Eixida nº 113: MOIXENT, un passeig per la Toscana valenciana

|



ASSOCIACIÓ CULTURAL COL·LECTIU ULLAL, 
Eixida núm. 113: MOIXENT, un passeig per la Toscana valenciana.
Dissabte, 22 febrer 2014    
ORGANITZA: José Manuel Talens (del Centre Excursionista de València).
CRÒNICA: Paco Vila Llinares

A les 8 del matí eixírem des de la Plaça Major, un grup de 20 persones en diversos cotxes, iniciant el recorregut cap a Moixent. A les 9:15 arribàrem a la Plaça del Convent on estaven esperant-nos José M. Talens, Javier García, el matrimoni peruà i uns familiars de Paco Buigues. Tots junts ens traslladàrem a l’inici de la ruta de senderisme que anàvem a fer pel Barranc de les Covatelles, una ruta molt interessant per la gran varietat de vegetació típica mediterrània molt ben conservada, disfrutant al mateix temps d’un paisatge molt bonic, al qual ja comencen a dir-li “la Toscana Valenciana”, tot això molt ben explicat per J.M. Talens que ens va fer de guia durant tot el dia. Abans d’acabar la ruta, férem un descans per a esmorzar amb un ambient esplèndid, en una zona on podíem disfrutar del sol perquè a l’ombra feia un poquet de frescoreta.
En acabar la ruta a peu, pujàrem als cotxes per traslladar-nos fins al poblat ibèric de la Bastida datat al s. IV a.c. on férem un interessant recorregut per les restes arqueològiques i també poguérem vore una bona reproducció ampliada del Guerrer de Moixent del qual hi ha una obra germana en els jardins de l’antic Hospital General al costat de l’ermita de Santa Llúcia. La figura original del Guerrer de Moixent es troba en el Museu de Prehistòria de la Diputació de València des de l’any 1931. El guia també ens portà a vore una reproducció a grandària real d’un habitatge d’aquella època amb els estris que utilitzaven, donant-nos una molt bona explicació de com vivien els ibers.
En acabar la visita al poblat, ens arrimàrem a les bodegues Celler del Roure, propietat de la família Calatayud, les quals es posaren en marxa l’any 1996 i que tenen unes interessants bodegues subterrànies amb 100 gerres de fang que es calcula que són anteriors al segle XVII, ja que en aquest segle es troba la primera documentació on es mencionen. Desprès de fer la visita ens convidaren a fer una degustació de vins criats a la zona de les Alcusses, a 500 metres d’altitud, com eren el vins: Maduresa 2008 Crianza, Setze Gallets, vi jove, les Alcusses Crianza i Cullerot Blanc. Cal dir, per tancar  el recorregut per les bodegues, que l’atenció de la família Calatayud va ser molt amena i agradable.
Finalitzàrem la visita quasi a hora de dinar i ja ens estaven esperant al restaurant Bon Aire on ens serviren un menú casolà que ja havíem acordat prèviament, els plats principals foren un Gaspatxo Moixentí o una paella de conill i verdura, molt diferent a la que estem acostumats a la zona de La Ribera, tot açò acompanyat d’un molt bon ambient i atenció per part del restaurant.

Després de dinar ens traslladàrem amb els cotxes al centre de la població de Moixent, on des de la plaça de l’Ajuntament i cap a les 5 de la vesprada, el grup i altres persones que es van unir, començàrem una visita guiada i teatralitzada, acompanyada per un grup de músics locals pels carrers del Moixent medieval, explicant-nos Talens com eren les construccions i la forma dels carrers, així com la història i els costums de l’època, ressaltant la transició de l’època musulmana a la cristiana tot dins del barri de Santa Ana amb uns carrers estrets i alineats d’una forma molt interessant a l’església de Sant Pere, d’estil neogòtic, des d’on es divisava el castell Almohade del segle XII. A continuació vam vore la projecció, en el saló parroquial, d’un vídeo de la llegenda local de l’Escala de la Donzella, de d’allí ens traslladàrem al llavador municipal que continua en funcionament i el qual encara és utilitzat per algun que altre veí.
Hem de felicitar molt sincerament al grup de teatre, als músics i al guia per la labor que estan portant endavant per a promocionar el poble de Moixent, dinamitzant la zona que està molt afectada per l’actual crisi.
Acabàrem la visita cap a les 7 de la vesprada havent gaudit d’un dia molt complet i agraint l’entusiasme que ens demostrà en tot moment el nostre guia José M. Talens del Centre Excursionista de València.

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB