LA LLUM DE LES IMATGES: CAMÍ D’ART. ALCOI.

|

Col·lectiu Ullal. Eixida nº 93
DATA: Dissabte 14 de MAIG  de 2011
ORGANITZA: Juanvi Ferrús                       CRÒNICA: Enrique Martí (Alaquàs) 



ASSISTENTS: (I) Joan Ramon Claver, Pau Córdoba, Pepa París, Xus Ferús, Juanvi Ferrús, Joan Ferrús, Pepa Ferrús, Juan Ferrús, Carmen Vanaclocha, Àngels Company, Toni Velis, Desa Llinares, Cristina Molina, Voro Montaner, Antonia Chulvi, Gauden Fernández JR, Gauden Fernández SR, Reme Vanaclocha, Maria Luz, Maria Guadiola, Juan Miguel Vanaclocha, Alba Fernández, ALAQUÀS: Vicent Ros, Vicen Fortuny, Carmen Ros, Pura Ros, Enrique (26).


CRÒNICA DEL VIATGE A ALCOI.


E
l passat dissabte 14 de maig, es va realitzar, dins de la programació del Col·lectiu Ullal, de Sollana, una eixida de carÀcter cultural a la ciutat alacantina d’Alcoi.


L’objectiu fou visitar l’actual edició de l’exposició “La Llum de les imatges” que amb el lema “Camins d’art” està celebrant-se a l’esmentada ciutat. A més, com que les festes de moros i cristians d’aquest any, per la coincidència de la festivitat de Sant Jordi amb el Dissabte Sant, se celebraven en eixe cap de setmana, poguérem gaudir també de la renombrada “entrada” d’ambdues tropes a la ciutat.

Ens va fer un dia esplèndid i, en arribar, abans d’anar a les seus de l’exposició, visitàrem el cementeri d’Alcoi degut a l’interés arquitectònic i artístic de les seues construccions funeràries, sobretot el panteons, les galeries soterrànies de nínxols per als enterraments, i les curioses inscripcions i dedicatòries que es poden veure a les làpides.

De tots és coneguda la gran importància que va tindre l’industria alcoiana al marc del desenvolupament i de les conseqüències de la revolució industrial, fet que va produir un gran enriquiment de les persones dedicades a aquesta activitat i el reflex que el poder econòmic va tindre en tots els aspectes de les seues vides i també el que han perdurat després de la mort.

Monumentals panteons d’estil modernista que són dignes d’admirar per la qualitat de les seues ornamentacions i escultures. També n’hi han de recent construcció i que són d’estil arquitectònic vanguardista tant en el seu disseny com en els materials hi emprats.

Al centre de la part més vella del cementeri es troba un panteó col·lectiu per a les cendres de persones agnòstiques, lloc on poguérem veure el columbari amb les cendres del qui fou conegut cantant i actor Ovidi Montllor.

Després, en reconfortar-nos amb uns cafès i unes saboroses pastes – l’important sempre és important-, ens encaminàrem a l’exposició. Aquesta està muntada en tres seus:

-          L’Església de l’antic Asil de les Mongetes dels Pobres i Ancians Desemparats,
-          L’Església de Santa Maria,
-          i la Capella de la Mare de Déu dels Desemparats.

La línia argumental d’aquesta edició “Camins d’art” està basada en la figura dels patrons del pobles, els sants protectors dels oficis, de la salut, i advocats enfront de les necessitats humanes, així com en les advocacions marianes i de les denominades “marededéus trobades”.

Lògicament tenen especial relleu les representacions, tant pictòriques com escultòriques, de Sant Jordi i de Sant Maur, patrons de la ciutat, i de la Mare de Déu sota l’advocació dels Desemparats, d’arrelada devoció en tota la comarca.

Les obres d’art que s’exposen procedeixen de les 36 poblacions de l’Alcoià i el Comtat, complementades amb obres procedents principalment dels Museus Catedralici i de Sant Pius V de València, i de la Col·lecció Masaveu d’Oviedo.

Com en les altres edicions d’aquesta exposició s’hi poden veure obres pictòriques, escultures, peces d’orfebreria, peces de jaciments arqueològics de la cultura ibera, i documents, gravats, plànols, etc., de diversos continguts i iconografia.

També fou d’interés poder apreciar el resultat dels processos de restauració del edificis que s’han fet servir com a seus de l’exposició, dels quals cap destacar els cels estrellats amb que s’han decorat algunes de les voltes dels temples o capelles, disposant geomètricament les estrelles daurades de set puntes sobre l’intens blau del cel, i també la volta del presbiteri de l’església de Santa Maria, decorada amb escenes del dogma de l’Assumpció de Maria, amb presència, segons la costum del anys 1940 i 1950, de personalitats i mecenes de la ciutat en eixos anys i de la efigie del Papa Pius XII, aleshores pontífex regnant .

Una bona immersió en l’art religiós de l’Alcoià i el Comtat.

I també el poder presenciar una bona estona l’entrada de moros i cristians d’Alcoi des d’un lloc privilegiat –i ben assolellat- en la plaça de la ciutat (a la que nominen com “la bandeja” per la forma que té). Hi gaudírem de la desfilada dels “boatos” del capitans cristià i moro que eren molt  lluïdes i vistoses, i de nombroses bandes de música que amenitzaven l’acte.

Però no tot va ser cultura i art i espectacle sinó que també la convivència entre tots els assistents, el bon dinar –olleta alcoiana- que Juanvi ens havia aparaulat al restaurant Montecarlo, i l’ambient festiu que es vivia a Alcoi acabaren d’arredonir una jornada ben plena i que ens va deixar a tots molt bon record.

Fins l’altra. !!!!!!!   Enrique Martí,   Alaquás.

Sollana en la Viquipèdia

|

Als  seguënts enllaços trobaras informació sobre Sollana:

Geogràfia, Història i altres  : http://ca.wikipedia.org/wiki/Sollana


Escut de Sollana:  http://ca.wikipedia.org/wiki/Escut_de_Sollana

Eleccions locals 2011

|

El resultat de les eleccions el podeu veure al següent enllaç:


El PP ha sigut el partit més votat amb 4 regidors, nombre que ja mantenia  des de les eleccions de 1999.

La segona força es el PAIS amb 3 regidors. Iguala aixi  el nombre de regidors de l'any 1995 en que va resultar també la segona força politica.

El PSOE amb 3 regidors obté el pitjor resultat en tota la historia democratica. No habia baixat mai de 4 regidors. 

El BLOC manté el seu regidor.

En quant a l'abstenció cal dir també que és la més alta en el que va de democracia: el 21,7 %.

El que puga pasar es veura en els propers dies però cal recordar que hi hagueren pactes de govern en tres legislatures consecutives (1995-1999; 1999-2003; 2003-2007), amb la qual cosa el partit més votat  no va  governar.

També recordem al jovent que hi hagueren dos mocions de censura a les legislatures 1987-1991 i 1995-1999.

Qui vullga saber una miqueta més sobre l'historic electoral de Sollana pot adreçar-se al enllaç:




T'interessa la història de Sollana? T'agraden les fotografies antigues?

|

Desde Sollana Portal ens han enviat aquesta informació:

Demà divendres a les 18:30

Lloc Departament de Cultura de l'Ajuntament de Sollana i Centre Cultural.


Ara tens l’oportunitat de submergir-te i conéixer més a fons la història del teu poble, amb l’última publicació de Sollana : Suilana VII, Quaderns d’Estudis Locals



COMPLETA LA TEUA COL·LECCIÓ.

REGALA HISTÒRIA, SEMPRE ÉS UNA BONA OPCIÓ.



Una publicació amb els següents estudis:

Gauden Fernández

Sollana musulmana, any 1233.

Luis Rosado

El dot de la núvia al segle XVIII.

Francesc Montagud

Instrucció pública a Sollana. Segle XIX.

Javier i Xavier García

Sollana a través del cultiu de l’arròs 1795-2011

Col·lecció de fotografies de José Borràs Company, cedides desinteressadament per la seua dona Luisa Alegre Esteve



PREU DE LA PUBLICACIÓ: 5€

PUNTS DE VENDA

Departament de Cultura de l’Ajuntament de Sollana

Horari: de dilluns a divendres de 8.30 a 14.30 h.

Centre Cultural de Sollana

Horari: de dilluns a divendres de 17.30 a 20.30 h

Gojos del Santíssim Crist

|

Al següent enllaç, pàgina especialitzada en gojos valencians, trobareu els gojos dedicats al Santíssim Crist de la Pietat de Sollana.
 Hi teniu tres versions:

Gojos del Santíssim Crist

Ruta Verda per Sollana

|

Article aparegut a la revista del Centre Excursionista de València nº 69 (primavera - hivern 2011) sobre la Ruta Verda de Sollana:



ALCOI, La llum de les imatges: CAMINS D’ART

|





CONEGUEM EL  PATRIMONI
NATURAL I CULTURAL VALENCIÀ
Dissabte 14 de Maig de 2011. Excursió  nº 93. 



PROGRAMA: Concentració a la plaça de Sollana a les 8. Eixirem a les 8,15 h. Arribada a Alcoi a les  9:45 h. Desplaçament a l’Església parroquial de Santa Maria, al Centre de recepció de visitants on es troba la primera seu i on ens distribuiran les entrades.  Esmorzar i  d’ací als tres destins de l’exposició:
1. Església parroquial de Santa Maria. 2. Capella de la Mare de Déu dels Desemparats.
3. Capella de l’antic asil de les Mongetes dels Pobres i Ancians Desemparats.
Acabarem a finals del matí i dinarem a Alcoi (pendent de determinar el dinar a una filà mora).
Per la vesprada visitarem el cementiri d’Alcoi (galeries subterranis, grans panteons, solemnes escultures, tot un compendi d’arquitectura funerària de finals del segle XIX i principis del XX -¡¡no hi ha que pedres aquesta visita!!-).
Tornada a Sollana a les 7 de la vesprada (en acabar la visita).
CONTACTE: Juanvi Ferrús . Cal telefonar per reservar el dinar el més prompte possible. Gràcies.
UNS BREUS APUNTS: La Generalitat Valenciana, a través de la Fundació La Llum de les Imatges, ha dut a terme, amb motiu de “Camins d’Art”, una campanya de restauració en tres edificis de la ciutat d’Alcoi, dos d’estos de propietat municipal, que actuaran com a seus de l’exposició. Igualment, ha restaurat la fatxada nord i el campanar de l’església de Sant Maur i ha culminat la instal·lació elèctrica de l’absis i la torre de l’església de Sant Jordi.
La Església parroquial de Santa Maria. Es tracta del major i principal edifici religiós de la ciutat obert al culte, hereu de la primitiva parròquia d’Alcoi i reconstruït en la dècada de 1940. El temple te planta rectangular, amb tres naus: la central coberta per volta de canó, i les dos laterals, de xicoteta dimensió, cobertes per quatre cúpules cada una que configuren altres tantes capelles. El creuer ocupa tota l’amplària del temple i el corona una gran cúpula de 13 metres de diàmetre.
Capella de la Mare de Deu dels Desemparats. Va ser construïda entre 1848 i 1852. En l’actualitat l’edifici, d’estil neoclàssic, està desacralizat i es de propietat municipal. La capella es de nau única, amb murs en que alternen trams plans, altars laterals i columnes apariades d’ordre corinti.
Capella de l’antic asil de les Mongetes dels Pobres i Ancians Desemparats. Formava part d’un complex assistencial benèfic de finals del segle XIX, i es compon d’església, asil i casa del capellà. L’església, d’estil neoromànic, va ser construïda entre 1891 i 1893, i es de nau única quadrada que obeïx al tipus de planta de saló.

Concert de Primavera de la SUAM

|





Desde la SUAM de Sollana ens ha passat la següent informació:


El proper diumenge 8 de maig de 2011, a les 20:00 hores, a l'auditori de la Societat Musical tindrà lloc el concert de Primavera a càrrec de l'Orquestra de Cambra i la Banda Simfònica de la SUAM de Sollana. Acturà com a soliste Esaú Escribà Magraner i s'interpretaran, de la mà del director Juan Bta. Soria i Medina, obres de Telemann, Coreli, Vivaldi, Morriconi, Marquina, Talens i Picqueur.



Presentació llibre: Suylana 7

|



      NOTICIA APAREGUDA A LES PROVINCIES EL 14 ABRIL DE 2011
      EN NOTES DE PREMSA:




El pròxim divendres dia 15 d'abril, a les 19:30 h. de la vesprada, tindrà lloc al Centre Cultural de Sollana, la presentació del numero 7 dels QUADERNS D'ESTUDIS LOCALS SUYLANA. En l'acte intervindran el coordinador de la publicació i president de l'Associació Cultural Col·lectiu Ullal de Sollana Joan Ferrús i els autors dels diversos estudis que s'inclouen en la revsista. També es projectarà una selecció de fotografies de José Borràs Company sobre la Sollana dels anys 60 i 70. Tancarà l'acte l'Alcaldessa de Sollana Alícia Hervàs Serra. 
El present número dóna continuïtat al primer que es va presentar l'any 1998 i representa una aposta per la cultura, per la història i pel patrimoni de l'actual Corporació Municipal. Al llarg dels números editats han col·laborat no solament interessats en la història local i comarcal d'aquesta localitat de la Ribera Baixa, sinó que també han participat historiadors, cronistes, investigadors d'altres poblacions de la Ribera i professors de la Unversitat de València. 
El present número, prologat pel secretari del Consell Valencià de Cultura Jesús Huguet compta amb la col·laboració de Gauden Fernández que fa una aproximació a la 'Sollana musulmana de l'any 1233', seguit per un curiós estudi del suecà Luis Rosado sobre 'El dot de la núvia en els casaments de la Baronia de Sollana al segle XVIII'. A continuació el sollaner Francesc Montagud Senón ens fa un estudi sobre la 'Perspectiva històrica de la instrucció pública a Sollana en el segle XIX' i tanquen els estudis la col·laboració de Javier García Gómez i Xavier García Ferrandis que ens parlen sobre 'Una visió diacrònica de Sollana a través del cultiu de l'arròs 1795-2011'. Acabats els estudis, s'obri una secció titulada 'Sollana vista per ... José Borràs Company', una selecció fotogràfica d'aquest fotògraf local que amb la seua càmera va immortaltizar aspectes de la vida social de Sollana dels anys 60 i 70, imatges comentades per Joan Ferrús, Antonio Segarra i Francesc Vera. 
Els quaderns impulsats i coordinats per l'Associació Cultural Col·lectiu Ullal de Sollana han estat precedits per un cicle de conferències sobre els temes abans esmentats titulats PUNT D'ENCONTRE SUYLANA realitzades en el mes de març i que han tingut una molt bona resposta per part dels veïns i veïnes de Sollana. 

Joan Ferrús Vanaclocha
president de l’Associació Cultural Col·lectiu Ullal
i Coordinador dels quaderns d’estudis Suylana
té el gust d’invitar-te a la presentació de
QUADERNS D’ESTUDIS LOCALS SUYLANA Nº 7
que tindrà lloc al Centre Cultural de Sollana
el proper divendres 15 d’abril de 2011 a les 19:30 h.

Intervindran:
Joan Ferrús: Coordinador de la Publicació.
Gauden Fernàndez: Sollana andalusina, any 1233
Luis Rosado: El dot de la núvia en els casaments de Sollana al segle XVIII.
Francesc Montagud Senón. Perspectiva històrica de la instrucció pública a Sollana. Segle XIX. 
Javier i Xavier García: Visió diacrònica de Sollana a través del cultiu de l’arròs (1795-2011).

Projeccció de fotografies de Sollana vista per..... José Borràs Company

Tancarà l’acte l’alcaldessa: Alícia Hervàs Serra.

LA REVISTA ES POSARÀ A LA VENDA AL PREU DE 5 € ,
HI HAVENT TAMBÉ EXEMPLARS DE LES EDICIONS ANTERIORS.


Topografía Médica de Sollana

|



Som conscients de la dificultat que presenta editar per primera vegada una obra seixanta-cinc anys després d'haver estat realitzada, d'una banda per la necessitat d'interpretar la intenció de l'autor en algun passatge, d'altra banda per estar tractant amb un fragment de la Història, amb un document d'innegable valor històric.

Francesc Vera Casas


Edita el M.I. Ajuntament de Sollana, 1991.
ESGOTAT

Debat dels candidats a l'alcaldia de Sollana

|

 Demà dimarts, dia 3 de maig, i a les 9 de la nit a Ribera Televisió es podra veure un debat televisiu dels candidats a l'alcaldia de Sollana.


Segons el Levante EMV del dia 21 d'abril de 2011 els candidats per a la circunscripció electoral de Sollana són:

Alicia Hervás Serra per el PARTIT SOCIALISTA VALENCIA
Juan Francisco Benito Esteve per el PARTIT AGRUPACIÓ INDEPENDENT PER SOLLANA
Vicente José Codoñer Senon per el PARTIT POPULAR DE SOLLANA
Josep Vicent Ferrer Rodríguez per el BLOC-COMPROMÍS PER SOLLANA I EL ROMANÍ

Esperem que siga d'interés per a la nostra localitat.


 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB