia de vos matarà amos a dos” la qual fa també al·lusió a la història.

La Mare de Déu del Fonament és la patrona de Benissanó, va ser descoberta el 1699 per Vicent Monrabal mentre feia unes excavacions a casa seua i es va trobar una medalla de la Mare de Déu, a qui , degut a les circumstàncies de la troballa li posaren aquest nom, castellanitzat incorrectament com VIRGEN DEL FUNDAMENTO.

Visitàrem l’església i el senyor rector, D. Ismael, molt amable, ens explicà les diverses pintures que s’hi conserven, algunes d’elles molt rellevants com la de l’altar major amb la taula de l’Adoració dels Reis Mags, atribuïda al pintor Claudio  de Sant Leocadio, un quadre de la Mare de Déu dels Desemparats de donacions i un quadre de Jesús el Natzaré de Joan de Joanes.

Acabada la visita de l’església, recorreguérem el poble fins la muralla, que ens quedava per veure i miràrem els quatre portals, el de Llíria, el de Bètera i l’últim, el de València i tornàrem a dinar a casa.

Bé, passàrem un matí molt a gust i gaudint d’aquelles coses que ens agraden.

https://picasaweb.google.com/108891874093879902528/EixidaCastellBenissano

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB