Cronica del sopar de nadal

|

DEL COL.LECTIU ULLAL DE SOLLANA


Bar Águila, 28 de desembre de 2006
Dia dels Sants Innocents


Per Llorenç Benaches


“Per altra banda, a principis d’any està prevista la inauguració de l’Ecomuseu en l’antic llavador”. Regidoria de Medi Ambient. BIM 43, pag 6. Desembre 2006.


Era hora ja de sopar i vaig anar cap al bar, on tenia lloc el sopar de Nadal del nostre Col·lectiu. Vaig entrar i vaig veure alguns companys asseguts mentres esperaven a la resta. Quan anava a agafar la cadira per seure al costat d’ells, en van dir que el BIM ja havia eixit i que el podria trobar en la Policia Local; com amant que soc d’aquesta publicació local, vaig eixir pitant i cap allí em vaig dirigir. En la recepció estava Vicent Navarro que de seguida en va donar un parell. Mentre em feia una cigarreta enraonaven del llibre de “Les Bandes de Musica de Sollana” de Joan Ferrús, ja que Vicent havia sigut company meu de percussió en la Banda i a més a més, feia temps que no es veiem. Amb els BIM a la ma vaig anar cap al Bar.

Vam seure a la taula que hi havia preparada i de seguida els BIM es van fullejar, fent algun que altre comentari. En total érem 22 socis i vaig seure al costat de Marc Vila i Pau Cordoba, i enfront tenia a Ramon Ibor i Francisco Silla.
Marc Vila era el nou fitxatge (soci o membre del col·lectiu), biòleg i professor de Ciències Naturals a Granollers (Barcelona). Mentre enraonàvem de seguida es va servir el sopar; aquest va constar de sèpia a la planxa, braves, amanida rusa, entrepans variats, vi, cafenets,...

La tertulieta de seguida va començar. Ramon, Marc, Francisco i jo estiguérem molta estona parlant dels aiguamolls i de l’albufera, i a més a més del canvi climàtic i de la falta d’aigua dolça. També ens vam referir a temes locals com els ullals, l’ecomuseu, el museu de l’arròs, etc,...

Quan ja estava finalitzant el soparet, el nostre President Joan Ferrús es va dirigir a nosaltres per a fer cinc cèntims de l’any que deixaven i fer-nos un avanç del que seria l’any vinent i propers. Comenta que durant el 2007 i concretament en el primer trimestre es farien 3 excursions; una visita a Massanassa a càrrec d’un company del col·lectiu i altres dos que no recorde. També comenta que enguany podria ser l’any “Almansa” ja que es celebrava els 300 anys de la famosa Batalla d’Almansa per la qual els valencians vam perdre els nostres furs. Mentre enraonava va citar també aquell refrany que ens ha passat de pares a fills: “Quan el mal be d’Almansa, a tots alcança”. També remarca que es faria una eixida a Xàtiva per veure “La llum de les imatges”, i aprofitant “l’any Almansa” ens va explicar el perquè als xativins es diuen “socarrats” i d’on ve la tradició de tindre el retrat de Felip V cap abaix.

També al 2007 es faria un sopar de desagravi per a Josep Vicent Escarti per els fets que ocorregueren l’any anterior en la casa de la cultura durant la presentació del llibre “Tirant lo blanch”.

També comenta que enguany no va eixir el sisè fascicle de Itineraris per Sollana i el terme, ja que tots els esforços s’havien dirigit cap a la publicació de “Les Bandes de Musica de Sollana” i de l’acte d’homenatge a la SUAM; però que enguany si que eixiria i aniria a càrrec del nostre company Pau Cordoba i es titularia “Cases Singulars”. Comenta també que al 2009 es complien 100 anys del enderrocament de la Torre Syulana de la Plaça Major i 50 del convent .

Desprès brindarem amb cava valencià “per Sollana” i continuarem enraonant com sempre que ens reunirem. Cap a les dotze i quart començarem a marxar i al final em vaig quedar a fer una toma amb Juanvi Ferrus i Francisco Silla al Milenium. Parlarem una mica de la apatia que existia entre la gent jove per la política i de com anava canviant el nostre poble.

 

©2009 Col·lectiu Ullal de Sollana | Template Blue by TNB