Escrits de Vicent Garcia Castillo

|


Els escrits que ara veuen la llum són traços que formen, que conformen, part de la història del municipi. A través d'eixos articles es veu d'una manera molt clara l'estima de Garcia Castillo per la seua pàtria natal.
Sollana, un indret enmig de la marjal, tan pròxim i a la vegada tan llunyà per als habitants d'este País del Xuquer, té en Vicent un enamorat que ha pregonat i segueix pregonant convenientment el seu voler.
Amb este llibre, el Col.lectiu Ullal enceta una colecció que de segur tindrà continuitat i per on aniran desfilant altres persones o personatges igualment estimades, dignes i mereixedores de ser l'objecte de l'atenció dels valoren les seues aportacions i els seus esforços per haver treballat a favor de la cultura del seu poble i per haver contribuït a elevar el nivell cultural dels sollaners i  a enaltir els valors que el són caracteristics.

                                                  Aureliano J. Lairón




Punt de Venda:  PAPERERIA ESTUDIO de PAQUI I TONI.
Preu: 10 euros

¿Cuando Sollana se erigió en Republica Sovietica?

|

Aquesta matinada s'han complit  80 anys d'aquesta insurreció anarquista que es va produir al nostre poble. 
Us recomane les lectures tan en castella com en valencia que trobareu al Levante i al Diari de Sollana.


En Levante EMV:
http://www.levante-emv.com/comarcas/2012/01/15/sollana-erigio-republica-sovietica/872586.html

En Diari de Sollana:
http://diaridesollana.info/2012/01/26/hui-fa-80-anys-que-sollana-es-va-erigir-en-republica-sovietica/

Després de llegir-los us recomane la lectura de l'article del sollaner Enric Pedro: " Historia oral d'una insurreció: Sollana 1932" publicat al núm 1 de la revista local Suylana l'any 1998. Si us informeu, en cap moment en Sollana es proclama la Republica Sovietica, aixo es el que diuen molts diaris de l'epoca, sobretot els dretans ,cosa que despres molts escriptors transcriviren, pero no tots els diaris ho relatave aixi. El que es va  proclamar va esser La Revolució Social" i al bando que es penjaren a les cantonades del poble a banda de proclamar la Revolució Social, es deia tambe "Viva el comunisme llibertari", cosa molt diferent del comunisme sovietic. Podeu llegir també al llibre Records d'Infantesa ,del sollaner Julio Llinares Girona, l'escrit: "26 de gener de 1932. Els succesos de Sollana." També al llibre Història de Sollana dels nostre cronista oficial Juan Moleres podreu llegir la narració d'aquestos fets. Al mateix temps us recomane per saber el abans i despres d'aquestos fets la lectura d'un article meu que es va publicar al Llibre de Festes del 2010 titulat En els ergastuls de la Republica. Des d'aci us encoratge a revisar sobre tot. noticies de l'epoca per  veure com es van desenvolupar  els aconteiximents.

Una perdua molt important en aquests fets va ser la del Arxiu Municipal, malgrat que també durant la Dictadura i Democracia s'han fet desapareixer moltes coses més, i tal vegada més importants, que els sollaners no gaudirem.

Salutacions
Llorenç Ben

Eixida núm 97: GANDIA. Senda del Parpalló-Font del Garrofer

|



PROGRAMA: Concentració a la Plaça Major de Sollana a les 8:00 h. Eixirem a les 8:15 h. Arribada a Gandia a les 9 h. Desplaçament al Centre d’Interpretació Ambiental del Paratge Natural Municipal PARPALLÓ-BORREL, ubicat a la carretera Gandia-Barx, a la qual es pot accedir des de la carretera nacional N-332. Només cal dur esmorzar i beguda i si es vol alguna cosa de picadeta per compartir i és clar un equipament adequat.

EXCURSIÓ DE MIG DIA: Tornada a Sollana a les 14:00 de la vesprada (en acabar l’excursió). Recorregut: 5.500 metres. Duració: 3 hores. Dificultat: baixa. Els interessats poseu-vos en contacte amb: Juanvi Ferrús.








La senda SL-CV 79 coneguda com a Senda del Parpalló - Font del Garrofer presenta un recorregut total de 5.500 metres, amb una forma circular que discorre per la vessant sud del Massís del Mondtúver i està catalogada com a senda de fàcil recorregut. Es tracta d'una senda que permet gaudir dels impressionants paisatges que té el Paratge Natural Municipal Parpalló - Borrell. A l'ascendir fins al Collado de la Rafaela, el visitant podrà observar la Vall de Marxuquera, tota la zona de la Cardereta, Xeresa, Xeraco, part de la Marjal de la Safor i el Mar Mediterrani. Descobrir els diferents ecosistemes que alberga, així com també, la diversitat de vegetació i la fauna, seran nous al·licients per als visitants.
Conèixer la Cova del Parpalló, un jaciment arqueològic d'importància a nivell europeu, catalogat com Bé d’Interès Cultural, permet al visitant descobrir l'evolució de l'home del Paleolític Superior, així com conèixer les restes arqueològiques trobades en este enclavament tan singular.
El centre d’interpretació ambiental del PNM Parpalló – Borrell és el punt de recepció dels visitants que volen gaudir d’aquest espai natural i on es vol donar a conèixer els principals valors ambientals, ecològics, paisatgístics i culturals que han permès catalogar aquest indret com a espai natural protegit.
El centre disposa de 3 espais on es desenvolupen diferents activitats. Una sala d’audiovisuals adaptable a sala d’activitats; la sala d’exposició, on s’expliquen conceptes com la flora, la fauna, el paisatge, l’evolució, els incendis forestals, entre d’altres. I el tercer element és un espai que reprodueix l’interior de la Cova del Parpalló i aprofundeix en els aspectes més importants d’aquesta.




Memòria del Col.lectiu Ullal núm 13

|

Ja teniu a la Biblioteca del Col.lectiu Ullal la Memòria núm 13.
Podeu accedir clicant en aquest secció o al següent enllaç:

http://es.scribd.com/doc/78329407/Memoria-Col-lectiu-Ullal-num-13

Desitgem que siga del vostré interes.

Crònica del sopar de Nadal

|


 Bar Rivoli, 23 de desembre de 2011

Per Llorenç Benaches

El mateix dia 23 arribava a València cap a les 8 de la vesprada i en un no res vaig descarregar les maletes del cotxe; ho devia fer ràpid ja que de seguida marxaria cap a Sollana. En un primer moment vaig visitar al meu pare, i quan es va fer l’hora, vaig anar cap al Rivoli tot passejant per el carrer Sueca i la plaça Major.
La cita era a les 21.30.

En arribar vaig observar molta gent, socis i algun simpatitzant que altre; semblava que aquest sopar seria més multitudinari que l’anterior, el d’estiu. Molts dels comensals ja havien agafat  lloc a la taula, i altres no paraven d’enraonar. Vaig seure al costat de Juanvi i Pau;  en front tenia a Joan Borja i Joan Ferrús, i una miqueta més tard es col·locaria al costat Josep Caballero. Vaig veure també al nostre company Paco Vila i a altres més.
La tertúlia comença de seguida envers el tema que estava en boca de tothom, com era la crisi econòmica i de com aquesta ens afectava directa e indirectament a tots nosaltres. Algú deia que la culpa de tot la tenien els de les jaquetes mentre altres opinaven que la tenia tothom; que tot això, es a dir, aquest comportament picaresc  anava inclòs en l’ADN dels espanyols.
Per un moment aparcarem aquesta temàtica tertuliana ja que ens portaven el sopar. El menú va consistir en una picadeta en la que hi havien braves, formatge fregit amb melmelada i una amanida de la casa, i entrepans de tota mena. A mi, els que més m’agradaren eren aquells anomenats “Almussafes” que contenien sobrassada, formatge i ceba fregida. Ens preguntarem alguns sobre l’origen d’aquest típic entrepà. La pregunta va quedar sense resposta.
Desprès continuaven xerrant sobre la temàtica esmentada i sobre algunes qüestions locals sollaneres. Al cap d’una estona ens serviren les pastes nadalenques com polvorons i algun que altre bombo tot amenitzant amb cava nacional. Finalment el cafè, tallat i copa posa fi a aquest menú.

Abans d’agafar la paraula el nostre president es van repartir algunes publicacions. De les editades pel col·lectiu estaven els Quadernets de literatura i escrits núm 2 i el tríptic sobre les Publicacions del Col·lectiu. Desprès, el nostre entranyable company Pau Córdoba ens va repartir una publicació de la CAM titulada  Biografia en còmic de Martin Luther King i desprès un pòster de l’escut del nostre poble, restaurat per Pau Córdoba amb motiu del bateig de la seua neboda Judith i que va ser ideat i presentat a l’ajuntament per el metge Vera i  dibuixat per Ramon Año.

Finalment agafa la paraula Joan Ferrús per felicitar-nos les festes i també per mostrar-nos, a mena de primícia, el llibre que s’està preparant sobre els escrits del nostre estimat company i amic Vicente Garcia Castillo. Es va veure com quedaria la portada i també van gaudir amb una ullada d’aquells escrits que Vicent havia escrit durant tants anys fent gairebé sempre referència a Sollana.

En acabar, alguns marxaren al Ritme per tal de prendre una copa i per a continuar xerrant envers la nostra terreta.

Presentació del llibre: "Escrits de Vicent Garcia Castillo"

|










Amigues i amics de l’Ullal, primer que res desitjar-vos el millor per a l’any que tot just acabem d’encetar i agrair-vos també, una vegada més, la confiança posada en la nostra associació per la vostra continuïtat i assistència a les activitats que habitualment preparem. Si acabàrem l’any amb un sopar de Nadal al Bar Rívoli, per cert amb una assistència més que notable de socis, l’any nou l’encetem amb una nova convocatòria, la presentació del llibre: ESCRITS DE VICENT GARCÍA CASTILLO, el qual, com ben bé ens explica el títol, es tracta del recull dels escrits d’un dels nostres socis més majors i més benvolgut realitzats al llarg de la seua vida.
Alguns de vosaltres, els socis amb més antiguitat en l’Ullal, potser encara recorden l’homenatge que el Col·lectiu li va fer a este sollaner allà per l’abril del 2000; en aquella llunyana data, ja fa vora 12 anys, l’obsequiàrem amb un recull dels seus escrits bellament enquadernat i distribuït entre els socis en fotocòpies, ara, i a petició d’alguns membres, vist que alguns dels nostres homenots locals tenen ja el seu llibre editat (Juan Moleres amb la “Història de Sollana” i el tio Julio amb “Records d’infantesa” ) ens hem decidit novament a editar aquell recull dels escrits, ampliat ara amb nous articles i estudis, alguns d’ells intimíssims i personals, juntament amb paraules de presentacions, agraïments, informes, etc... en total 53 escrits acompanyats d’abundant material fotogràfic i precedits d’una aproximació a la biografia d’aquest sollaner enamorat de la seua població així com també d’uns apartats dedicats al seu arxiu personal a Almussafes (el millor arxiu conservat de Sollana) i als reconeixements obtinguts al llarg d’aquestos darreres anys, en total un volum de dos-centes seixanta pàgines que ens fan un recorregut per molts aspectes de la nostra història local, especialment la de la segona meitat dels segle XX.
El llibre ha suposat un gran esforç econòmic per a la nostra associació i ha estat possible gràcies a les vostres aportacions anuals (les quotes), tot i que hem pogut també comptar amb la col·laboració d’algunes entitats locals com l’Ajuntament de Sollana i la Sèquia Reial del Xúquer així com també d’algunes empreses particulars de la població. És per això que no solament espere veure-vos el dia de la presentació sinó que també m’agradaria que féreu extensiva la invitació a totes aquelles persones del vostre entorn perquè la presentació resultara un èxit més de convocatòria del Col·lectiu Ullal com tantes altres activitats que ja hem fet. En definitiva, la publicació d’aquest llibre és en certa manera un agraïment per tots els anys que el Sr. Castillo ha dedicat a la nostra població i perquè si hi ha una persona que no solament estima Sollana, el seu poble, (com molts), sinó que també ho ha manifestat en multituds d’ocasions i no solament això sinó que ha sabut transmetre eixa estima a altres generacions, i que encara ara, als 88 anys, quan continua escrivint articles per al programa de festes i s’entusiasma com quan era jove quan parla de la història de Sollana, eixa persona és el Sr. Castillo i la nostra gratitud envers ell ha de ser corresposta. A més, confiem que aquesta publicació puga tindre continuïtat en anys posteriors amb el recull dels estudis d’altres sollaners que també ens han il·lustrat sobre la nostra historiografia local.
El preu del llibre al públic en general és de 10 €. Eixe dissabte hi haurà al vestíbul del Centre Cultural, dos punts de venda, en un d’ells estaran els socis Joan Ramon Claver i Antonia Chulvi, heu de dirigir-vos a ells per fer la compra, ja que ells tindran el llistat de membres de l’Ullal. També per al públic en general es posaran a la venda la resta de publicacions de l’Ullal. Posteriorment el llibre es posarà a la venda en la PAPERERIA ESTUDIO de PAQUI I TONI.
En l’acte de presentació està prevista la intervenció de l’arxiver i cronista de la Ciutat d’Alzira, Aurelià Lairòn, que és qui ha fet el pròleg de la present edició, el coordinador de la publicació (un servidor) i la Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sollana, Laura Fortea. Tot coordinat per Francesc Buïgues que farà de presentador.
I ja res més de moment, en breu rebreu també el calendari d’activitats i eixides previstes per al 2012 que està configurant l’actual junta de l’Ullal. Reiterar-vos les gràcies per la vostra col·laboració i assistència a les activitats que preparem i desitjar-vos un difícil any 2012 ple d’optimisme.

Joan Ferrús Vanaclocha
President Col·lectiu Ullal







Aflorament d'un ullal a Sollana

|



En les pasades vacances nadalenques i amb motiu de les obres que s'estaven realitzant en el condicionament del Barranc del Tramusser va aflorar aquest nou o vell? ullal . De seguida li vaig traure diferents instantanies. Una la teniu ací.

Per a més informació podeu clicar en el següent enllaç on teniu la notica que es publicava al Levante EMV:


noticia en levante EMV sobre el nou ullal

Presentació del Conte del Pardalet. A little bird's tale

|


Estimats socis i amics del Col.lectiu:

El proper dijous 12 de gener a les 18:30 tindrà lloc al Centre Cultural la presentació del nou conte de Neus Carañana il.lustrat per l'amic Toni Segarra"El conte del Pardalet -A little Bird's Tale-".

Recordem, que la nostra companya del Col.lectiu ha publicat amb anterioritat també en edicions 96 els contes de literatura infantil: "La nostra amiga Mandonguilla" (2009) il·lustrat per T. Segarra  i "Cendrellós, Mendrellós, saltejador de camins" (2010). 

L'amic Toni ha il·lustrat també altres llibres de literatura infantil que són: "El conte del Ratolí Valentí" (2008) i "El conte de la Lluna, lluneta. Mirant al cel (2010)" tots dos escrits per la mestra sollanera Eva Alepuz i també ha il·lustrat el llibre "Sóc un extraterrestre" (2011) d'Enric Lluch.

Esperem la vostra assistencia



 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB