ASSOCIACIÓ CULTURAL COL·LECTIU ULLAL
EIXIDA Nº 85. Dissabte 3 de juliol de 2010
Guia de la Visita: Dr. Javier García Gómez, Unitat d’ Investigació d’Educació Ambiental - Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials. Universitat de València
Concentració a les 8’00 h al Bar Rívoli. Arribada a Sollana al voltant de les 13’30 h.
Recorregut:
Eixida des del bar Rívoli en cotxes fins al Portet de Sollana on agafarem una barca per creuar el llac de l’Albufera fins a la desembocadura de la sèquia de Catarroja. Des d’allí caminarem fins arribar al Filtre Verd del Tancat de la Pipa.
El Filtre Verd del Tancat de la Pipa és un filtre com el que estan fent a Sollana però ja acabat i en funcionament. Farem un recorregut que ens permetrà vore els seus diferents ambients i com és el seu funcionament.
ELS FILTRES VERDS, UNA EXPERIÈNCIA PILOT
Tenint en compte la situació de la qualitat de les aigües de la llacuna de l’Albufera, calia per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, planificar una sèrie d’actuacions que tenen com a objectiu revertir en la mesura del possible l’estat de deteriorament de la mateixa. Entre aquestes actuacions, la que es proposa dur a terme en el Tancat de la Pipa és una de les més noves: els Filtres Verds. Es tracta d’aprofitar la capacitat de depuració de les zones humides (eliminació de matèria orgànica i nutrients) per “depurar” les pròpies aigües del llac ja que són riques en matèria orgànica: el fitoplàncton. Tot i que el sistema de tractament instal·lat al Tancat de la Pipa, un aiguamoll artificial de Flux Superficial, no és un sistema nou, sí que ho és l’ús per al qual es destinarà. Habitualment, encara que tampoc està molt estès, els sistemes de depuració basats en aiguamolls artificials s’utilitzen com a elements auxiliars a sistemes de tractaments convencionals d’aigües residuals. El seu objectiu sol ser el “afinament”; d’aigües residuals parcialment tractades i solen ser més utilitzats en xicotetes comunitats. No hi ha moltes experiències prèvies amb objectius similars als plantejats en els Filtres Verds del Tancat de la Pipa. És per això pel que els Filtres Verds es plantegen com un experiment pilot l’objectiu fonamental és endevinar els paràmetres òptims de funcionament del sistema de depuració: en poques paraules, quanta aigua és capaç de depurar el Filtre Verd diàriament. Per això el sistema de llacunes pot operar com tres unitats independents, cadascuna de les quals pot tindre diferents condicions de treball (cabals, tipus i densitat de plantes, zones ombrejades ...). Una altra característica conceptual de disseny del sistema és que la circulació de l’aigua a l’interior del sistema siga de la forma més senzilla i natural possible ja que es tracta d’un “Tancat”, on l’aportació d’aigua s’efectua per gravetat i així circula per tot el sistema de llacunes. Únicament quan ha travessat els filtres i ja està depurada es retorna al llac mitjançant el sistema de bombament present a la zona de l’edifici.
CAL DUR: Gorra o barret, crema de protecció solar, motxilla amb esmorzar, picadeta per compartir i beguda.
Avisar a Juanvi Ferrús abans del divendres 2 de juliol si esteu interessats en acudir a l’excursió per tal de controlar les places disponibles a la barca que farem servir en la visita.
INVISIBLES
Hace 1 año
0 comentarios:
Publicar un comentario