Assumiràs la veu d'un poble

|


En aquesta ocasió, el membre del Col.lectiu A.D. ens envia un poema d'Estellés per retre homenatge al nostre gran poeta valencià. Des del blog us animem a participar en la Festa que esta organitzant el Col.lectiu Ullal per al proper dia 7 d'octubre en Sollana, i a més a més us animem per a que també participeu en aquest homenatge on line.


Assumiràs la veu d’un poble,
i serà la veu del teu poble,
i seràs, per a sempre, poble,
i patiràs, i esperaràs,
i aniràs sempre entre la pols,
et seguirà una polseguera.
I tindràs fam i tindràs set,
no podràs escriure els poemes
i callaràs tota la nit
mentre dormen les teues gents,
i tu sols estaràs despert,
i tu estaràs despert per tots.
No t’han parit per a dormir:
et pariren per a vetlar
en la llarga nit del teu poble.
Tu seràs la paraula viva,
la paraula viva i amarga.
Ja no existiran les paraules,
sinó l’home assumint la pena
del seu poble, i és un silenci.
Deixaràs de comptar les síl·labes,
de fer-te el nus de la corbata:
seràs un poble, caminant
entre una amarga polseguera,
vida amunt i nacions amunt,
una enaltida condició.
No tot serà, però, silenci.
Car diràs la paraula justa,
la diràs en el moment just.
No diràs la teua paraula
amb voluntat d’antologia,
car la diràs honestament,
 iradament, sense pensar
en ninguna posteritat,
com no siga la del teu poble.
Potser et maten o potser
se’n riguen, potser et delaten;
tot això són banalitats.
Allò que val és la consiciència
de no ser res si no s’és poble.
I tu, greument, has escollit.
Després del teu silenci estricte,
camines decididament.


Vicent Andrés Estellés

Horacianes

|


Comencem amb el  homenatge on line que el Col.lectiu Ullal de Sollana li dedica al poeta valencià Vicent Andrés Estellés. En aquesta ocasió el membre del Col.lectiu J.L.B. ens ha enviat aquest fragment:

res no m’agrada tant
com enramar-me d’oli cru
el pimentó torrat, tallat en tires. 
cante, llavors, distret, raone amb l’oli cru, amb els productes de la terra. 
m’agrada molt el pimentó torrat,
mes no massa torrat, que el desgracia,
sinó amb la aquella carn molla que té
en llevar-li la crosta socarrada. 
l’expose dins el plat en tongades incitants,
l’enrame d’oli cru amb un pessic de sal
i suque molt de pa,
com fan els pobres,
en l’oli, que té sal i ha pres una sabor del pimentó torrat. 
després, en un pessic
del dit gros i el dit índex, amb un tros de pa,
agafe un tros de pimentó, l’enlaire àvidament,
eucarísticament, 
me’l mire en l’aire.
de vegades arribe a l’èxtasi, a l’orgasme. 
cloc els ulls i me’l fot.  


Vicent Andrés Estellés

Els Quadernets de literatura i escrits a la Biblioteca del Col.lectiu Ullal

|


A la Biblioteca del Col.lectiu  Ullal trobarás els dos números de la revista "Quadernets de literatura i escrits"
publicats pel nostre col.lectiu. Amb aquesta incorporació ja hi tenim 32 documents.
Desitgem siga del vostre interès.

2ª Festa Estellés

|

L’any 2011, i a partir d’una proposta de l’escriptor d’Algemesí Josep Lozano, més de 30 pobles i ciutats de la nostra geografia se sumaren a la celebració de la 1ª FESTA ESTELLÉS, la celebració de la llengua i la cultura de les valencianes i els valencians prenent com a motiu el naixement del poeta Vicent Andrés Estellés (4 de setembre de 1922). La proposta suggeria celebra-la al voltant del naixement del poeta, tot i que per ser la data una mica difícil (acabat de passar l’estiu i no arrancat encara del tot el curs escolar), la majoria dels pobles la celebraren al llarg del mes de setembre, alguns en octubre i algun que altre fins i tot en novembre. El model el va prendre l’escriptor riberenc dels escocesos qui al voltant del 25 de gener es reuneixen cada any per celebrar el naixement del poeta en llengua escocesa ROBERT BURNS  (1759-1796) a través del Burns Supper un sopar popular (familiar o en grups) que exhala tradició, folklore i orgull patri on es barreja la degustació del haggis, embotit típic escocés, amb poemes de Burns i cançons tradicionals.


Si vols llegir més, clica al segënt enllaç:

Romeria al llac de l'Albufera

|

Al següent enllaç del Grup de Muntanya de la Valldigna teniu un notica referent a la Romeria que es va realizar al Palmar aquest estiu:


http://grupmv.blogspot.com/2011/08/el-gmvalldigna-amb-el-collectiu-ullal.html

Sopar d'estiu 2011

|

Crònica del sopar d'estiu
29 de juliol de 2011
per Llorenç Benaches


Feia poques hores que havia arribat a Sollana quan em vaig dirigir al Bar Àguila per assistir al sopar d’estiu. Allí, a la plaça Major estava preparada la nostra taula, cal dir que era una gran taula; per a una cinquantena d’assistents aproximadament. Mica en mica anaven arribant els companys i començant les tertulietes entre gent que feia temps que no s’havia vist. La gran sorpresa meua va esser la de veure desprès d’un grapat d’anys, uns 24,  a un company del batxillerat de Sueca, Joan Borja; en un parell d’hores ens posarem al dia de tot allò que ens succeí en aquestos anys.
En va sorprendre molt la gran quantitat de gent que va assistir a l’acte i possiblement siga aquest sopar del col·lectiu el més multitudinari al qual he assistit.
Al voltant de les taules parades, i mentre menjaven la picadeta i els entrepans, encetaven diferents tertúlies d’interès.

Abans del cafè, el president Joan es va dirigir al públic assistent donant-los les gracies per l’assistència i comença a fer un repàs del que havia passat en els últims mesos. Aprofità també l’ocasió per agrair als antics directius tot el treball realitzat i presenta a la nova junta directiva. Desprès es va presentar el Quadernet de literatura i escrits que es va realitzar amb motiu del dia del llibre. Aquest numero 2 contenia dos contes que versaven sobre Sollana del autor Enric Ramiro, Poemes senzills per a persones senzilles, del sollaner Blas Fuentes i una crida a la gent de Sollana per a la segona festa Estellés, per Josep Lozano; tot açò amb il·lustracions del nostre company Toni Segarra.
En acabar, va esser recompensat per una gran ovació. 



Després agafa el torn de paraula Blas i ens va fer unes pinzellades sobre els seus poemes, que per cert va esser guanyador en el concurs literari Vila de Sollana en l’edició passada. I finalment Toni va dir unes paraules sobre les seves il·lustracions.
Desprès del torn de paraules i de les grans ovacions es reprengueren les tertulietes entre els assistents, assaborint ja el cafè o tallat segons les preferències de cadascú.





També ens va mostrar els dos últims llibres que havia fet Paco Tortosa sobre Sueca i Silla i també es va repartir entre els assistents el tríptic de la Ruta Verda de Gauden Fernández , el tríptic informatiu sobre el Col·lectiu i la memòria numero 13 del Col·lectiu que incloïa la composició de la nova junta, els objectius, el llistat dels membres, les activitats realitzades  i les seues cròniques i un article que va aparèixer al llibre de festes d’Almussafes sobre el nostre estimat company Vicente Garcia Castillo .Un autodidacta enamorat de la història, que va rebre el guardó Premi Cívic 2011 el dia 8 de juliol

Com sempre i aprofitant el temps al màxim en vaig quedar fins al final. Quan es va buidar la plaça uns quants companys decidirem anar al Ritme per finalitzar allí les nostre tertúlies estiuenques sobre Sollana i també sobre la coneguda situació de crisi mundial. 


Quadernets de literatura i escrits núm 2

|


Per segon any consecutiu el Col.lectiu Ullal publica aquest Quadernet amb el desig de promoure la lectura en la nostra llengua, presentant una tria de textos que duen l'atractiu d'estar relacionats amb Sollana. Podríem publicar altres documents, però volem provocar la complicitat del lector, la curiositat per vore què es diu de Sollana o què es fa a Sollana; i si de passada, aconseguim que el llibret caiga en mans d'alguna persona no lectora i el llitja, millor encara.

                                                          Francesc Buïgues




En el present número:

DOS CONTES  d'Enric Ramiro
POEMES SENZILLS PER A PERSONES SENZILLES  de Blas Fuentes
SEGONA FESTA ESTELLÉS, CRIDA A LA GENT DE SOLLANA de Josep Lozano
amb il.lustracions de Toni Segarra.


Comencem

|


De nou estem amb tots vosaltres després d'aquest parentesi estival. Poquet a poquet anirem informant-vos de les properes activitats. Respecte a l'estiu aviat es penjara la cronica sobre el sopar d'estiu que es va celebrar el 29 de juliol. A l'agost es va assistir a la tradicional romeria del Santissim Crist de la Salut en la pedania del Palmar i a la que convidarem al grup de muntanya de la Valldigna.
Al mateix temps podeu observar una col.lecció de fotogràfies realitzades pel nostre company del Col.lectiu: Juanvi Ferrús, que he titulat Arquitectura Rural, on podreu observar les principals cases pairals de Sollana i altres construccions rurals i urbanes d'interès. Podeu accedir amb la presentació que teniu a la dreta o entrant al Albums del Col.lectiu.

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB