Eixida nº 119: El pantà de Tibi. Dissabte, 13 desembre de 2014

|

ASSOCIACIÓ CULTURAL COL·LECTIU ULLAL, SOLLANA.

Eixida nº 119: El pantà de Tibi         Dissabte, 13 desembre de 2014 
ORGANITZA: Juanvi Ferrús  Zaragozá           CRÒNICA: Alba Martínez Gandia  

UN PANTÀ SINGULAR. “El pantà de Tibi, és un dels pantans més antics d’Europa, Començà a construir-se l’any 1579 i s’enllestí el 1594 amb alguna que altra interrupció pel mig. Va costar 58.23 lliures, 17 sous i 4 diners. Podeu imaginar l’esforç humà que significà alçar-lo en aquella època. Només en recordar que les pedres amb què està fet foren tallades a mà, una a una, ens val la pena considerar-lo també una mostra de la importància que tingué l’ofici de picapedrer fins fa ben pocs anys. Aquest pantà, encara hui dia, és una exemple de tècnica arquitectònica pel tipus de construcció amb carreus fent arcades de mitja bòveda amb compressió. Amb un front d’uns 46 metres d’alçada i entre els crestalls de la muntanya que l’aguanten, quan l’aigua l’ompli, passejar aquest camí ens ofereix un paisatge inesperat.” Segons diu un rètol al peu del pantà. 

El dissabte 13 de desembre del 2014, va tenir lloc l’eixida 119 del Col·lectiu Ullal de Sollana. L’excursió va ser al Pantà de Tibi, situat a la província d’Alacant, més en concret entre els termes municipals de Tibi i Xixona. Aquest embassament està construït sobre el riu Montnegre i és el pantà més antic d’Espanya i un dels més d’Europa, amb 435 anys (1850-2015). Va sofrir un trencament parcial el 1601, i l’embassament va estar buidat i reparat. Un segon trencament, aquesta vegada més agut, va tenir lloc en 1697 i va deixar inutilitzat aquest durant 41 anys, ja que en 1738 van començar les reparacions.
Respecte  les sensacions que ens va provocar, un dels moments de més pressió va ser la difícil escala per pujar fins dalt del Pantà, aquesta mesurava uns 43 metres i era totalment vertical, i tots, amb el cor en un puny i el fetge a la gola, vam ser capaços de pujar fins a dalt i observar, a una banda el preciós embassament, i a l’altra, el paisatge muntanyós que teníem al davant. Pocs van ser els valents a acostar-se a la vorera per on havíem pujat, ja que aquella altura, donava vertigen a qualsevol.
Una vegada dalt, vaig escoltar més d’un comentari com: -Ja podeu treure la corda per a botar- o, -També podríem haver portar la goma!-. El que em fa recordar al Sequer de Minguet. Es preguntareu a que ve aquest paral·lelisme, doncs, és perquè la presa té una amplària d’uns 30 metres, i el tipus de sòl, va recordar a més d’un al Sequer més famós de Sollana.
La ruta de senderisme va estar molt bé, i a més variada, ja que hi havien trams de senda, amb una dificultat baixa, i altres, que havies d’agafar-te d’un company per a no caure, sobretot a la baixada.
Un dels punts que cal recordar, és el restaurant, on alguns es van endur un bon entrepà de pernil i formatge per esmorzar entre un pa ben torrat.
Quan ja tornàvem i quasi arribant, alguns del grup baixaren a escodrinyar un hotel de quatre estrelles vora la senda, l’Hotel  FINCA RONESA, diu que es feren una cerveseta i algunes fotos i que l’hotel estava molt bé.
Per finalitzar, destacar l’ambient familiar del Col·lectiu Ullal, ja que he compartit amb ells poques excursions, però sempre que vaig, és un gust poder gaudir de la seua companyia.


EL PANTÀ DE TIBI, EL PRÒXIM DESTÍ DE LES EIXIDES DE L’ULLAL. El Col·lectiu Ullal de Sollana ha programat una eixida per a dissabte 13 de desembre al pantà de Tibi, l’embassament en funcionament més antic d’Europa, on es pot gaudir d’un paisatge muntanyenc molt emblemàtic al cor de la foia de Castalla. La ruta senderista que es recorrerà té un grau de dificultat baix –11 km entre l’anada i la tornada– i l’hora prevista d’acabament és a les 13.30 h. Qui estiga interessat a assistir a l’excursió, pot contactar directament amb l’associació o per mitjà del Diari de Sollana. Diana Buïgues. Diari de Sollana. 11.12.14  

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB