L’hort ecològic de Paco Tortosa a Carcaixent

|

ASSOCIACIÓ CULTURAL COL·LECTIU ULLAL
Excursió en bicicleta i tren (o en cotxe) Eixida nº 92 Data : Dissabte 26 de febrer de 2011.
 Organitza : Juanvi Ferrús

PROGRAMA: Concentració al Bar Rívoli a les 7:45 h. Eixida de Sollana a les 8 h. en bici cap a l’estació de Benifaió on agarrarem el tren de les 8:44 h. direcció Carcaixent. En arribar (8:58 h.) , ens arreplegarà Paco Tortosa qui ens guiarà en bici fins el seu hort ecològic (a uns 8 km del casc urbà). Esmorzar a les 10:30 h. Explicació de com viuen i treballen la finca de 3 hectàrees en producció ecològica. Possibilitat de comprar oli ecològic produït a la mateixa finca, així com pomelos i llimes. A les 13’00 h. tornada cap al tren i, des de Benifaió, novament en bici cap a casa per estar a hora de dinar. Existeix també l’opció alternativa d’anar en cotxe, aquells que no puguen anar en bici que acudisquen a la mateixa hora a la plaça i allà farem dos grups els de bicicleta i els de cotxe. El programa és el mateix, tornar a dinar a casa.

CAL DUR: Motxilla amb esmorzar i beguda, bicicleta en condicions, ganes de passar un dissabte de forma diferent i voluntat de conéixer una persona curiosa: geògraf, fotògraf, escriptor i un ecologista convençut (per això anem en bicicleta). Una oportunitat que no cal deixar escapar.

 ¿Qui és Paco Tortosa? Paco Tortosa i Pastor és un valencià de Carcaixent, Doctor en Geografia, Premi Bancaixa 1994 d’iniciatives sobre Medi Ambient i Premi d’Investigació de l’Horta Sud 1997, fotògraf, escriptor però principalment un ecologista convençut. S’ha especialitzat en temes de cicloturisme i mobilitat urbana en bicicleta, essent també assessor i conferenciant sobre aquests temes. Porta 30 anys de viatges a base de pedalejar. A Paco el coneixen com “El pare del cicloturisme a Espanya” ja que va ser pioner de l’activisme de la bicicleta amb alforges arran d’un viatge per Europa allà pels anys 70. La seua filosofia radica en un elogi del viatge lent, per això li agrada fer aventures “al filo de lo posible” vull dir, com més lentes millor, assaborint a poc a poc el paisatge, essencial segons ell per augmentar l’autoestima, és per això que recomana a tots la cicloteràpia, l’ús de la bicicleta com a mitjà per sentir-se bé. Paco ha recorregut bona part d’Europa en bici i també Cuba, Xile, Argentina, Marroc,... gasta la bicicleta per als seus desplaçaments diaris, tant, que estima que ha superat amb bicicleta la distància que separa la terra de la lluna: 340 mil quilòmetres, diu també com a curiositat que quan va fer el Camí de Santiago des de Roncesvalles amb bicicleta (52 dies), anava tan a poc a poc i entretingut que li passaven els caminants. El 1983 publica “España en bici”, revisat el 1992 i el 2002, llibre que ha estat considerat com “La Biblia” del cicloturisme. I des d’aleshores, no ha parat d’escriure llibres, sent seues també la majoria de les il·lustracions que s’hi inclouen: “L’Albufera. Guia de descoberta del Parc Natural”, “Espais naturals: terres litorals valencianes”, “Espais naturals: terres d’interior valencianes”, “Guia del patrimoni arquitectònic de la Ribera Alta”, “Parques naturales de la Comunitat Valenciana”, “Arquitectura rural dispersa del macizo del caroig”,”Casas Rurales. Comunitat Valenciana”, etc... són una breu mostra d’entre tots els que ha escrit, de fet ara mateix està acabant unes rutes cicloturistes per a la veïna ciutat de Sueca. Confiem que haver-lo conegut servisca per veure, viure i sentir la natura una mica més, en definitiva per estimar-la més i millor, un dels objectius del COL·LECTIU ULLAL. (Joan Ferrús Vanaclocha)

XII Assemblea General Ordinària

|

Sollana a 21 de febrer de 2011

Estimat amic/a: Segons els estatuts de l’Associació Cultural Col·lectiu Ullal de Sollana de la qual en formes part, en el Capítol III, Article 12, es diu que “L’Assemblea General es reunirà en sessió ordinària com a mínim una vegada a l’any, dins el primer semestre”. Per això mateix i per no ajornar-la més en el temps,
             ET CONVOQUE    A LA XII ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA
 que tindrà lloc el pròxim DIVENDRES DIA 25 DE FEBRER a la PIZZERIA NOALBA de Sollana en primera convocatòria a les 19:30 h h i en segona a les 20’00 h.
Els punts de l’ordre del dia seran els següents:
 - Lectura de l’acta anterior per a la seua aprovació.
- Memòria anual d’activitats de l’any 2010.
- Balanç de l’any 2010.
 - Pressupost per a l’any 2011.
- Activitats previstes per al 2011.
 - Renovació del càrrec de president i junta directiva de l’associació: 2011-2015.
 - Precs i preguntes: torn obert de suggeriments, idees, projectes, activitats, eixides, etc...
Atentament i esperant la teua assistència, rep una cordial salutació.

Joan Ferrús Vanaclocha
President Col·lectiu Ullal


NOTA IMPORTANT. 1r. Els assistents a l’assemblea seran invitats a un refresc i una picadeta. 2n. Existeix la possibilitat, acabada l’assemblea, de quedar-se a sopar a compte de cadascú aquells que estiguen interessats.

Convocatòria XIII Assemblea General Ordinària (Carta del President)

|

Associació Cultural Col·lectiu Ullal de Sollana.
 Renovació del càrrec de president i Junta Directiva de l’associació: 2011-2015.


 Amics i amigues de l’Ullal, com tots sabeu ben bé, la nostra associació cultural és una associació degudament enregistrada i que compta amb uns estatuts que són els que regeixen les nostres activitats. Segons aquests estatuts ARTICLE 15: COMPOSICIÓ DE L’ÒRGAN DE REPRESENTACIÓ l’associació la regirà, administrarà i representarà la JUNTA DIRECTIVA, formada per PRESIDENT, VICEPRESIDENT, SECRETARI, TRESORER i els vocals que calguen amb un mínim de tres i un màxim de deu. També, l’ARTICLE 15: DURACIÓ DEL MANDAT EN L’ÒRGAN DE REPRESENTACIÓ diu que “els membres que formen part de l’òrgan de representació exerciran el càrrec per un període de quatre anys i podran ser reeligits indefinidament”.

 El 23-02-2007 celebràrem la VIII Assemblea General Ordinària i en aquesta assemblea vaig ser elegit com a president per a l’etapa 2007-2011. La junta que m’ha acompanyat durant aquest període ha estat: Gauden Fernández (Vicepresident), Antonio Velis (Tresorer), Francesc Buïgues (secretari) i com a vocals: Antonio Segarra (fins el 23-01-09), Joan Ramon Claver, Pau Córdoba, Juanvi Ferrús, Pilar Fuset, Ramon Juan, Fco José Cristobal, Antonia Chulvi i des del 03-03-2010 Vicent Albentosa i Blas Fuentes. A tots ells, el meu més sincer agraïment per tot el treball que han fet durant aquests quatre anys, especialment a aquells que més implicació han mostrat en aquest projecte cultural per a Sollana anomenat COL·LECTIU ULLAL, sense el seu interés, entusiasme i esforç el col·lectiu no seria el que és ara, una associació cultural sòlida a Sollana amb una trajectòria més que envejable i per tots coneguda.

La present és per informar-vos que acabada aquesta etapa, el pròxim DIVENDRES 25 DE FEBRER A LA PIZZERIA NOALBA DE SOLLANA en primera convocatòria a les 19:30 h i en segona a les 20:00 h. celebrarem la XII ASSEMBLEA GENERAL ORDINÀRIA on després de tractar els punts habituals de:
 1) Lectura de l’acta anterior per a la seua aprovació. 2) Memòria anual d’activitats de l’any 2010. 3) Balanç de l’any 2010. 4) Pressupost per a l’any 2011. 5) Activitats previstes per al 2011.
es procedirà a la RENOVACIÓ DEL CÀRREC DE PRESIDENT I JUNTA DIRECTIVA DE L’ASSOCIACIÓ PER A L’ETAPA 2011-2015, la qual cosa comunique a tots els membres de l’associació especialment aquells que puguen estar interessats en presentar candidatura a presidir l’associació en els pròxims anys. En breu rebreu una convocatòria formal així com també la convocatòria per a la pròxima activitat (Eixida nº 92: Visita a la finca de Paco Tortosa a Carcaixent: en bici i en tren. Dissabte 26 de febrer de 2011).

 Joan Ferrús Vanaclocha
Sollana a 21 de febrer de 2011

Per les muntanyes de la Valldigna.

|

Eixida nº 90 - 91 DATA: Dissabte 18 de desembre de 2010 // 29 de gener de 2011


ASSISTENTS:
  (I) Els Ferrussos (Juanvi, Joan, Santi i Pepa), Gauden, Pepa París, Paco, Tolet i Mari Guardiòla, Paco Montagud i Àngela, Antonia i Roman Chulvi, Blas Fuentes. (14).
 ( II) Els Ferrussos (Juanvi, Joan, Santi, Pepa i Josep), Pilar Fuset, Arnau i l’amic, Gauden, Antonia Paredes i Toni (fill), Rafa Calabuig i Pilar, Cristina Molina, Antonia Chulvi, Francesc Buïgues i Pepa, Blas Fuentes, Juan Tolet i Paco; d’Alaquàs: Vicent i Carmen Fos, Conrado, Mª José, Enrique i Pura Bessó (26).


PER LES MUNTANYES DE LA VALLDIGNA (I): LA FONT DEL CIRER I LES FOIES
L´hora d´eixida era a les 8,00 h. a la plaça de Sollana, una nova eixida, d’eixes que tant ens agrada, per a visitar la comarca de la Valldigna, i també per poder començar les festes nadalenques amb bona forma física. A les 8,00h. en punt, eixirem de Sollana cap a Simat, passant per Sueca i recollint a Joan, que ens esperava davant del Bar Llopis.

 Quan arribàrem a Simat, a la porta del Monestir de Simat, estava esperant-nos un amic de Blas, que li deien Víctor, una persona molt peculiar i agradable, concejal, escriptor i periodista. Només ens presentàrem, va fer una xicoteta introducció del que anàvem a veure, barrejat amb una dosis d’humor envejable.

 Víctor va començar comentant un poc la història del Monestir de Santa Maria, fundat pel rei Jaume II el Just en 1298, seguidament agafàrem el camí de Santa Anna per a dirigir-nos a l´Ermita de Santa Anna, una antiga mesquita. Hi ha un cartell, que la denomina antiga mesquita de la Xara. Va ser un privilegi el poder accedir al seu recinte, Víctor ens va fer un xicotet comentari de la historia d’eixa ermita, que era una de les dues restes de mesquites musulmanes de la Comunitat Valenciana, on varem veure la imatge de la santa rodejada totalment de la típica decoració musulmana. Víctor ens comentà que tots els anys, el dia 26 de Juliol es fa una romeria en honor a la santa, des del poble fins l´ermita, i també utilitzaven el recinte de l´ermita a l´estiu, per a realitzar exposicions i concerts de cambra. Gauden ens comentà també uns detalls de les antigues mesquites, referint-se en especial a l´antiga mesquita de Sollana.

Bo, en eixir d’allà ens dirigírem altra vegada cap a Simat de la Valldigna per agafar la que es coneix com la Senda dels Burros, camí de la Font del Cirer, que estava aproximadament a una distancia de 45’ on ens esperava el nostre amic Tolet. La idea d’inici, era anar cap al cim del Penyalba (772m.). El paisatge que ens envoltava, muntanyes de Corbera, serra de les Agulles, serra del Toro, amb la seua vegetació pròpia, ens va encantar. De camí varem veure dues arcades, que són les restes d’un aqüeducte que portava l’aigua al Monestir. Al mateix temps que anàvem caminant i xerrant, no deixàvem de fer una miradeta al cel, que cada vegada el veiem mes tancat, fins que començà a ploure. Això no ens va desanimar, però si es veritat que de seguida vàrem traure tots els impermeables. Continuàrem cap amunt i, en arribar a la Font del Cirer, com la pluja cada vegada era més intensa, ens anàrem a esmorzar a la urbanització de les Foies, on hi havia un baret. Què a gust esmorzàrem a la terrassa de fora!, fresquets, veient com plovia, cadascú el seu entrepà, unes olivetes, un poc de vi i uns cafenets, la majoria tocadets de ron, ja que l´oratge ho demanava per poder escalfar-se. En finalitzar l´esmorzar i veient que tornava a començar a ploure de valent, decidírem suspendre l’excursió.


Tornàrem uns quants a per els cotxes, la resta es quedà dins del baret. Abans de tornar a Sollana, férem una xicoteta ruta amb els cotxes. Anàrem cap a Barx, direcció la Drova, on visitàrem les cases que tenien els frares per a estiuejar. Sens dubte sabien on anar, Juanvi ens va fer una explicació molt agradable de la zona de la Drova i ens ensenyà les façanes d´aquelles magnífiques construccions, que després dels anys que han passat, encara continuen allà.


PER LES MUNTANYES DE LA VALLDIGNA (II): EL PENYALBA I EL MONTDÚVER

L´hora d´eixida a les 8,00 h. com és habitual des de la plaça, davant el bar Rivoli, aquesta eixida l´hem era la segona part de la RUTA PER LA VALLDIGNA, ja que la primera , haguérem de finalitzar-la abans per la pluja, per cert, ens va anar molt bé, per acomiadar-nos de l´any 2010 fent un bon esmorzar.

Aquell dissabte, i després d’alguns dies plovent, varem tindre sort, feia l’aire fresquet i el millor va ser el sol que ens acompanyà tot el dia. Eixírem amb un poc de retard, ens dirigírem cap a Simat de Valldigna i d´allí cap a la urbanització de Les Foies, on deixàrem els cotxes per a començar la ruta. Teníem un xicotet dubte, esmorzar allí o començar la ruta i fer un poc de gana. Després d´una xicoteta votació i la foto inicial de grup, decidírem eixir cap al cim del Penyalba (772 m.).

 L’exida va estar marcada per una pujada un poc pronunciada i de certa dificultat, tant és , que dos dels components de la ruta decidiren no continuar per trobar-se indispostos (per a ells, que no patisquen, a l’altra serà). Bé, després d’una bona estona caminant, cada vegada el paisatge era mes admirable, quan més pujàvem, més gaudíem d´aquelles meravelloses vistes, que ens ofereixen aquestes muntanyes.

A les 10,45 h. aproximadament arribarem al cim del Penyalba, ara sí que estàvem en un lloc privilegiat, es divisava la costa de Cullera, Tavernes i Xeraco fins i tot l´illa de Eivisa, ens férem moltes fotos, firmàrem en una llibreta dipositada dins d’una caseta molt xicoteta de ferro. Abans de continuar, el primer que férem va ser esmorzar, ara sí que teníem fam, crec que la decisió d´esmorzar allà dalt va estar molt encertada, un poc baix del cim, cara al sol, la mar i a la raser. Com sempre, cadascú oferia el que duia, uns els cacauets, altres les olives, xocolate, hi havia qui portava fins i tot roses, ens férem el cafenet i endavant.

Ens dirigíem cap al cim més alt d’aquelles contrades, el Montdúver (841 m.), al temps que caminàvem anàvem xerrant , uns més que altres, cada vegada amb un company, la caminada es feia molt agradable. Un dels punts on paràrem a descansar uns minuts va ser el conegut com a BALCÓ DE LA DROVA, passàrem un per un forat a la muntanya, i en travessar-lo, entràvem dins d´una xicoteta cova, oberta a dues cares, com si hagueren foradat la muntanya, ens asseguérem i ens quedàrem meravellats davant la vista que ens oferia aquest paisatge, el que veiem era l´urbanització de la Drova, envoltada de molta vegetació.

 Continuàrem cap amunt fins arribar a l’objectiu, EL MONTDÚVER. Des d’allà dalt, les vistes eren impressionants, poguérem divisar també la costa de Gandia. L’únic que desmereixia, eren les antenes allà instal·lades, fins i tot, hi hagué qui no va voler arribar fins al final del cim, per precaució de les radiacions. De seguida tornarem cap arrere per a dirigir-nos al punt de partida, començàrem el descens a un bon ritme ja pensant en el dinar, fins arribar al punt d´inici i ens acomiadàrem dels que anaven a dinar a casa; un altre grup ens quedàrem a dinar en un conegut restaurant, que es deia LA FONT DE LA PUIGMOLA, quin encert, ens feren dues paelles bonísimes, d’eixes que et deixen un bon record per a tornar, acompanyades d´un bon vinet i el més important, d´una molt bona companyia. Quan acabàrem, li férem un reconeixement a Juanvi, per tant bé com havia organitzat l’eixida, i com es quedà tan pagat, ens va fer un xicotet recorregut per la zona amb cotxe, anàrem a Pla de Corrals, visitàrem una cantera de marbre i seguidament de tornada a casa. Un gran dia al cor verd de la Valldigna.


Santi i Pepa Ferrús

Urbs mínima de Francesc Vera

|


Exposició de fotografies de Frances Vera al Centre Cultural de Sollana
11 de Febrero de 2011  -  02 de Marzo de 2011


Urbs mínima (realitzada entre 2003 i 2008) és una sèrie centrada en llocs on es donen els elements mínims necessaris perquè el concepte d'espai urbà pugui manifestar-se i ser identificat sense dificultat. És un ordenament de l'espai tridimensional i vital mitjançant el prisma bidimensional de la fotografia. Imatges de la geometria urbana que recreen els espais, hermètics i buits, per on distretament vagarejem, llocs sense singularitat topogràfica aparent, sense rellevància intrínseca reconeguda, observats des de la tradició de la fotografia arquitectònica, amb el control tècnic de la perspectiva que li és característica . No obstant això, si en les velles albúmines havia la singularitat de la catedral o el monument, els llocs aquí mostrats es fan singulars en la mesura que tenen el concepte abstracte d'espai urbà, en la mesura que reclamen l'atenció del fotògraf perquè responen, en la seva individualitat, a aquesta idea generalitzadora. Són racons anònims de les més variades ciutats (París, Milà, Estocolm, Londres, Berlín, Munic ...), perfectament localitzables amb precisió de GPS, i, gràcies a la tecnologia digital, perfectament localitzables amb precisió de GPS, i, gràcies a la tecnologia digital, perfectament datables en el temps. Són espais i moments fàcilment acotables pel seu caràcter individualitzat i per la seva forma singular, però en el fons, configurador d'una sola unitat temporal i espacial, d'aquella unitat que genera en nosaltres la mateixa idea de ciutat.

Concurs de Cartells Setmana de la Dona 2011

|


Des de Sollana Portal ens han passat la següent informació:
La regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Sollana convoca el “Concurs de cartells Setmana de la Dona 2011” amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona.
El termini de presentació finalitzarà el dia 21 de febrer.Historia de Sollana

|

En aquesta secció recomanen un llibre que no pot faltar a les prestageries dels sollaners:


Cuando hace algún tiempo me propuse llevar a cabo este trabajo, reparé bien pronto en la dificultad de hacerlo cumplidamente ya que, en 1932, desapareció el Archivo Municipal y en 1936 el Parroquial, fuentes valiosas e insustituibles del acontecer de los pueblos.

   Para intentar conseguirlo me dediqué a la búsqueda de antecedentes, documentos y noticias sobre Sollana, en distintos archivos y bibliotecas, solicitando también informació de investigadores, cronistas y amigos. Fruto del material recopilado, son estas páginas en las que he intentado recomponer nuestro pasado, haciendo alusión a la Historia de Valencia y de España, sólo cuando incidieron los hechos o para situar cronólogicamente esta narración. Sé que en ella hay lagunas en el tiempo y en los acontecimientos; en parte se justifica al no haber podido contar con los archivos locales. Ojalá que en futuras investigaciones se pueda ampliar, e incluso revisar si así lo aconsejaran nuevas aportaciones documentales.

Juan Moleres


Publicació del M.I. Ajuntament de Sollana.
Preu: 18 euros.

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB