Excursió Cultural: Cullera, patrimoni històric

|


Eixida nº  102 

Dissabte 6 d’octubre de 2012.

Guia : tècnic Ajuntament de Cullera.   Organitza :  Pau Córdoba



RECORREGUT PEL PATRIMONI HISTÒRIC DE CULLERA
REFUGI DE LA GUERRA CIVIL, TORRE DE LA REINA MORA, CASTELL MEDIEVAL I TORRE DEL MARENYET.

9.00 H. Eixida de la Plaça Major de Sollana cap al Mercat de Cullera, on aparcarem els cotxes i esmorzarem als bars pròxims al Mercat. Arribada cap a les 9.20.

10.00 H.  Refugi de la Guerra Civil situat al Mercat de Cullera, allí ens esperarà el Guia per mostrar-nos el refugi i fer-nos l'explicació. També hi ha un audiovisual.

11.00 H.  Després anirem a vore la Torre de la Reina Mora, amb el mateix Guia. Està en la primera revolta, molt a prop del Mercat.

Continuarem amb la pujada al castell per la Senda del Viacrucis.

12.00 H.  Visita al Castell de Cullera. Allí ens espera Lorena (gestora del patrimoni museístic de Cullera), per ensenyar-nos el castell i fer-nos les explicacions de cada lloc. També visitarem l'Exposició  "Cullera a través de su historia: formas, tintas y papeles" fons de l’Arxiu Històric Municipal.  13.00 H.  Baixada del Castella cap el Mercat.

13.30 H.  Visita a la Torre del Marenyet. On ens espera el Guia per mostrar-nos la torre i vore l'audiovisual.

14.00 H.  Finalitza la visita a Cullera, a partir d’ací dos possibilitats: tornada a Sollana o dinar en un restaurant de la platja. 

Notes: Hem de ser un grup mínim de 10 persones, cada visita es paga però es fa càrrec el col·lectiu. Interessats poseu-vos en contacte el més prompte possible  amb PAU CÓRDOBA  o bé  per confirmar assistència i dinar o no.




III Festa Estellés

|






Divendres 28 de setembre de 2012
Lloc: Magatzem de Juanvi Ferrús C/Carcaixent nº 30, Sollana
SOPAR POPULAR MEDITERRANI:

9’30 h. arribada al local, aportacions de gastronomia mediterrània per part dels assistents.  // 10 h. sopar popular: picadeta del que han dut els participants // 11 h. Presentació del llibret QUADERNETS DE LITERATURA I ESCRITS nº 3 i RESSOPÓ POÈTIC: música i versos (un combinat de peces musicals amb lectures de poemes d’Estellés).
MÚSICA: Peces musicals de la mà del jove virtuós violinsta sollaner Jordi Perales.
LECTURA DE POEMES: Per xiquetes, xiquets i joves de Sollana.

L’any passat celebràrem per primera vegada a Sollana la II FESTA ESTELLÉS amb una resposta considerable per part dels membres i simpatitzants de l’Ullal, tant pel que fa a les aportacions gastronòmiques com a la participació en les lectures de poemes. Enguany us presentem una nova proposta. Però, què és això de la FESTA ESTELLÉS?.
Com molts ja sabeu, l’any 2011, l’escriptor d’Alginet i amic del Col·lectiu JOSEP LOZANO, va estendre la proposta de dedicar un dia festiu, gastronòmic i cultural a la figura del poeta valencià VICENT ANDRÉS ESTELLÉS. La idea, la va prendre dels escocesos, qui al voltant del 25 de gener, es reuneixen cada any per celebrar el naixement del poeta escocès ROBERT BURNS a través d’un sopar popular que exhala tradició, folklore i orgull amb una barreja de degustació gastronòmica, lectura de poemes i balls i cançons populars.
I Lozano va triar la figura del poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés, pel caràcter popular de la seua poesia. La FESTA ESTELLÉS, copiarà el ritual escocés i fixarà tres elements indispensables: la gastronomia, la música i la poesia.
La nostra proposta és la següent:


1. Cadascú portarà un o uns plats de casa típics i també alguna beguda valenciana per gaudir i compartir tal i com feia Estellés amb els seus versos. El col·lectiu s’encarregarà de la beguda base: cervesa i aigua, pa, gots i plats de plàstic, servilletes i taules i algunes cadires.
2. SUGGERIMENTS del que podeu dur (açò només són alguns suggeriments per si no sabeu què dur, però podeu portar el que volgueu):
Picadetes i Plats més consistents: olives i pimentons en salmorra, fabetes coentetes, formatge i pernil, esgarradets, mandonguilles d’abadejo, “pepitos”, truites de qualsevol forma: de creïlla, de creïlla i ceba, de verdures, de xampinyons, etc, coques de verdura o d’altres (es poden comprar també en algun forn), panaetes de brossa, de peix o d’altres, amanides de qualsevol forma, algun plat casolà típic valencià com all i pebre, algun suquet, etc, etc, etc.  Per beure: Vi valencià blanc o negre. Per a postres: cacau, tramussos, meló d’alger, de tot l’any, dolços cassolans, carabassa torrada, etc... Per al café: Podeu dur café en un termo (i sucre i culleretes), Mistela valenciana, Herbero, licoret, .....
PER FACILITAR L’ORGANITZACIÓ, podeu dur algunes cadires plegables, per si no en tenim prou, i si voleu també poder dur al cabasset els vostres plats, coberts, torcamans, servilletes, etc, etc.
3. Quan arribem al local, deixarem tot el que hem dut sobre una taula i a les 22 h. començarem a sopar, servint-nos, com si fora un buffet llibre, del que més ens agrade de tot el que hi haja.
4. Acabats de sopar i després d’unes paraules que explicaran el sentit de la festa, es procedirà a l’audició d’algunes peces musicals del jove violinista Jordi Perales, seguides de lectures de poemes  per part de diversos xiquetes, xiquets i joves de Sollana. Acabarem amb la lectura conjunta del popular poema estellesià ASSUMIRÀS LA VEU D’UN POBLE amb el fons musical del violí.
Que no t’ho conten!!!!
Si voleu acudir i participar de la festa poseu-vos en contacte amb:
BLAS FUENTES BENITO 
JUANVI FERRÚS ZARAGOZÀ 
JOAN FERRÚS VANACLOCHA  
La festa no està pensada únicament per als membres de l’Ullal, així que podeu fer partícips a aquells amics, coneguts o familiars que tinguen ganes de passar una vetllada gastronòmica i cultural amb nosaltres. Heu de dir quantes persones sou, i també si voleu, podeu dur un poema valencià (d’Estellés o altre poeta valencià) per llegir-lo allí. També podeu dir el que portareu per sopar si ja ho sabeu. Ànim en aquesta 2ª Festa Estellés a Sollana, una activitat nova i diferent i amb un regust especial, si l’any passat va eixir bé, que es repetisca també enguany. 

Qui era Don Miguel Lopez Marco?

|

Aci teniu un enllaç a la pàgina del CEIP de Sollana on podras llegir la biogràfia d'aquest insigne sollaner:

http://intercentres.edu.gva.es/intercentres/46008042/index_htm_files/Miguel%20Lopez%20Marco.pdf

Esperem que siga del vostre interès.

Intruso en Albeyteria en Sollana

|

Aci teniu un article que va escriure el Dr. Vicente Dualde en el BIM de Sollana (Festes Majors de 1989) i dedicat al nostre company i cronista  Juan Moleres.

Clica aquest enllaç i  llegeix-lo:
http://www5.colvet.es/aehv/pdf/Dualde%204.pdf

Esperem que siga del vostre interes.

Rutes i visites culturals en Sollana

|

A la pàgina web http://www.teuladi.es/   trobaras l'agenda cultural de la província de Valencia.
En referència al nostre municipi trobaras  rutes culturals a indrets naturals i  del nostre patrimoni historic-artistic.   Les rutes que podras veure son les següents:
-Un passeig per la història
-Ruta verda. Un passeig pels espais naturals
-El portet
-El filtre verd
-Casa del tancat de Sacares
-Ullal de la Font del Forner
-Casa de l'Ale
-Paratge de la Creueta i la Alcaissia
-Plaça Major
-Esglesia parroquial i orgue
-Esglesia conventual del Raval
-El pou artesia
-El mercat
-La casa consistorial

En cadascuna d'elles trobaras les dades del event, aixi com una xicoteta descripció i mapa inclos.

Visita la pagina i gaudeix dels indrets de Sollana

Memòria d'activitats número 14

|

Ja teniu a la vostra disposició la memòria anual d'activitats del Col.lectiu on podreu veure la tipologia d'activitats que realitza la entitat Cultural Ullal de Sollana. La trobareu digitalitzada a la nostra biblioteca o be clikeu al següent enllaç:
http://es.scribd.com/doc/105249316/Memoria-Col-lectiu-Ullal-num-14


Al mateix temps a la nostra biblioteca,   podreu gaudir de l'article aparegut al BIM 51:   El Col.lectiu Ullal presenta un nou llibre: Escrits de Vicente Garcia Castillo.

Esperem que siga del vostre interes



Adequant l'ullal del Rejolar

|

Si fa uns mesos comunicarem que s'habien produit solsides de terra a l'ullal del Rejolar, deixant unes illes de terra al bell mig de la bassa; ara informem que s'esta remodelant la vorera amb pedra. Despres de visitar in situ aquest bonic entorn hem pogut comprovar la pedra que s'ha posat per tal d'evitar possibles solsides.
Felicitem des d'aquesta pagina a l'autoritat responsable d'aquesta actuació.

Penjem la foto facilitada pel nostre company Llorenç Benaches




 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB