XIII ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA

|




El proper divendres 2 de març tindrà lloc la XIII ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA  de l’Associació Cultural Col·lectiu Ullal de Sollana. 
Segons consta  en el Capítol III, Article 12 : “L’Assemblea General es reunirà en sessió ordinària com a mínim una vegada a l’any, dins el primer semestre”.



Els punts de l’ordre del dia seran els següents:
- Lectura de l’acta anterior per a la seua aprovació.
- Memòria anual d’activitats de l’any 2011.
- Balanç de l’any 2011.
- Pressupost per a l’any 2012.
- Activitats previstes per al 2012.
- Nova adreça de la seu social del Col·lectiu. Aprovació.
- Precs i preguntes: torn obert de suggeriments, idees, projectes, activitats, eixides, etc...
  

Lloc: Pizzeria Noalba, en  primera convocatòria a les 19:30 h h i en segona a les 20’00 h.







VISITA A VIVER: RESTES DEL FRONT DE LA GUERRA CIVIL

|

DISSABTE 25 DE FEBRER. Eixida nº 98


Organitza: Ramon Juan Navarro.
Excursió de mig dia.

L’excursió consistirà en la visita a distintes posicions, restaurades en la seua major part, del front de Viver, Jérica i Benafer, i que formen un itinerari cultural i turístic en l’actualitat. No es tracta d’una excursió senderista pròpiament dita, però cal dur calçat adequat per a caminar per la muntanya, aigua, esmorzar i, si el temps continua tan fred com en els últims dies, roba d’abric (jaqueta, bufanda, gorra...). També pot ser interessant dur alguna llanterna.
Les posicions estan separades per alguns quilòmetres de distancia, per la qual cosa, agafarem i deixarem els cotxes en diverses ocasions, tot i això es pot aparcar amb prou comoditat enlloc.

PROGRAMA:
-8h Concentració BAR RÍVOLI – Plaça Major de Sollana.
-8.15h Eixida amb els cotxes cap a l’autovia direcció Jérica pel Bypass.
-9.15-9.30h Arribada a Jérica i visita de les restes de les posicions restaurades en La Vegatilla.
-10h (aproximadament). Agafarem els cotxes i anem a les posicions restaurades de San Roque en Viver.
-11h Masadas Blancas. Aparquem per la rotonda. Esmozar. Panels informatius i nius de metralladores de la Via verda.
-12h Visita dels nius de metralladores de la carretera i del monte Ragudo.
-13h (aproximadament). Final de l’itinerari. Dinar a Segorbe.

Interessats en l’eixida poseu-vos en contacte amb JUANVI FERRÚS . 



Presentació del llibre RESISTIR ES VENCER

|

El  proper divendres 24 de febrer es presentara el llibre :

RESISTIR ES VENCER.
El frente de Viver en la Guerra Civil Española”

De Ramón Juan Navarro, soci del Col·lectiu Ullal.

Lloc: Bar Rívoli. Hora: 20 h. Seguidament Ramon ens explicarà també el programa de visita al dia següent a les restes del Front de la Guerra Civil de Viver.

Acabada la presentació es podran fer preguntes i el col·lectiu invitarà als assistents a un refrigeri.

PUNT DE VENDA: el dia de la presentació i PAPERERIA PAQUI: 20 €

LA MORERIA DE LES COVES DE VINROMÀ I EL MUSEU DE LA VALLTORTA.

|



Eixida nº 96, dissabte 03 de DESEMBRE de 2011
Organitza: Juanvi Ferrús – José Cherta Prats. Crònica: José Roman Chulvi
Participants: José Cherta, José Roman i Antonia Chulvi, Sebastià i Àngels, Buïgues i Pepa, Juanvi, Joan Ferrús, Pepa Oroval, Xus i parella.
Asseguts a la taula d’un bar de Borriol, mentre esmorzem i a falta d’una butlleta que, dic jo, s’haurà perdut o, digues un número de l’ú al cinc, que t’ha tocat fer la crònica de hui, m’insinuen els del Col·lectiu.
Començaré per contar-vos que ens traslladem al Paratge Natural de la Moreria de les Coves de Vinromà acompanyats per José Cherta Prats qui ens donarà a conéixer a la resta d’amics el Miracle de les Coves.
Deixem els cotxes al costat del Molí Hidràulic de la Roca, el qual, mogut per la força de l’aigua, es troba a la vora de la rambla que forma el Riu Coves i comencem l’ascens a la Cova de la Campana per una senda ben cuidada amb una barana que dóna seguritat i amb uns escalons de fusta que fan el caminar lleuger.
Cherta ens explica la seua feina de mantindre net i cuidat el camí, amb la conversa de les persones que fan les coses amb sentiment, posant l’esforç pel bé comú, sense esperar res a canvi i amb un altruisme fora de tot dubte. La senda, d’uns cent cinquanta metres, fa un recorregut per la falda d’un penya-segat de naturalesa calcària, s’endevina un abric conegut després com la Cova del Miracle, on una xiqueta assegurava que la Mare de Déu se li apareixia. Cherta, que coneix bé la història, ens ensenya el lloc de l’aparició, ajudant-nos a arribar al lloc ens agafa de les mans perquè la terra està banyada per les últimes pluges i resulta perillós un esvaró. Deixem constància de la nostra presència al lloc amb un ciri encés amb els nostres noms i el record d’unes pedretes que ens dóna Cherta.
Continuem fent camí anant al Museu de la Valltorta, centre d’acollida de visitants per conéixer l’art rupestre llevantí. El museu està emplaçat al terme de Tirig (Alt Maestrat), sembla un mas perfectament embotit en el paratge que l’envolta. Dins, ens fan unes explicacions de la forma de vida dels avantpassats que començaren a pintar les parets dels abrics fa 7.000 anys. Contemplant les pintures, vorem els aspectes de la vida d’aquells sers preocupats per la seua subsistència de caçadors, vigilant la peça en somnis i matant-la abans que passe, veient el cos de l’animal amb les fletxes clavades als costats, figures simples de color roig, moviments harmoniosos, de fugida o acorralament. Els homes dirigint els cérvols als llocs on altres esperen amagats i amb postures de disparar els arcs.
La peça de l’arquer 57 o arquer de la Valltorta, tallat i tret de la Cova dels Cavalls i que pertany a l’Ajuntament de Cervera (Lleida), reclamat per les institucions valencianes, està cedida al museu per cinc anys, em porta a la memòria el nostre patrimoni tan ric, tan poc valorat, espoliat per la manca d’interés i perdut per a les futures generacions.
Per cert molt bona l’olleta covertina i l’embotit que ens tragueren per dinar. I per rematar la jornada una volteta per la fira artesanal després de dinar.





LA COVA DEL PARPALLÓ

|


Eixida nº 97, dissabte 21 de gener de 2012
Organitza: Juanvi Ferrús - Crònica: Carmen, la Conselleira

Participants: Els Ferrussos: Juanvi, Xus, Joan, Santi i Pepa; Joan Borja, Pau Córdoba, Francesc Buïgues i Pepa, Sebastià i la seua dona, Pepa Oroval, Carmen Ros, Conrado Andrés, Enrique Martí, Pura Bessó, Juan Miguel Tolet, Carmen la Conselleira, el seu home Luis, Ramon Juan, Mari Guardiola i Antonia Chulvi.
Dissabte 21 de gener, va tindre lloc l’última escapada del Col·lectiu Ullal de Sollana, Aquesta vegada el recorregut va discórrer pel Paratge Natural Municipal Parpalló-Borrell, situat al terme de Gandia. El grup excursionista, al front del qual es trobava Juanvi Ferrús, estava format per caminants procedents de diversos punts de la Comunitat Valenciana: la majoria de Sollana, però també d’Alaquàs i Picanya, de Benitatxell, de València capital i un de Viver.
El punt de trobada dels participants va ser la Plaça Major de Sollana a les 8:00 h. I, després de carregar piles amb un cafè ben carregat i calentet al Bar Rívoli, eixírem a les 8:15 h per la carretera N-332 direcció Gandia fins arribar al Centre d’Interpretació Ambiental del paratge abans esmentat i ubicat a la carretera Gandia-Barx.
Ja que s’havia concertat una explicació personalitzada de l’exposició del centre d’interpretació a les 11:30 h, la marxa al llarg del sender en l’àmbit de la Caldereta va ser lleugera, a més, no presentava gran dificultat degut a la seua pendent sinuosa de 5,5 km de longitud.
Durant l’ascens, poguérem gaudir d’unes esplèndides vistes de la Caldereta, una xicoteta vall delimitada pel massís del Montdúver, el Tossal d’El Tramús i el pic de la Caldereta. Les vistes panoràmiques eren espectaculars i ja que el dia era assolellat i el cel ras, es podia apreciar clarament la planura de la Marxuquera, Palma de Gandia i Ador.
Abans d’arribar al Coll de la Rafela, el punt més alt de tot el recorregut, Juanvi ens va informar de les característiques i l’estat actual de la Cova del Parpalló, un abric natural de gran rellevància catalogat com a BIC (Bé d’Interés Cultural) degut a les restes paleolítiques trobades al seu interior – plaquetes calcàries amb representacions artístiques, pintades o gravades – la qual cosa la converteix en un santuari prehistòric únic al continent europeu. Una vegada arribàrem al tossal, poguérem gaudir de la conca visual més àmplia de tot el Paratge del Parpalló-Borrell, a més de les poblacions de Xeraco, Xeresa, la Plaja de l’Ahuir i la Mar Mediterrània, a la qual intentava posar límit la costa de l’illa d’Eivissa. Va ser precisament en aquest turó on paràrem uns minuts a reposar forces compartint l’esmorzar que portava cadascú amb la resta dels components i a gaudir tranquil·lament de les incomparables vistes que teníem just al front de nosaltres.
La marxa continuà fins la Font del Garrofer per una senda estreta que a poc a poc ens endinsava en el Barranc de les Voltes. Va ser allà on poguérem seure a l’ombra uns instants per refrescar-nos i recuperar-nos dels descens. Foren inevitables els comentaris comparatius entre aquest punt i el que havíem deixat enrere, en el nostre ascens, on es trobava la Font del Parpalló, una surgència natural d’aigua, però amb poc de cabal.
La marxa es va reprendre sense haver sofert cap contratemps per part dels participants i, malgrat que l’aigua no era potable, més d’un va caure en la temptació de reomplir la seua cantimplora amb l’aigua fresca que brollava de les roques per si apressava la set novament de camí cap al Centre d’Interpretació Ambiental.
Continuàrem baixant fins arribar al camí que va paral·lel a la carretera Gandia-Barx, el qual ens va portar directament al punt d’eixida on es troba el Centre d’Interpretació Ambiental i on, a continuació, una senyoreta ens donà a conéixer els principals valors ambientals, ecologistes, paisatgístics i culturals que han permés catalogar aquest lloc com espai natural protegit.
El centre reuneix tres espais per a diverses activitats i, llevat del vídeo de 15 m. de duració que no visionàrem per falta de temps, gaudírem de les explicacions sobre la flora, la fauna, el paisatge, l’evolució de l’entorn i els incendis forestals que l’han afectat, a més d’altres paraules sobre l’interior de la Cova del Parpalló, tancada al públic des de fa anys, amb l’objectiu de protegir-la d’actes vandàlics.
Acabada l’eixida, i per acord dels components del grup decidírem marxar a Simat de la Valldigna per intercanviar impressions sobre tot el que havíem vis i aprés durant l’excursió. Va ser, tal vegada, aquest ratet de relax el més distendit i divertit del dia, ja que acompanyats per diversos aperitius i begudes que prenguérem al Bar Trinquet del poble de Simat, intensificàrem, més si cap, els llaços d’amistat i unió ja existents entre tots els components del grup.
Eren ja quasi les 14 h quan s’acordà donar per acabada l’eixida 97 del Col·lectiu Ullal, desitjant novament tornar a reunir-nos el més aviat possible per recórrer aquesta vegada les sendes de Viver a Castelló.




Publicacions del Col.lectiu Ullal

|




Ja teniu incorporat a la nostra Biblioteca el triptic de les Publicacions del Col.lectiu Ullal. En ell estan recollits tots els titols que s'han publicat fins al 2011. Hi trobareu les col.leccions Itineraris per Sollana i el terme, Homenatges i altres publicacions.
Per poder veure'l podeu accedir a la nostra biblioteca o be clicar al següent enllaç:


http://es.scribd.com/doc/80075904/Triptic-de-les-publicacions-del-Col-lectiu-Ullal

Esperem que siga del vostré interes.
Llorenç Ben

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB