Excursió núm., 106 Dissabte 27 d’abril de 2013: Els pelegrins de Les Useres. Xodos – Sant Joan de Penyagolosa

|



Excursió núm. 106  dissabte 27 d’abril de 2013

Assistents: Paco i Àngela, Santi i Pepa, Joan, Francesc i Pepa, Isabel Llinares i l’home, Cristina, Javier, Carmen Ros i Carmen Andreu (13).



Havíem quedat que eixiríem de la Plaça Major de Sollana a les 6:30 h. i a les 6, es posà a ploure.  Marxàrem cap a Xodos enmig del xàfec; el viatge va anar acompanyat del mal temps. En Atzeneta van acudir Javier Gómez, Carmen Andreu i Carmen Ros. Esmorzàrem i continuàrem fins a Xodos. Com què les previsions eren que seguiria plovent més dèbilment,  Paco Montagud ens va proposar entre pujar amb els cotxes a Sant Joan de Penyagolosa i tornar amb els pelegrins, o fer l’anada i la tornada a peu. Decidírem arriscar-nos i férem aquesta última opció.

  


Començàrem la ruta acompanyada per les explicacions botàniques de Javier. Coneguérem els coixins de monja, les savines i les diverses classes de pins, els quals canvien segons l'altura a la que es troben. Arribàrem a les 12:30 h. a Sant Joan de Penyagolosa, dinàrem a corre-cuita mirant alhora com els pelegrins, vestits de blau, amb barret i uns rosaris enormes de boles de fusta, feien descalços la seua aparició. Després d'una cerimònia davant la creu, començaren la seua baixada a Xodos.




Ens quedarem a Sant Joan per a veure l'ermita i les estances on havien passat la nit els pelegrins. Després iniciàrem la ruta de baixada fins a Xodos, intentant al llarg del recorregut alcançar-los, ja que ens duien una hora d’avantatge. En Xodos els trobàrem eixint de l'església cap a Les Useres. Des del cim del poble els seguírem fins que desaparegueren a la llunyania. Al viatge de tornada férem una "paradeta" en Atzeneta per raonar i calfar el cos amb un cremadet.



L’oratge s'havia portat bé, les previsions havien fallat. Com diu Javier, només triomfen aquells que no temen al fracàs.





Cristina Molina Fort


 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB