Ruta de Senderisme: El Montgó (la Marina Alta)

|


                                          Eixida nº 88 Data : Dissabte 30 d’octubre de 2010.
                                                             Guies : Roque i Sonia.
                                                        Organitza : Francesc Buïgues



PROGRAMA.- Eixida de Sollana amb cotxes particulars a les 7,30 h. (cal ser puntuals i estar a les 7,15 al Rívoli). Agafarem l’autopista a Favara i des d’allí anirem fins l’eixida d’Ondara, direcció Xàbia; a 6 kms. deixarem la carretera nacional i entrarem per la dreta a la comarcal de Xàbia; a 500 m. està la 1ª redona, girarem a l’esquerra i a 2 kms. es troba el punt d’aplegada, Jesús Pobre. Allí ens reunirem amb els guies per a iniciar la ruta a les 8,30 h., la qual finalitzarem aproximadament a les 14,30 h. al mateix lloc, on dinarem en un restaurant. Per la vesprada qui vulga podrà visitar la veïna població de Gata de Gorgos, famosa per la seua indústria de l’espart, la llata i el vímet.

QUÈ VISITEM.- El Montgó és més que una muntanya, el seu perfil, que s’eleva fins 753 metres es converteix en una referència visual des de qualsevol punt de la Marina Alta. Els valors naturals, culturals i paisatgístics del Montgó van afavorir la seua declaració com a Parc Natural l’any 1987.

Al llarg dels segles, són moltes les cultures que han anat deixant les seues empremtes en aquesta muntanya, i l’han convertit en un testimoni privilegiat de la història. Des del paleolític, passant pels ibers, els romans i els musulmans, fins als recents abancalaments propis de les colònies agrícoles, que van permetre el conreu del raïm de moscatell, també dels garrofers, oliveres i ametlers.

La situació geogràfica, la seua orientació i el clima que ací es dóna, permeten la presència de més de 650 espècies de plantes, moltes d’aquestes rares o endèmiques, com l’herba santa (Carduncellus dianius). Respecte de la fauna, rapaces com l’àguila de panxa blanca, el duc o el falcó pelegrí; o mamífers com la geneta, la rabosa o el porc senglar són indicis d’un ecosistema ric i encara ben conservat. Hi ha vàries rutes; la que nosaltres farem comença a la urbanització “Los Lagos”, prop de Jesús Pobre i finalitza al cim d’El Montgó. Són 14 kms. el total de l’anada i tornada, de dificultat mitjana i amb una durada aproximada de 6,30 h. Des del cim observarem la comarca de la Marina Alta amb tota la seua diversitat: a l’esquerra la capital, Dénia, i a la dreta Xàbia; les dues poblacions més importants. Si seguim la costa vorem una geografia típica d’una zona turística molt construïda i sovint desordenada. Cap a l’interior estan les muntanyes i les poblacions menudes que conserven encara el seu tarannà tradicional amb abancalaments i conreu de secà. Al Nord tenim la Marjal de Pego, zona semblant a Sollana, i cap al Sud-Oest la Serra de Bèrnia amb 1.100 m. d’alçada, que separa les dues Marines. Si el dia és clar podrem vore Eivissa al bell mig de la nostra Mediterrània.

QUÈ CAL PORTAR.- Botes de muntanya, barret o gorra, pantalons llargs, aigua i esmorzar, càmera de fotos i si fera mal temps, tratge d’aigua. Reserves al nostre company Francesc Buïgues abans del dimecres 27 d’octubre, confirmant l’assistència i aclarint si es quedeu o no a dinar.

L’Associació no es fa responsable dels danys físics que puguen produir-se els participants.

Ruta Verda per Sollana amb el Centre Excursionista i el Jardí Botànic

|

Hola a tots,

Recordeu que demà ens visita el Centre Excursionista de

València i representants del jardí botànic. Seran més de

50 persones les que ens acompanyaran.



Animeu-vos a acompanyar-nos. Si voleu podeu fer tan sols

mitja ruta, des de Sollana fins a El Romaní, passant pels

alterons, el Portet, i l'ullal de la Font del Forner.




Salutacions, Gauden

Senderisme: Ruta Verda per Sollana i el terme

|

amb el centre excursionista de València i el jardí botànic

Organitza: Associació Cultural Col•lectiu Ullal de Sollana




Eixida nº 87: Dissabte 23 d’octubre de 2010. Eixida a les 9:00 a l’estació de Renfe. Excursió de tot el dia. Dinar al Bar la Galotxa del Romaní (Opcional). Arribada a Sollana al voltant de les 17’30 h. Guia Local: Ramon Ibor,  Guia Centre Excursionista : Jose Manuel Talens. Guia botànic: Olga Mayoral. Grau de dificultat: Baix.



Ruta: Entre Sueca i Sollana es troba aquest itinerari, enllaçant els vells camins de llauradors i pescadors, vorejant séquies i camps d'arròs per apropar-nos a les zones més representatives de la biodiversitat botànica de l'Albufera. Passejarem entre canyissars de senill, boga, mansega i trencadalla, en busca dels ullals per a seguir les conduccions d'aigua i el seu aprofitament. Recorregut: Camí del Portet on esmorzarem al voltant de les 10’30 h. Observarem les obres del filtre verd i desfarem el camí dirigint-nos a l’Ullal de la Font del Forner. D’ací al Romaní i si dona temps ens acostarem a la casa de l’Ale. Dinarem al Bar Restaurant LA GALOTXA un menú de paella i picadeta. De tornada a Sollana, visitarem l’Ullal del la Font del Barret, l’Ullal del Rejolar i el paratge històric de l’Alcaissia. D’ací pel camí de l’Assarb a Sollana.

Cal dur: Gorra o barret, crema de protecció solar, bon calçat, motxilla amb esmorzar, picadeta per compartir i beguda. Cal també molta il•lusió i ganes de caminar i passar un bon dia fent esport passejant pel nostre terme municipal.



Amigues i amics, el pròxim dissabte 23 d’octubre realitzarem per segona vegada la Ruta Verda per Sollana, en aquesta ocasió amb la companyia del Jardí Botànic i el Centre Excursionista de València. L’estreta relació entre el Jardí Botànic de la Universitat de València i el Centre Excursionista de València durant un bon grapat d’anys va desembocar en 2007 en la consecució d’un projecte consistent en conjugar les passions comuns de la botànica i l’excursionisme, donant pas a un programa anual d’excursions en què un guia d’activitats del CEV prepara un itinerari senderista i un guia botànic de la Universitat explica el món vegetal que ens envolta durant el recorregut. L’elecció dels itineraris no es fa a l’atzar. Sempre buscant entorns amb peculiaritats botàniques pròpies, triem en primer lloc els espais naturals, protegits o no, els parcs, i a continuació alguns racons que de vegades coneguem els excursionistes sense adonar-nos de la seua riquesa botànica o els botànics sense conèixer eixa drecera amagada que serà el nostre camí.

Així doncs, si ets una persona interessada en la botànica i vols anar un poc més enllà t’esperem, botànics i excursionistes per a compartir junts algunes experiències d’allò més enriquidores. Segur que descobrim alguna cosa que no coneixies, potser una broseta, un endemisme o, fins i tot, de vegades un arbre que ja mirava als nostres avantpassats mentre descansaven a la seua ombra

CONTACTE: per saber quanta gent de Sollana farà la ruta i també per al dinar: Juanvi Ferrús

Presentació de "La Ruta Verda per Sollana"

|

                                          





Estimats amics del Col·lectiu,


Demà (14 d'octubre) fem la presentació de la Ruta Verda per Sollana al Centre Excursionista de València. Esta presentació servirà per donar a conèixer el que deu dies després els integrants del Centre Excursionista voran en directe al nostre terme.


PRESENTACIÓ DE “LA RUTA VERDA PER SOLLANA”


Un passeig pels espais naturals d’un poble de l’Albufera

AMB EL COL.LECTIU ULLAL

Dijous 14 d’ Octubre a les 20 hores

Al saló d’actes de la seu del Centre

Concert de la SUAM de Sollana

|


El passat divendres, i aprofitant el pont, vaig assistir al Concert de la SUAM de Sollana a l'auditori de la Societat. Feia temps que no escoltava un concert, ja que no coincidien les dates amb les meves vacances; però per fi despres de tant de temps vaig poder gaudir d'aquell magnific concert.
Vaig poder observar in situ el nou auditori, ¡Una preciositat!.
En la 1ª part gaudirem del pas-doble Jose Renart de M. Villar, En la plaza de la Virgen de Vicente Chulia i Cavall de Foc, marxa mora de J. Rafael Pascual Vilaplana.
A la segona part ens deleitaren amb Tres Estampas Valencianas: 1- En la plaza de la Virgen, 2-En el lago de la Albufera i 3- En la ciudad de las Artes i las Ciencias; una obra complicada, i una mica rareta en quant als temps i les melodies. Despres interpretaren la Suite Alicantina ( Preludio, Canción de Cuna, Juegos Infantiles i Danza Final); i per acabar l'Himne de la Comunitat Valenciana de Jose Serrano.

Després de guanyar el primer premi i la menció d'honor al Certamen de Bandes de la Diputació de València el passat mes de maig, participaran a la final que es celebrara a la Ciutat de Cheste.
Des d'aci felicite a tota la Junta directiva i a la presidenta Vicenta Cañada, al mestre Juan Bautista Soria Medina i a tots els músics, i us done molts anims per a la propera cita.

I a la resta de gent us anime a acudir al Concert que és celebrara el dia 24 d'octubre a la Ciutat de Cheste, al complexe educatiu. La tercera Secció actuara a partir de les 10:30.
Des d'aci, endavant SUAM.


Un ex-músic

Monuments amb arrels

|


                                          Monuments amb arrels, autor Clement Cordoba Vila.


Són arbres que per un motiu o altre ens han cridat l'atenció i que bàsicament és caracteritzen per la seua bellesa, dimensions o edat ja considerable o per les tres coses. Alguns han estat testimonis muts de fets rellevants històrics o bé són protagonistes de tradicions, altres estan associats a fets concrets, n`hi ha, però, que assoleixen una nova dimensió més enllà de la condició vegetal i esdevenen símbols, símbols d'un poble, d'una comarca, d'una terra, ..., la nostra.

                        Joan Ferrús Vanaclocha
                        Col.lectiu Ullal


Punts de venda: Papereria Estudio i l'Estanquet (Sollana)

Preu: 5 euros

Programació Cultural Sollana

|


                     Desde Sollana Portal ens han enviat la cartellera cultural per al mes en curs.
                                                            Gaudiu de les activitats.

Eixida a Sueca

|

Amigues i amics de l'Ullal, recorde a tots que demà DISSABTE 2 D'OCTUBRE comencem les activitats de l'Ullal amb una visita a la veïna ciutat de Sueca guiada de la mà del bibliotecari i especialista en temes suecans Toni Carrasquer. El punt de trobada a Sollana és el Bar Rívoli a les 8'30 h (si voleu fer-vos un cafenet) i l'eixida a les 8:45 ja que hem d'estar a Sueca a les 9:00. L'eixida és molt interessant ja que farem un recorregut (molt entretingut per la qualitat del guia) pel més important del patrimoni suecà, a més a més, a l'hora de dinar ja estarem a casa. Una eixida recomanable per a tots aquells interessats en conéixer més a fons els pobles de la nostra comarca i una manera de passar un matí diferent. Si vos animeu poseu-vos en contacte amb Juanvi Ferrús per saber quanta gent hi serem, tot i això si no podeu posar-vos en contacte amb ell, veniu directament el dissabte al Bar Rivoli. Gràcies per la vostra atenció i bon cap de setmana.

 Joan Ferrús Vanaclocha.

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB